Dr. Erum Ilyas amerikai bőrgyógyász is jól ismeri minden orvos munkájának egyik legsötétebb árnyoldalát: a nemtörődöm betegeket, akik bár felkeresik, ha baj van, a gyógyulás után fütyülnek a tanácsaira. Közel 15 éves praxisa alatt milliószor mondta el a betegeinek, hogy nyáron ne csak a ruha alól kilógó testrészeiket kenjék be naptejjel, hanem azt egész testüket, ám elenyésző volt azoknak a betegeknek a száma, akik ezt tényleg megfogadták. 2016-ra végül annyira besokallt ettől a jelenségtől, hogy fogta magát és elkezdett olyan textilek után kutatni, amik védik a bőrt a naptól, egy évvel később pedig el is indította AmberNoon nevű márkáját, ami UV szűrővel ellátott ruhákat gyárt. 

Ez egy remek példa arra, hogy mi is a well fashion, ami az elmúlt években egyre jobban virágzik. 

Az irányzat, ahogy angolul a neve is utal rá, olyan ruhák gyártását helyezi fókuszba, ami a viselők egészségre jó hatással van. Ilyas pedig közel sem az egyetlen, aki ilyen cuccokat forgalmaz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AmberNoon (@ambernoonclothing) által megosztott bejegyzés,

A Buki elnevezésű márka például egy olyan kapszulakollekciót dobott piacra, amelynek darabjai puhítják, hidratálják és óvják a bőrt. A Cool-jams pedig egy olyan brand, aminek a pizsamái különleges nedvességelvezető anyagból készülnek, így enyhítik az éjszakai izzadás okozta kellemetlenségeket. De ott van a Monsoon Blooms is, ami az ayurvédikus orvoslásban használt gyógynövényekkel dobja fel a száz százalékban pamutból készült ruháit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Monsoon Blooms (@monsoonblooms) által megosztott bejegyzés,

Ám ezekkel közel sincs vége annak, milyen lehetőségek rejlenek a well fashionben, amit egyébként egy nemzetközi wellnesskonferencián 2019 legizgalmasabb trendjének neveztek. A Massachusettsi Egyetemen például már jó ideje kutatják, hogyan lehetne a technológiát a ruhákba is beépíteni, és olyan cuccokat gyártani, amik képesek monitorozni a szívműködést. A megoldást egyébként már úgy tűnik megtalálták, így nem kizárt, hogy ilyen ruhák is hamarosan piacra kerülnek majd. 

Ahogy már az sem egy földtől elrugaszkodott álom, hogy egyszer legyen olyan ruhánk, amit télen és nyáron is egyaránt viselhetünk. A Marylandi Egyetemen fejlesztették ki ugyanis azt az anyagot, ami képes szabályozni a hőt, így mikor hőség van, akkor több levegőt enged át, hidegben pedig a ruha alatt tartja a meleget.

Az egyetlen igazi „veszélye” talán csak az lehet ezeknek a ruháknak, hogy a viselőik ellustulnak, és a gardróbjuktól várják majd az örök életet, és azt, hogy egészségesek legyenek. Ez pedig természetesen nincs így, a well fashion is csak egy szelete lehet az egészségesebb életmódnak, de ha te nem figyelsz oda magadra rendesen, akkor teljesen mindegy, hogy ezeket a cuccokat aggatod-e magadra vagy valamelyik fast fashion boltból öltözködsz.

Forrás: Healthline

A borítókép forrása: ITT