„Bőrünk körülbelül 25-30 éves korunktól kezd el öregedni, ekkor indulnak el szervezetünkben is a nagyobb változások” – mondja Kovács Krisztina. „Természetesen ezt sok tényező befolyásolhatja, például az életmód, a stressz, a környezeti hatások, a genetika vagy a különböző betegségek során kialakult bőrproblémák.” 
 
A szakértő szerint minél előbb kezdjük el bőrünk megfelelő ápolását, annál jobban kitolhatjuk az öregedés látható jeleinek feltűnését. A kozmetikai ipar is erre helyezte a fókuszt az elmúlt időszakban, és a megelőzést célzó termékek váltak igazán népszerűvé. Ezek arra hivatottak, hogy megóvják bőrünket akáros környezeti hatásoktól és lelassítsák a már elkezdődött öregedési folyamatokat. Persze a különböző krémekkel ugyan visszatöltheted bőrödbe azokat a fontos anyagokat, amelyeket az idő előrehaladtával elveszít, de a „belsőleges” ápolásról sem szabad megfeledkezni: a megfelelő folyadékfogyasztás, a vitaminpótlás, a stressz minimalizálása és a rendszeres testmozgás mind hozzásegítet ahhoz, hogy megőrizd bőröd fiatalságát.
 
Minden korosztálynál mást jelent az anti-aging 
 
„Míg 20 évesen a hidratálást kell előtérbe helyezni a mimikai ráncok elkerülése miatt, addig 30-35 évesen már érdemes ezen felül plusz hatóanyagokban gazdag krémeket, szérumokat használnod, amikkel a kialakult apró ráncokat halványíthatod” – tanácsolja Krisztina. „45-50 éves kor környékén a bőr elveszíti rugalmasságát, tónusát, és megjelennek a pigmentfoltok, mély ráncok. Ilyenkor már a hormonális változások által okozott bőrproblémákkal is számolni kell, tehát a bőr túlzott szárazságával, érzékenységével. Szerencsére számtalan anti-aging termék áll e korosztály rendelkezésére, így mindenki megtalálhatja azt a rutint, ami számára a leghatékonyabb.”
 
Krisztina a legnépszerűbb hatóanyagok tekintetében a hialuronsavat, a kollagént és a Q10-koenzimet említi, amelyek önmagukban, vagy akár együttesen is használva visszaadják a bőr feszességét, kisimítják a ráncokat és teltebbé, élettel telibbé teszik az arcbőrt.
 
Öregedésgátlás lépésről lépésre
 
Az öregedésgátló rutin alapjai minden korosztálynál és bőrtípusnál megegyeznek, csupán a ráncmegelőzést/-halványítást célzó termékek esetében ajánlott a korodhoz és bőrödhöz illőt választani. Amennyiben az öregedésgátlás az elsődleges cél, érdemes már az arctisztításnál is ilyen terméket használni. Krisztina szerint egyre népszerűbbek például az olyan lotionök, amelyek rendelkeznek az arctonikokra jellemző tulajdonságokkal – tehát tisztítanak és felkészítik a bőrt a hidratálókrém befogadására –, de közben már olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, amik visszaadják a bőr fiatalos ragyogását. 
 
Megkértem Krisztinát, foglalja össze a hatékony öregedésgátló rutin legfontosabb lépéseit:
 
 1. Ha sminket viseltél napközben, távolítsd el krémes sminklemosóval az arcodról és a szemedről.
   
 2. Használj habzó arclemosót. Ez azért fontos lépés, mert így nem csak a smink maradványait távolítod el az arcbőrödről, hanem a nap folyamán felgyülemlett szennyeződéseket, faggyút és az elhalt hámsejteket is.
   
 3. Tonizálj! Ehhez használj lotiont, amit puha, ütögető mozdulatokkal vigyél fel a bőrodre, ezzel is serkentve a mikrokeringést. Így már el is kezded az anti-aging programot, valamint a bőröd visszanyeri a lemosás során elveszített hidrofil lipid rétegét és helyreáll a pH-ja is. Ajánlom a Sisley Sisleya Arcápoló tonikját, ami megtisztítja és revitalizálja a bőröd.

  sisleytonik.jpg
   
 4. Jöhet a szérum. Ezek a termékek a bőr legmélyebb rétegeiben fejtik ki hatásukat, fokozott termelésre ösztönzik a kollagén- és elasztinrostokat, életre keltik az „alvó” sejteket, és ezzel beindítják az öregésgátlás természetes folyamatát.
   
 5. A szemkörnyék ápolása a következő, és egyben igen lényeges lépés, hiszen a kéz és a nyak területe mellett itt jelennek meg először az öregedés látható jelei. Sokan kérdezik, miért is fontos ide mást kennünk, mint arcunk többi részére. A válasz az, hogy szemünk bőre sokkal vékonyabb, más a pH-ja, más a faggyú ellátottsága, így más ápolást is igényel. Ráadásul a szem folytonos mozgása és a mimika miatt állandó igénybevételnek van itt kitéve a bőr.
   
 6. Hidratálás arckrémmel. Válassz a korodhoz ajánlott, hatóanyagokban gazdag krémet, ami hidratál, regenerál, szükség esetén pedig ránctalanít is. Utóbbi esetben olyan összetevőket keress, mint a retinol, a kollagén, a Q10-koenzim, a hialauronsav, az E-és B5-provitamin, valamint a kulcsfontosságú aminosavak. Ajánlom a Sisley Double Tenseur Arckrémet, ami már az első használatnál érezhetően simább bőrfelszínt eredményez.
   
 7. Ne feledkezz meg a nyak és dekoltázs területéről sem. A szem környékéhez hasonlóan ez is speciális ápolást igényel, amelyhez ma már különböző nyakkrémek közül választhatsz. Próbáld ki például a Sisley Nyakkrémet, ami gazdag formulájának köszönhetően kielégíti e terület bőrének speciális igényeit.
   
 8. Hetente 1-2 alkalommal használj arcmaszkot, ami koncentráltabban tartalmazza az arckrémekre jellemző hatóanyagokat, így még látványosabb eredményt érhetsz el. A Mitomo Q10 and Lithospermum Maszk például segít helyreállítani és regenerálni a bőrt, valamint kisimítja a ráncokat. Divatosak mostanában a fátyolmaszkok is, amiket 20-30 perc után kell lehúzni, és az arcon egy olyan réteget hagy, amit a bőrbe masszírozva még tartósabb lesz hatás. 
  mitomo (1).jpg