"Leradírozom ma is, abból nem lehet baj"

Az arcradírozással, azaz a fizikai hámlasztással alapvetően is vannak fenntartásai a szakértőknek, Tajti Ildikó, a Szépségreceptek.hu tulajdonosa, bőrápolási szakértő például kifejezetten ellenzi: 

Mikrosérüléseket okozhat a bőrön, soha senkinek nem ajánlom, helyette inkább kémiai hámlasztókat és/vagy retinolt javasolnék. 

De ha mégis használnád, tartsd észben, hogy nem olyan jótékony, mint azt gondolnád, főleg, ha túlzásba viszed. Hidd el, jobban jársz hosszú távon, ha hallgatsz a hozzáértők tanácsaira! 

"Minek a fényvédő?" 

Na, ez az, amit én is jó sokáig nehezen nyeltem le. A csapból is folyik a fényvédelem, ám a legtöbben még mindig azzal jönnek, hogy “de hát tél van, ilyenkor nem süt a nap annyira, minek kenjem az arcomra a drága krémeket?” Hozzáteszem, én is ilyen voltam, azt hittem, ez csak valami túlzásba vitt hóbort, amit a bőrgyógyásztól frissen szabadult hipochonderek terjesztettek el. De Ildikó még azt is hangsúlyozza, hogy semmi esetre se elégedj meg az alapozódban lévő fényvédővel; inkább vásárold meg mindkét terméket, mert megéri. Egy réteg reggel, jöhet az alapozás és mehetsz is - nem egy nagy dolog, különösebben sok idődbe sem telik megcsinálni, viszont évekkel is késleltetheti a ráncok megjelenését, ami elég jól hangzik, nem? 

"Az árcímkét nézem, nem az összetevőket"

Egyszer megvettem egy híres parfüm olcsóbb utánzatát, mondván “ez is csak parfüm, a célnak megfelel”. Hát elég komoly lecke volt. Bár nem vagyok allergiás semmire, olyan viszketés és kellemetlen bőrégés lett a vége, hogy azóta nem választok hamisítványokat. Ugyanez jellemző a már-már gyanúsan olcsó termékekre: attól még, hogy zölddel rá van írva, hogy "nature", vagy hogy "szebb arcbőr", még nem biztos, hogy az a krém minőségi is egyben. Inkább az összetevőket nézd át alaposan, és járj kicsit utána, hogy mi mit jelent! Nem csak a tízezer forintos kencék között vannak olyanok, amik tele vannak értékes, bőrbarát és valóban hasznos hatóanyagokkal.

"Mindegy a sorrend, csak kenem, ami a kezembe akad"

Ha valamit megtanultam a bőrápolási szakértőtől, akkor azt, hogy bizonyos mozzanatokat hogyan végezzek: hány naponta mossam a kistörölközőmet, amibe az arcomat törlöm, vagy azt, hogy hogyan vigyem fel a hidratálómat az arcomra. Sokan csak legyintenek az efféle tanácsokra, mert azt gondolják, hogy nem számít a termékek sorrendje vagy a megfelelő higiénia a fürdőszobában, pedig irtó sok dolog múlhat rajta, többek között a pattanásosodás mértéke, sőt, a ráncok megelőzése is. 

"Ez a termék majd mindent megváltoztat"

Ó, hányszor dőltem már be olyan reklámoknak, amik azt állították, hogy másnapra eltűnik az akném, ha megveszem az adott maszkot vagy krémet... És hányszor vettem meg irtó sok pénzért a külön pattanásokra kifejlesztett arctonikot... Na jó, van, akinek ez bejön, de ha olyan egyedi bőrproblémád van, mint nekem, akkor nem valószínű, hogy egyetlen termék csodát tesz majd az arcoddal, mire felkelsz. Ildikó szerint jobban teszed, ha egyszerűen kialakítod magadnak (vagy bőrápolási tanácsadó segítségével) a megfelelő rutint, amely hosszú távon viszont tényleg képes lesz megszabadítani a problémádtól, de legalábbis enyhíteni fogja azt. Lassú víz partot mos, ráadásul több pénz marad a zsebedben hónap végén, ha nem vásárolsz össze ész nélkül mindenféle "csodakencét".