Már régóta gondolkodom ugyanis azon, hogy azok a cuccaim, amikről nem olvasok zöld blogokban, vagy amikről nem látok elrettentő videókat, vajon biztonságosak-e, ha a bolygó jövőjét nézzük. Volt egy szerény sejtésem, hogy bizonyos esetekben egy erős “nem” lesz a válasz - nem örülök neki, de bejöttek a megérzéseim. 

Ugyanis nemcsak azok az eszközök-kiegészítők rongálják jelentősen a Földet, amikről állandóan olvasok, és amikben műanyag (vagy egyéb veszélyes anyag) van, hanem néhány, eddig teljesen ártatlannak hitt, szinte minden nap használt cuccom is – fogadjunk, hogy nálad is ott vannak a fürdőben! 

1. Az arcradírod

Sosem gondoltam volna, hogy az apró kis gyöngyökkel ellátott arclemosók, arcradírok, testradírok, szappanok és fogkrémek ekkora fenyegetést jelentenek a környezetnek - de nem véletlenül adóztatják 2017 óta szigorúbban ezeket a termékeket Amerikában. Hogy mi a baj velük? Az, hogy nem oldódnak fel, csak halmozódnak és halmozódnak a vizeinkben, ráadásul annyira aprók, hogy megszűrhetetlenek – a halak jelentős része pedig élelemnek nézi őket. Egy 2015-ös felmérés szerint csak New York államban 19 millió (!) tonnányi apró műanyagszemcse megy le a lefolyón egy év alatt... Itt az ideje 100%-ban természetes, akár otthon is összekutyulható arc-és testradírokra váltani! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Powdered Dry Shampoo (@powdereddry) által megosztott bejegyzés,

2. A sminked 

Minden egyes nap felkenem, aztán lemosom, és leengedem a lefolyóba - bele sem gondolva abba, hogy mit teszek így a vizeinkkel. Mondjuk szerencsére nagy részben természetes alapanyagokból készült cuccokat használok a kipattogásra hajlamos bőröm miatt, de még mindig túl sokszor dobok be a kosaramba egy spirált, vagy egy rúzst meggondolatlanul, például, mert akciós, vagy menő a marketingje. Pedig az összetevőlistát kéne néznem, hiszen még mindig rengeteg olyan sminkterméket árulnak, amit már rég be kellett volna tiltani a hatóanyagok miatt... Lássuk, mik ezek: 

  • Titán-dioxid (TiO2): rengeteg kozmetikumban ott van (naptejekben és ásványi alapanyagú szemhéjpúderekben különösen nagy arányban), és bocs, de nincs rá szebb szavam, egyszerűen kinyírja a fitoplanktonokat – amik az óceáni tápláléklánc nélkülözhetetlen részei, de még a levegő oxigéntartalmáért is felelősek. 
  • Parabén: azért használják, hogy minél tovább maradhasson baktériummentes a sminked. "Csak" egy nagy baj van vele: ha a vízbe jut, megöli a korallokat. Maradj távol tőle! 
  • Triklozán: fogkrémben, dezodorban, sminkekben egyaránt ott van, és ha csak keveset tartalmaz belőle a kozmetikumod, a gyártó nincs kötelezve arra, hogy kiírja a csomagolásra (remek). Sajnos már rengeteg triklozán van a nagyobb tavakban is, pedig irtózatos pusztítást képes végezni a vízi organizmusok között. Messziről kerüld el!  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

100% PURE (@100percentpure) által megosztott bejegyzés,

3. A szennyesed 

Tudom, szörnyen hangzik, de már azzal is kárt okozhatsz, ha csak mosol, és nemcsak a mosószerek kemikáliái miatt: a szintetikus anyagokból készült ruháid ugyanis irtózatosan sok mikroműanyagot engednek ki magukból a mosógépedben - ezek pedig a természetes vizeinkbe jutnak. Egy kutatás szerint 6 kiló ruha kimosása 137-728 ezer (!) darab műanyag szabadjára eresztését vonja magával. Egy másik felmérés pedig arra jutott, hogy egy Berlin nagyságú város egy nap alatt körülbelül 540 ezer (!) zacskónyi műanyagot enged mosás közben a vízbe. A halak pedig kajának hiszik ezeket, megeszik, aztán mi esszük meg a halat. Sokkoló. Szerencsére már fejlesztés alatt van egy speciális mosózsák, amivel elvileg majd meg lehet szűrni majd a lefolyóba jutó műanyagokat - addig is maradj a természetes alapanyagú ruháknál

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

WHITE GREEN LIVING 🌿 (@whitegreenliving) által megosztott bejegyzés,

4. A tusfürdőd 

Annyiszor gondoltam erre zuhanyzás közben, de szinte sosem mertem rákeresni. Hát, jók voltak a megérzéseim: petróleumszármazékok, kőolajszármazékok, habzást elősegítő szulfátok, polietilén glikol (PEG), parabén, emulgeálószerek - holnapig sorolhatnám, miket találtam, és azoknak milyen hatásuk van a környezetre, de sejtheted... Egy 250 ml-es, műanyagba csomagolt tusfürdő gyártásához

  • elhasználnak 9 liter vizet (és a vele lefolyóba engedett mikroműanyagokat) 
  • 200 ml petróleumolajat (amit a flakon gyártásakor használnak) 
  • valamint 110 gramm Co2 kibocsájtása történik
  • és 40 gramm felesleges műanyagé. 

Megéri? Szerintem inkább válassz egy szuper, természetes szappant!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mannaszappan (@mannaszappan) által megosztott bejegyzés,

5. A hajszárítód 

Gondoltad volna, hogy a hajszárítód több, mint tízszer annyi energiát használ el, mint a tévéd? Ha vizes hajjal leülnél megnézni a Sátántangót, még az alatt a 12 óra alatt sem hoznád be azt az egy hajszárítást. Hát, igen, ezt valahogy mindig lefelejtik a dobozról... Ráadásul feleslegesen sok hőt termel, és jelentősen nagy részét adja a széndioxid-kibocsájtásnak is. Ha ezentúl mindig hagyod levegőn megszáradni a hajad, nemcsak a tincseid lesznek egészségesebbek, de a Föld levegője is! Sőt, még a villanyszámlád is kisebb lesz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AGLIQUE Turbans (@agliquestore) által megosztott bejegyzés,