Még mielőtt belevágunk, gyorsan elmondanék valamit: nagyon nem mindegy, hogy az állatok védelme miatt vagy a környezet megmentéséért választod a vegán ruházkodást. Ha például az lebeg a szemed előtt fő célként, hogy ne öljenek meg többé ártatlan élőlényeket pusztán menő táskák és övek miatt, akkor könnyen választhatsz szintetikus anyagokat, míg ha a Föld megmentése a prioritás számodra, akkor fenntartható forrásból származó ruhaneműket kell választanod. De a legjobb, ha mindkét legyet leütöd egy csapásra.

Ami még egyértelmű: a szőr és a bőr 

Ezen gondolom, nem kell sok mindent elmagyaráznom: ha bundát szeretnél télre, akkor a cetlin lévő infók, a tapintás és persze az ár is segíthet eldönteni, hogy vegán-e az adott darab. Ugyanez mondható el a bőrcuccokról. Ezen a téren nincsenek nagy tévedési lehetőségek, könnyen betarthatóak a vegán elvek, ha erről a két anyagról van szó.

Ami már kicsit bonyolultabb: a speciális ruhadarabok 

A vegnews.com szerint könnyen eligazodhatunk a vegán-nem vegán kérdésben, ha tudjuk, általában miből készülnek azok a speciális darabok, amiket rendszeresen hordunk. Például: míg a klasszikus pólók pamutból, az öltönyök, kosztümök sok esetben gyapjúszövetből vannak - így ha beújítanál néhány elegáns, irodába való szettet, jobb, ha figyeled, miből varrták az adott darabot. A lenvászon, a pamut vagy a szintetikus opciók teljesen rendben vannak, ha az állatok nézőpontjából szemlélődsz, szemben a gyapjúval. Az oldalon egyébként azt is kihangsúlyozzák: ha új blúzt vennél, vedd figyelembe a selyemalapú darabokat, mert rengeteg van belőlük (és persze nemcsak blúzokhoz, de például ágyneműkhöz és kényelmes köntösökhöz is felhasználják a lepke hernyóját). Ezekben az esetekben jobb, ha a poliésztert vagy a műselymet választod!

lenvaszon.png

A lenvászon szuper alapanyag, ha vegán ruhákat szeretnél beszerezni

Mi van a vintage-ruhákkal? 

Persze ezeket olvasva rögtön felmerült bennem: azokat a cuccokat, amiket turkálókból szerzek vagy vintage ruhaboltokban vásárolok, hogyan válogassam meg? (Hiszen alig van olyan ruhám ebben a kategóriában, aminek a cetlijén részletesen látom az összetevőket, ráadásul régebben nyilván több bőrt-szőrt-gyapjút használtak a textiliparban). Erre is találtam választ: egy csomó olyan webshop létezik már, melyek nagy részben vegán ruhákat forgalmaznak (például a Stop Staring vagy a Daddy O’s). Mondjuk, ez engem magyar nőként sajnos annyira nem nyugtat meg, úgyhogy utánajártam, itthon mik a lehetőségeim, ha garantáltan vegán darabokat akarok beszerezni. Sajnos azt kell, hogy mondjam, kis hazánkban még nem tart ott a vegán divat, mint mondjuk Angliában, de azért néhány vintage shopban (például a Szputnyikban) lehet találni kifejezetten állati eredetű alapanyagtól mentes cuccokat. Legalább ennyi. 

Mivel ezt nem éreztem önmagában elégnek, tovább keresgéltem a szorgalmas vegán ruhavásárlók fórumain, és találtam egy szerintem tök jó szempontot: a ruhák mosási és tisztítási útmutatóját. Ha egy szoknyát vagy nadrágot csak szárazon lehet tisztítani, akkor az nagy valószínűséggel tartalmaz valamilyen állati eredetű anyagot, míg a szintetikus és növényi összetevőket többnyire lehet mosni és gépben szárítani. Érdemes ezt is figyelni, tök jó tipp!

Fontos az anyageloszlás

Talán ez az egyik legnagyobb buktató, ha vegán ruhát szeretnél vásárolni: mindig nézd meg, hogyan oszlanak el a ruhában lévő anyagok! Ha például meglátod a pamut szót, ne nyugodj meg, tüzetesen nézd végig, miből van a kiszemelt pulcsi, mert rengeteg darabban keverik a pamutot és a gyapjút vagy a selymet és a pamutot, hogy olcsóbb legyen az előállítás. Ha ezt kiszűröd, az már félsiker.

A nagy vegán lista 

És akkor jöhet a legfontosabb rész, amiről eddig azt hittem, hogy tudok valamit, de kiderült, hogy semmit. Te fel tudod sorolni, melyek azok az anyagok, amik abszolút szóba jöhetnek és 100%-ig vegánok? Szerencsére a vegnews.com ezt is szorgosan összeszedte nekünk, úgyhogy mutatom is a listát, aminek a feléről én még csak hallani se hallottam soha: 

Pamut, len, poliészter, spandrex/lycra (rugalmas rost), hócsalán (igen, hócsalán), bambusz, kender, farmervászon (denim), nejlon, műselyem, egy tyvek nevű (nagyon erős és vízálló) anyag, PVC, mikrorost, parafa, akril, viszkóz, modal (természetes fonal bükkfából). Ezek mind jöhetnek. Ami jó hír, mert így látszik, hogy a vegán divatot követni nem is olyan lehetetlen küldetés, mint azt bárki elsőre gondolná.