Tudom, hogy a lányom már abban a világban fog felnőni, ahol cikinek számít majd, ha gimikezdésig nincs saját Insta-profilja. Nyilván neki is lesz, és tinikorától látni fogja, hogy az influenszerek, akiket fiatal lányok millió követnek, nap mint nap hamis illúziókat sugároznak. Ugyanis fenékimplantátumuk van, a képeiket szétphotoshopolják, és az alakjuk is a derékszűkítőtől annyira tökéletes.

Mi van, ha egyszer - pont úgy, mint sok évvel ezelőtt az anyja - ő is szemügyre veszi majd a testét a tükörben, és nem éti, hogy miért nem tudja úgy szeretni önmagát, mint a tökéletesre retusált celebek. Mi van, ha nem lesz elég, hogy az én szememben ő a leggyönyörűbb teremtés, és hogy ennek hangot is adok minden nap?

Van egy apró kis szeánszunk. Minden reggel, mikor felébred, odasúgom neki, hogy nahát, sokkal gyönyörűbb vagy, mint mikor utoljára láttalak!

És már most beleszakad a szívem, hogy tudom: elég lesz hozzá egy menő csajnak kikiáltott osztálytárs, aki csúfolni fogja a füle vagy a haja színe miatt, hogy csúnyának lássa magát.  És mondhatok én majd bármit, nem az lesz a mérvadó. Szóval hiába egy ordas nagy közhely, manapság igenis nehezített pálya a gyereknevelés, hiszen már önmagában az is hatalmas feladat, hogy egy magabiztos, a saját külsejével békében élő lányt neveljek fel. Mégis, akárcsak szülők milliói, én is azon leszek minden áldott nap, hogy segítsem őt. És tanulva a saját életemből, a saját magamhoz való viszonyomból, van pár dolog, amit biztosan el fogok neki mondani.                                                                         

1. Ne azért sportolj, hogy lefogyj!

Hanem azért, hogy egészséges, erős és kitartó legyél! És ami a legfontosabb: mert örömödet leled benne. Felőlem tollaslabdázz, lovagolj, emelj súlyt, találd meg a boldogságodat a mozgásban és ne kötelező rosszként tekints rá! Ha már az edzés elején a perceket számolod, hogy mikor lesz már vége, akkor rossz úton jársz, és más irányba kell keresgélni.

2. Ne tagadj meg magadtól semmit, csak mert azt érzed, hogy nem nézel ki hozzá elég jól!

Amint eljön a nyár és itt a jó idő, az első mondatod mindig az, hogy menjünk strandolni. Nekem pedig az első gondolatom, hogy milyen tunikát vegyek fel a fürdőruhámra. Emlékszem, volt egy időszakod, hogy imádtál a telefonommal fotózni. Többek között engem is, és - főleg kialvatlan éjszakák után - mennyire nem akartam a képeken szerepelni. Aztán valami bekattant nálam: hülye vagyok én, hogy a szemem alatti táskák miatt parázom, miközben te azért akarsz rólam képeket lőni, mert még én vagyok a világod közepe? Azóta nem vagyok hajlandó a saját külsőmmel kapcsolatos bizonytalanságoknak teret adni, főleg ha közös programokról van szó. Tőlem ugyan sosem fogsz olyat hallani, hogy nem mehetünk strandra, mert anyunak nem jött össze a #bikibody.

3. Sose érezz lelkifurdalást azért, mert szeretsz jóízűen enni!

Ne szégyenkezz amiatt, ha jóízűen megeszel egy lángost. Ne érezd szükségét, hogy már-már bocsánatkérően hozzá kelljen tenned, hogy „ma még nem ettem”, vagy hogy „hű, most egy hónapig nuku szénhidrát.” De azt is tudd, hogy a tested nem egy kuka, amit következmények nélkül lehet szemét kajákkal tömni. Meg fogom tanítani, hogyan kell olyanokat főzni, amik nem csak finomak, de egészségesek is. És hogy a kaja napi szükséglet, de problémákra és szomorúságra sosem megoldás.

4. Ha valami nem tetszik, tegyél ellene. Ha viszont nem lehet változtatni rajta, az fogadd el.

Igen változni fog a tested. Nem szépítem, lesz vér, veríték, könnyek. De lesznek jó dolgok is. Az, amit te „havibajnak” titulálsz, az később esélyt ad arra, hogy anya lehess - ha az szeretnél lenni. Azok a csíkok, amiket a hasamon látsz, azért vannak, mert te megszülettél, és soha nem adnám őket semmiért. Vannak dolgok, amiken fogsz tudni változtatni, és  ebben  támogatni is foglak. Ha zavar, hogy nem tudod begombolni a kedvenc nadrágodat, mozogj többet, és szólj nekem, hogy több zöldséges kaját főzzek! Amin viszont nem lehet változtatni, azt fogadd el, és ne éld le úgy az életed, hogy azon mérgelődsz, hogy túl magas vagy, vagy túl zsíros a bőröd.

5. Nem baj, ha érdekel a szépítkezés, sőt! 

Örülök, hogy érdekelnek a sminkek, az öltözködés, és hogy szeretnél fodrászhoz menni, hogy új frizurát próbálj ki. De szánj rá időt, hogy kitapasztald, mi az, ami jól áll!  Ha sminkelni szeretnél, elviszlek tanfolyamra, ahol megmutatják, mi illik hozzád. Ha frufrut akarsz, keress olyan fodrászt, aki elmondja őszintén, hogy hogy állna, de a végén te dönts! Tudom, miről beszélek, majd mutatok neked régi képeket magamról és a vicces mellényúlásaimról. Lehet, hogy az adott pillanatban világvégének fogod megélni, hogy levágattad a hajad, de hidd el, nem ezek a nagy drámák az életben! Merj bátran kísérletezgetni, találd meg a stílusodat, és vállald magabiztosan! Ha pedig rájössz, hogy mégsem választottál jól, nem gond. Majd 30 év múlva te is együtt nevetsz a gyerekeddel a fiatalkori fotóidon.