Ha valaki ismer, tudja, mekkora sportcipőrajongó vagyok: kábé minden márka minden híresebb modellje megvan, de ha nincs is meg, akkor is rögtön rávágom, melyikről van szó. Nekem ez a fétisem, szerintem egy jó szettet nem a fülbevaló vagy a táska dob fel igazán, hanem a kényelmes, nagyon menő és nagyon is nőies sneaker. Ha meglátok egy extra darabot valakin, azonnal muszáj megkérdeznem, hogy honnan van, és ez szerintem - legalábbis a tendencia ezt mutatja - soha nem is fog változni. Még akkor se, ha az anyukám kér, mert a nőies megjelenést simán elérem a legmenőbb surranómban is. Elmondom, miért gondolom így! 

magassarkak.gif

A mindent megérő kényelem 

Az első ok, amiért elutasítom a magassarkút, az a kényelem: könyörgöm, attól még, hogy nő vagyok, nem kell egész nap szenvednem, és tízcentis sarkakon rónom a köröket... Persze van, aki meg a fordítottját nem tudja elképzelni (anyukám például 14 éves korától a mai napig szinte magassarkúban alszik), és ezzel sincs is semmi baj. De hogy leszakadó derékkal és bütykös lábakkal menjek haza minden nap, na azt nem, köszi. 

A kisugárzás dönt el mindent 

Tudom, közhely, de tényleg így van: lehetnék akármilyen szép ruhában és cipőben, ha botladozva, fájdalommal és fintorral az arcomon jelennék meg egy eseményen. Nekem az adja a magabiztosságot, ha úgy járok és úgy mozgok, ahogy a legkényelmesebbnek érzem, és nem úgy, ahogy két teljesen kifacsart lábbal tenném. Arról nem is beszélve, hogy – tapasztalatom szerint - a pasik imádják a sportcipős csajokat. Vagy csak mindig ezt a típust vonzottam be, hála Istennek. 

magassarku.gif

Én kábé így érzem magam magassarkúban

Tényleg mindenhez passzol

Most kövezz meg, ha hazudok, de szerintem egy pár fehér sportcipő mindennel rohadt jól néz ki: kosztümmel (úristen, de menő irodista az, aki tornacipőben jár), koktélruhával, farmerral, blúzzal, inggel, Columbo-kabáttal, cicanadrággal, harisnyával, óriászoknival és még sorolhatnám. Nem egyszerűbb és örömtelibb beszerezni egy pár menő cipőt, mint minden szetthez megvenni a hozzá passzoló, kínzó platformost? 

Nekem ez áll jól

Engem egész életemben azzal hitegettek, hogy a magassarkú tök jó dolog; hosszítja a lábakat, szebbé és elegánsabbá tesz, tekintélyt parancsol – azt kell hogy mondjam, nekem ezek közül egyik se jött be. Egy: nem tudok benne menni, úgyhogy nehezen parancsolnék bárhol is tekintélyt. Kettő: akárhogy is néztem, nekem nem hosszítja a lábaimat, sőt pont kiemeli, hogy gladiátorvádlim van. Három: magas vagyok, úgyhogy maximum egy kosármeccsen pasizhatnék benne. Négy: magassarkú! Maradok inkább a jól bejáratott, kedvenc cipőimnél meg az újabbnál újabb, különleges csukáknál.

eskuvo-sportcipo.jpg

Attól még, hogy sneakert hordok, nem lesz több a tesztoszteronom

Sokan még mindig azt a sztereotípiát dédelgetik a fejükben, hogy a sportcipős csajok legbelül férfiak - elég szomorú ez a gondolat, hiszen nem attól nő a nő, hogy mi van rajta, hanem attól, hogy nőnek érzi-e a magát. Ha valakiben az a kép él, hogy az igazi "feleség-alapanyag" (jáj, ezt leírni is fájt) piros sarkakon járkál, és mosogat egész nap, azt csak sajnálni tudom... Szerintem a jófej nők többsége pont azért jófej és magabiztos, mert nem skatulyázza be magát, nem akar senkinek megfelelni magán kívül. Se a sportcipős tábornak, se a magassarkúsnak.

Persze nem mondom, hogy ne hordd többet ezt a cipőt, inkább csak arra biztatnálak, hogy véletlenül se járj tizenötcentis sarkakon, ha majd' elepedsz a sportbolt kirakatáért és legszívesebben az esküvődön is kényelmesben, de mégis nőiesben nyomnád, csak nem mered - nyugi, már most nem vagy egyedül, mert én is így csinálom, az esküvőktől az diplomaosztókon át a keresztelőkig, mindenhol. És kicsit sem érzem magam bunkónak miatta.