1. Rachel sérója a Jóbarátokból 

A 90-es években, ha bementél egy fodrászhoz és annyit mondtál neki, Rachel-hajat szeretnék, már vette is elő az ollóját, mert pontosan tudta, mire gondolsz. A Jennifer Aniston által alakított Rachel Green tépett frizurája pikk-pakk világhírű lett.

A kultikus sérót Chris McMillan sztárfodrász álmodta meg a színésznőnek, aki 2013-ban a Living Proof (hajápolási termékekkel foglalkozó márka) egyik eseményén azt mondta: anno totál be volt tépve, mikor kitalálta. Azt is hozzátette, azért meri ezt bevallani, mert már 14 éve teljesen tiszta.

Azóta ő készítette például Kim Kardashian esküvői frizuráját és Miley Cyrus copfját is ő csípte le anno. Aniston egyébként 2011-ben az Allure magazinnak azt nyilatkozta, ő kifejezetten utálta a Rachel-frizkót, amit az első két évadban viselt. Azt mondta, Christ, a fodrászát imádja, de az volt a legcsúnyább frizura, amit valaha viselt. Chris egyébként 2002-ben nyitotta meg luxusszalonját Beverly Hills-ben, és Jenniferen kívül megfordult nála Courteney Cox, Cindy Crawford, Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Hilary Swank, Anne Hathaway, Olivia Wilde, Sarah-Jessica Parker, Jennifer Garner, Salma Hayek, Jennifer Lopez és Julia Roberts is.

2. Cher Horowitz iskolás szerkója a Spinédzserekből

Térdzokni, spagettipántos ruha, haspóló, kockás miniszoknya – köszi Cher Horowitz! Az 1995-ben forgatott Spinédzserek egyértelműen ikonikus divatfilmnek számít, amiben Alicia Silverstone alakítja a vásárlásmániás tinilányt, Cher Horowitzot.

Silverstone épphogy 18 éves volt, mikor a forgatás elkezdődött,és fogalma sem volt arról, mi fán terem a divat. Egyszer azt nyilatkozta, kifejezetten megutálta a ruhákat a forgatás alatt, ugyanis 63-szor kellett átöltöznie, ami borzasztó fárasztó volt.

Mona May, a film jelmeztervezője 53 különböző skótkockás anyagot használt a filmben. Hogy mennyire divatteremtő alkotásról beszélünk, jól mutatja, hogy még tavaly is hivatkoztak a most már több mint 20 éves filmre. A Versace, Rick Owens és Michael Kors ugyanis a Spinédzser, avagy a kockás stílust elevenítette fel tavalyi őszi kollekciójában. Spinédzserek címszó alatt egyébként kábé bármit el lehet adni a mai napig, ezt több márka és kozmetikai cég is kihasználja.

Amy Heckerling a film írója, rendezője azt mondta, Cher karakterét az Emma című 1815-ös Jane Austen-regény főhősnőjéről mintázta. 2010-ben a Calvin Klein újra piacra dobta Cher híres fehér ruháját, a sárga skótkockás összeállítást pedig nem kisebb név, mint Jean Paul Gaultier tervezte. Ezt a bizonyos kockás ruhát egyébként a film után 23 évvel Silverstone újra felvette  egy tv-műsor kedvéért. A Lip Sync Battle (Magyarországon Playback Párbaj néven futott) egyik vendége volt, és Iggy Azalea Fancy című számát tátogta el. A színésznő megtarthatott néhányat az ikonikus darabokból a Spinédzserek forgatása után, de végül elajándékozta az összeset. Akkor még nem gondolta, mennyire menők lesznek azok a göncök még jó húsz évvel a film után is. 

3. Neo kabátja a Mátrixból

Kym Barrett jelmeztervező maradandót alkotott, a Mátrix ruhái ugyanis az 1999-es sci-fi óta hódítanak. Nem csak rockerfiúk szekrényében volt megtalálható egy-egy hosszú bőrkabát, a legnagyobb divatházakat számára a mai napig inspirációként szolgál. 2018-ban például a nagy nevek közül a Vetements, a Balenciaga, a Balmain, és Alexander McQueen is emléket állított neki a kollekcióiban. Barrett egy interjúban elmondta: annyi utasítást kapott a jelmezt illetően, hogy legyen valami sötét, kontrasztos, mint egy olajfolt. A filmben egyedül Neónak nincs bőrszerkója - egyrészt mert nehezen kungfuzott volna egy szűk bőrcuccban, másrészt a jelmeztervező azt az utasítást kapta, hogy a karakter ruházata a papokét idézze.

Trinity ruhája olcsó PVC-ből készült, mert húzni kellett a nadrágszíjon, már ami a költségvetést illeti. Neo kabátja sem volt egy drága darab, a gyapjúkeverék anyagot, amiből készült, mindössze 3 dollárért vették.

4. Maverick  szemüvege a Top Gunból

Ha azt mondod Ray-Ban 3025 Large Aviator, akkor Top Gun. Az azóta emblematikussá vált pilótaszemüveget Tom Cruise viselte az 1986-os akciófilmben. 

A film hatására nem csak az amerikai haditengerészethez jelentkezők száma nőtt meg drasztikusan, a szemüvegnek is elég jó reklám volt. Mindenki ilyet akart.

Cruise egyébként a Kockázatos üzletben is Ray Bant viselt, a Wayfarer típust, amit a film megjelenése után úgy vittek, mint a cukrot:  az eladások az előző évhez képest 2000 százalékkal nőttek, és összesen 360 ezer darabot adtak el belőle.

5. C. J. Parker fürdőruhája a Baywatchból

A Baywatch esetében a fürdőruha olyan volt, mint egy országnak a zászló. Szerintem a cím hallatán nincs olyan ember, akinek nem a lassítva szaladó, piros fürdőruhás vízimentő csajok ugranának be. A piros egyrészesért mindenki odavolt, sőt, és még Baywatch Barbie is készült anno.

A sorozat rendezője nem egy jelmeztervezőt bízott meg a fürdőruha megálmodásával, hanem egy sportfürdőruhákat gyártó céghez fordult, és tanulmányozta az igazi vízimentők ruházatát is. (A kétrészes változat egyébként egyenesen életveszélyes lehet számukra, egy fuldokló ugyanis kapálózik, karmol, így azt könnyen letépheti, és a gyors mozgásnál sem túl célszerű.) Némi változtatás azért történt az igazihoz képest: mélyebb lett a kivágása, a lábakból és a csípőből is többet mutatott, hogy szexibb legyen.

Carmen Electra szerint a piros úszódressz varázserővel is bír. A színésznő egy interjúban azt mesélte, mikor 40 évesen egy fotózás kedvéért újra bele kellett bújnia, először vonakodott, végül szexibbnek érezte benne magát, mint 25 évesen.

Az új Baywatch filmben az ikonikus fürdőruha sötétebb piros, cipzáros, és neoprén anyagból készült, ami sokkal jobban tart, szinte alakformáló hatású - a sorozatbeli vékonyabb matériából készült, és nem hagyott túl sok teret a képzeletnek - a színészek szerződésébe bele is foglalták, hogy egy dekát sem hízhatnak. Állítólag Pamela Anderson meg is tartott magának egyet a kis piros ruhadarabból, amit azóta is nagy becsben őriz.

És egy kis ráadás: Magnum bajusza

1980-ban indult el Tom Selleck-kel a sorozat, ami színészt - na meg a bajszát - itthon ismertté tette. Az hagyján, hogy a 80-as években kábé minden második férfinek ilyen ékeskedett a szája fölött, de 2015-ben felvették a Halhatatlan Bajuszok Csarnokába (igen, tényleg van ilyen). Sőt, a kis szőrcsomónak még saját közösségi oldala is van. Magnum hawaii-ingei szintén óriási karriert futottak be, a dzsungelmintás papagájos verziót a színész 2011-ben a Smithsonian Intézet egyik múzeumának adományozta, annyira híres lett.