Gyönyörű, szuper tapintású, nagyon nőies (vagy playboy villás-hefneres), és irtó drága - a selyem igazi luxusanyag, főleg, ha ágynemű formájában szeretné beszerezni az ember. Meglepően sokat kérnek érte: egy párna ára nagyjából 30 ezer forint körül mozog (lehet, hogy nagyon naiv vagyok, de én maximum 10 ezret saccoltam volna). Sok nő mégis képes kiadni egy halom pénzt a szépségéért, ezért is virágzik most annyira a selyempárnák és selyemhuzatok piaca. Az ígéretek valóban csábítóak: ennek az anyagnak állítólag ránctalanító, aknékat elmulasztó, hidratáltságot megtartó, bőrpuhító, illetve hajtöredezést csökkentő hatása van, amire rengeteg szépségblogger is esküszik, még nem szponzorált tartalmakban is.  

De azért valljuk be, ennek elsőre azért eléggé csodamódszer-szaga van. Hiszen hogy létezhet egy olyan anyag, ami a szépség ilyen sok aspektusára hatással lehet (a mindent überelő aloe verán kívül)? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AT.LIZ SILK BEAUTY SLEEP 🍃 (@atlizsilk) által megosztott bejegyzés,

A képlet tehát nem olyan egyszerű, ha szkeptikus az ember - főleg, hogy tudományos kutatások nem is léteznek a témában, legalábbis internetes nyomozásom közben egy olyan szépségkísérletbe sem botlottam bele, ami ne lenne szponzorált, és mégis hitelesen alátámasztaná a selyem szépítő hatásait. (De most őszintén: ha tényleg működne, tele lenne adatokkal a net, nem?) Mégis annyian odavannak érte, hogy kell, hogy legyen benne valami...

Egy Verilymag.com-on megjelent cikkben kutatási adatok hiányára hivatkozva például két szakértő is kitérő választ adott, amikor a selyemágyneműről faggatták őket. Azt viszont kiemelte az oldalon megszólaló Laura Dyer bőrgyógyász, hogy egy pontot beírhatunk a selyem pro-listára, ez pedig a hidratáltság segítése: 

Ha a tradicionális pamuttal hasonlítjuk össze, a selyem egyértelműen nyerő. A pamut rengeteg nedvességet szív el éjjelente a hajból és a bőrből (gondolj csak arra, mennyi mindent kensz az arcodra lefekvés előtt), így irritációt, baktériumszaporodást és jelentős dehidratáltságot okozhat. 

Ezzel szemben, ha selyemfelülettel érintkezik éjszaka az arcod, sokkal kevesebb nedvesség szívódik el a bőrödből és a hajadból is a dermatológus szerint. Ami pedig a haj töredezettségét illeti: a selyem nem okoz elektromos töltéseket a hajszálak és a párna között -ellentétben rengeteg más anyaggal-, így ebből a szempontból is jobban megérheti, ha ezt a megoldást választod. Hmm.

De most jön a kedvenc részem: mi a helyzet a pattanásokkal? 

Mivel rengeteg helyen azt hangoztatják, hogy a selyem az aknékat is segíthet leküzdeni, jogos a kérdés: megéri beneveznem egy 30 ezer forintos párnára, ha nem szeretnék többé kipattogni? A válasz megint csak ugyanolyan, mint az előzőek: ha akarom, meggyőző, ha akarom, nem. Elizabeth Tanzi, a cikk másik szakértője szerint egyértelműen állhat a pattanások hátterében, ha sokat izzadsz éjszakánként - a selyem pedig segít a megfelelő hőmérséklet fenntartásában, így a felesleges izzadás leküzdésében is.

Magyarul, ha csak néhanapján, edzés, vagy jelentős izzadás (például szaunázás) után pattogsz ki, neked simán beválhat a selyempárna. Nekem, akinek hormonális aknéja van, már kevésbé. 

És a ráncok? 

Negyvenes-ötvenes nők ezrei dőlnek be naponta a reklámoknak és veszik meg horrorisztikus áron a selyemgarnitúrát - de biztos, hogy erre kell költeniük retinol helyett?  

Egy, a Cheatsheet.com-on megjelent cikkben megkérdezett szakértő pont azt mondta, amit én is sejtettem: sajnos egyáltalán nem bizonyított, hogy öregedésgátló hatása lenne annak, hogy selyemmel érintkezik az arcod alvás közben. "Inkább az a mérvadó, hogyan alszik az ember, és nem az, hogy min" - mondja Dr. Lily Talakoub bőrgyógyász. Na, szép. Úgy tűnik, a retinol jobban megéri...

Ha gyönyörű, sima, és ragyogó bőrt szeretnél, első körben állíts össze egy szuper bőrápolási rutint egy szakértővel, gondosan mosd le a sminked minden este, táplálkozz egészségesen, sportolj, igyál sokat, és használj biztonságos, a bőrödet nem irritáló termékeket - ha mindez megvan, és még többet tennél a szépségedért (és persze a kényelmedért), hab lehet a tortára egy gyönyörű selyem ágyneműgarnitúra. Egy biztos: rosszat nem tehetsz vele! 

A nyitókép forrása: https://www.instagram.com/tanzeeofficial/