Oké, azért nem jutottam el ilyen könnyen a döntésig, mert az első gondolatom az volt, nem ciki-e ugyanazt felvenni több lagzira is. Kíváncsi voltam, vajon a témában jártasak mit gondolnak erről a kérdésről. 
 
„Szerintem az alkalmi ruháknak van a legszomorúbb sorsuk a ruhatárban” – mondja Mengyán Eszter blogger, a Holy Duck nevű, fenntartható divattal foglalkozó blog alapítója. „Főleg akkor, ha úgy érezzük, minden eseményre újat kell vennünk. Környezettudatos és gazdasági szempontból is mondhatunk nemet arra, hogy vendégként mindig mást viseljünk az esküvőn. Ezt nem tartom igénytelenségnek, sokkal inkább tudatos döntésnek.
 
A zöld megoldás szerint egy ruhát csak akkor vegyünk meg, ha biztosak vagyunk benne, legalább harmincszor viselni fogjuk.
A Nagy-Britanniából indult #30wears kampány lényege, hogy rámutasson arra, mennyire nem gondolkozunk tudatosan a ruhatárunkkal kapcsolatban, pedig a ruhaipar problémája jelenleg hatalmas. Tele vagyunk szinte sosem viselt használt ruhákkal, a divatipar mostani működése kiemelten környezetterhelő, kizsákmányoló. Ha ezekkel tisztában vagyunk, talán könnyebben mondunk nemet a társadalmi nyomásra.” 
 
shutterstock_1058836577 (1).jpg
 
Sajnos, elnézve a gardróbomat, több ruhám is megbukott a #30wears teszten, úgyhogy itt az ideje az adományozásnak... Az utóbbi időben azért már szerencsére tudatosabb vagyok a vásárlás terén, és alkalmi darabokat is úgy választok, hogy picit átvariálva tudjam őket viselni a hétköznapokon. Vígh Diána, a Happily Ever Weddings esküvőszervezője szerint nem várható el senkitől, hogy vadonatúj ruhában érkezzen egy esküvőre, és ezzel a párok sem szoktak foglalkozni. Sokkal fontosabb, hogy a vendégek az öltözködésükkel figyelembe vegyék az alapvető illemszabáyokat. 
 
„Az etikett szerint két fontos előírás van, amelyek tulajdonképpen egyáltalán nem meglepőek: ne öltözzük túl a párt és ne öltözzük alul az eseményt”
– magyarázza Diána. „Hölgyeknél a fehér szín mindenképpen tiltólistán szerepel, de érdemes a pirosat (a menyecske színe) és a feketét (a gyász színe) is elvetni. Kerülendőek a mély kivágások, az átlátszó anyagok, a merészen rövid szoknyák, a farmer bármilyen formában, és a túlzó kiegészítők, mint például egy indokolatlanul nagy kalap. A ruha fazonjának kiválasztásánál mindig vedd figyelembe, hogy milyen helyszínen, milyen környezetben lesz az esküvő. Míg egy laza, kerti party jellegű eseményre furcsa lenne egy földig érő estélyiben érkezni, egy elegánsabb helyszínhez már jól passzolhat.”
 
shutterstock_585631814 (1).jpg
 
Azt tehát már tudom, mit NEM illik felvenni, de akkor el is érkeztem a legfontosabb kérdéshez: milyen szempontok alapján válasszam ki azt az egyet, amit mind a három lagzin viselhetek, és mit csináljak, hogy ne legyen számomra sem uncsi a végeredmény? Ebben Oláh Dóra stylist, a Coolhunter divatbloggere volt segítségemre.
 
„A három legfontosabb alapszabály, hogy a ruha passzoljon a testalkatodhoz, a színtípusodhoz és főként a személyiségedhez. Egy ilyen darab felkutatása sok idő és energia, ezért érdemes időben elkezdeni!
 
A színek tekintetében egyébként a sötétkék és a púderszín igazi Jolly Joker, ezekkel nem igazán lehet mellélőni, ráadásul kiegészítők szempontjából is nagyon jól kombinálhatóak.
Ami pedig a kiegészítőket illeti, az ékszerek kiválasztásánál mindenekelőtt a bőrtónusodat vedd figyelembe. Mivel te világos bőrű vagy, neked az ezüstöt ajánlom, az arany inkább sötétebb bőrűeknek áll jól. Nem javaslom a komplett szettek megvásárlását kiegészítők terén, az manapság már kevésbé divatos, inkább csak arra törekedj, hogy stílusban legyenek összeillőek. Az ékszereken kívül a táska, a cipő, a stóla és merészebbeknek a kalap is jó segítőtársa lehet a variálásban. Ha visszafogottabb, egyszínű a ruhád, jöhetnek a karakteres darabok! A lényeg a helyes arányok eltalálása, így tudod művészi szintre emelni az összhatást. Egyszínű ruhához mintás kiegészítőket, mintás ruhához egyszínű kiegészítőket ajánlok, de megpróbálkozhatsz a mix’n’match irányzat izgalmas lehetőségeivel is, csak arra figyelj, hogy az árnyalatok, illetve a színkészlet minden esetben egyezzenek.”
 
Azt hiszem, megnyugodtam, és megerősítést nyertem abban, hogy egyáltalán nem ciki egy ruhát több esküvőn is viselni. Mivel a kék szín az egyik kedvencem, így valószínűleg ilyen ruhára esik majd a választásom, és egy egyszínű darabot újítok be, amit az egyik lagzin karkötőkkel és ezüstfényű táskával, a másikon egy statement övvel, a harmadikon pedig egy hangsúlyos fülbevalóval és mintás laptáskával fogok viselni. Na de most indulok is a vadászatra, mert az első esküvőig már csak 2 hét van!