Mindent imádok a vintage boltokban. Az egyediséget, a régi ruhák illatát, a mindig változó választékot. Ráadásul akad is belőlük bőven a városban. Mivel engem most elsősorban a plus size felhozatal érdekelt, ezért három olyan üzlet vezetőjét faggattam, ahol - akár az üzlet mérete miatt, akár azért, mert külföldről is hoznak be cuccokat - esélyesnek láttam, hogy plus size vonalon (ami szerintem 44-es méretnél kezdődik) esetleg szélesebb a választék.

Kertész Violetta, a LoveBug Vintage tulajdonosa szerint nagyobb cuccokra lelni kihívás, de nem lehetetlen.

Attól függ, hogy mit keresel. Van 44-es feletti méret is a boltban, igaz, hogy ritkábban, mint mondjuk egy 38-as, de bőrdzsekit vagy egy vicces mintájú pólót nagyobb méretben is lehet találni. Ha pedig valaki kifejezetten nőies cuccokat keres, akkor nekik olyan bővebb fazonú ruhákat javaslok, mint a kaftánok vagy a kimonók.

Vivi szerint sokkal egyszerűbb télen plus size csajokra való cuccot találni, mint nyáron. Nála például, amint beköszönt a meleg, a nyári ruhák és a mintás fürdőrucik lesznek a slágertermékek. Viszont ezek a fürdőruhák csak kis méretben elérhetőek, ráadásul a rajtuk lévő minta is elcsúszik, ha túlságosan feszül. Télen viszont simán tud egy nagyobb méretű csaj is kabátot, pulóvert vagy akár bundát is venni. Nagyobb méretű nadrágot viszont már nem nagyon fog tudni találni, de az egy „sima” boltban is kihívást jelenthet. Ugyanakkor Vivi azt mondja, ez nem azt jelenti, hogy a plus size lányoknak el kell felejtenie a vintage boltokat, mivel ezek ritkán szólnak csak a ruhákról. Ha valaki egyedibb cuccot szeretne, akkor simán tud vásárolni szemüvegeket, kitűzőket, ékszereket és táskákat is.

Gyöngyösi Dóra, a Ludovika tulajdonosa hasonlóakat tanácsol azoknak, akik 42-es méret felett keresnek nála cuccokat.

Bevallom, nem sok plus size cucc lóg a fogasokon. Ennek két oka van: az egyik, hogy a boltunkban lévő ruhákból csak egy-egy darabot tartunk, így eleve szerencse kell ahhoz, hogy pont jó legyen egy vásárlóra, aki betér, attól függetlenül, hogy hányas a mérete - viszont valahol ebben is rejlik a vintage boltok varázsa: a kincskeresésben.  A másik pedig, hogy akár belföldi, akár külföldi „begyűjtő túrán” vagyok, 42-es méretnél nagyobb cuccokat ritkán találok. 

A Ludovikában ráadásul sokszor Japánból érkező cuccokat árulnak, és az ázsiai méretezés eleve kisebb, mint az európai. Jó hír viszont, hogy pont ezek a Japánból érkező kimonók még a nagyobb méretű csajoknak is jól állnak. Mert sokszor ez szokott lenni a gond: attól, hogy  a kiszemelt ruhába beleférsz, még nem biztos, hogy jól is áll - mondjuk a szabása miatt. Szerencsére a boltban erős a kiegészítő-  és táskafelhozatal, úgyhogy ruhamérettől függetlenül tuti, hogy mindenki talál magának valami izgalmasat. 

A Retrock volt a harmadik üzlet, ahol nagyobb méretek után érdeklődtem. Mojzes Dóra üzletvezető elárulta, hogy náluk néha szokott lenni külön plus size állvány - de nem azért, mert olyan sok nagyobb méretű cuccot tartanak, hanem azért, mert hónapokon át gyűjtögetik a nagyobb méreteket, amiket végül egy helyre tesznek ki.

Ha valaki 44-es méret felett jön be hozzánk, találhat magának dzsekit, kimonót vagy pólót, de alapvetően nem a nagyobb méretű csajoknak van berendezve az üzlet. Ennek az az oka, hogy a vásárlóink nagyjából 95 százaléka nem plus size ruhákat keres, mi pedig aszerint gyűjtjük be a kincseket, hogy mire van igény,  és hogy mi fog a leghamarabb elkelni.

Ebben pedig mindhárom üzlet vezetője egyetért: a fő ok, amiért a vintage üzletekben nincs nagyobb plus size felhozatal, az, hogy - ellentétben a fast fashion üzletekkel -  a boltokba betérő vásárlók náluk nem is nagyon keresik őket. Ami azért szomorú csak, mert nem gondolnám, hogy a legtöbb vásárló 36-os ruhákat hordana. Mint ahogy azt sem, hogy a 70-es vagy 80-as években ne lettek volna plus size csajok, akiknek most hordhatnánk a cuccaikat.

Szerintem inkább csak arról van szó, hogy  a nagyobb méretű csajokban még mindig ott van, hogy nem mernek feltűnőbben öltözködni. A vintage boltok pedig a néha feltűnőbb színeikkel, fodraikkal, rojtjaikkal nem a „hordj feketét, mert slankít” nézetet vallják, de én speciel emiatt (is) szeretem őket.

Plus sizeként úgy gondolom, hogy nagy valószínűséggel nem ezekben az üzletekben fogok nadrágot és ruhát találni magamnak. Ez viszont nem veszi el a kedvem, mert egyedi ékszereket, táskákat, napszemüvegeket simán fellelhetek, amik a legszimplább szettemet is feldobhatják. Sőt, már most látom a lelki szemeim előtt, hogy mennyire jól fogok festeni egy, a cikkben többször is említett, dögösebb kimonóban. Ami csak azért sem lesz fekete!