„Először is tisztázzuk, hogy vannak olyan bőrtípusok, amelyeknél  teljesen normális ar arcon lévő erősebb szőrnövekedés”- kezdi Tajti Ildikó, a Tindigo Szépségreceptek.hu szerzője.

„Ha valakinek sötétebb, latinosabb a bőrszíne, fekete vagy sötétbarna haja van, és eleve a lába és a karja is szőrösebb, annál egy kis bajusz vagy erősebb pajesz is normálisnak mondható. Világos bőrűeknél pedig a világosabb pihék, más néven lanugo szálak szoktak látszódni, ezekkel sincsen semmi gond.”

Ildikó szerint viszont vannak jelek, amikor nem mondható természetesnek a szőrzet, különösen, ha az arcon jelenik meg. Szintén aggodalomra adhat okot, ha a mellbimbó körül és megjelennek erősebb, sötétebb szőrszálak, valamint a köldök alatt fut le egy sötétebb szőrcsík.

A hirsutizmus, vagyis fokozott szőrnövekedés amellett, hogy egy komolyabb hormonális probléma tünete, rengeteg nőnek nehezíti meg a mindennapjait, miközben a szégyenérzet miatt segítséget sem mernek kérni.

Amint egy nő meglátja, hogy a mellbimbója környékén szőrszálak jelennek meg, gyorsan kitépkedi őket. Viszont mivel cikinek tartja a dolgot, nem is beszél róla senkinek, és legtöbbször nem is sejti,hogy ezzel a tünettel orvoshoz kéne fordulnia.

A szakértő szerint akár a megváltozott arcszőrzet, akár a mellbimbók körüli vagy a köldöktől lefele futó szőrcsík is komoly hormonproblémákat jelezhet. Ezért, főleg a világosabb hajúak, ha ilyen tüneteket tapasztalnak, menjenek el orvoshoz, mert legtöbbször valamilyen hormonális egyensúlyzavar áll a túlzott szőrösödés hátterében.  Egyéntől függ, hogy bőrgyógyászhoz vagy endokrinológushoz kell –e fordulni. Ezért is fontos a hormonpanel elkészíttetése, amit erre specializálódott nőgyógyász vagy endokrinológus tud kiírni, hogy kiderüljön, milyen fajta kezelésre van szükség.

A szakértő szerint sok esetben a tüneteket egy alaposabb nőgyógyásznak is észre kéne vennie, de az a tapasztalata, hogy sok esetben ez elmarad, vagy, ha a beteg felhívja rá a figyelmet a problémára, akkor az orvos egyből fogamzásgátlót ír fel. Ildikó azt mondja, vannak esetek, amikor a tabletta valóban megoldás lehet, de csak hormonvizsgálat és egyéb kivizsgálás után szabad(na) alkalmazni.

Az alapos utánajárás és kivizsgálás mellett viszont ott vannak a mindennapok, amikor az elsődleges szempont, hogy mihamarabb eltűnjenek a szőrszálak.

Ildikó szerint nem nagyon lehet mellélőni a módszerekkel. Akár a csipeszt, gyantát vagy cukorpasztát használnál, azt mérlegeld, hogy melyik módszertől nem pattog ki a bőröd. Ha pedig mindhárom eljárás után megjelenik a kipattogzás, akkor érdemes lehet kipróbálni a lézeres szőrtelenítést.

Mindegy, hogy melyik módszert választod, egy dologra figyelj oda, különösen nyáron: a szőrtelenítő eljárások, főleg a gyanta, hámlasztanak, vagyis érzékenyebbé teszik a bőrt a napsugarakra, tehát ilyen kezelések után mindig bánj bőkezűen a fényvédővel. Ha például nyáron gyantázol, és ez elmarad, akkor a bajusz helyén barna folt keletkezhet, ami a bőrnek is ártalmas, ráadásul nem túl esztétikus.