Egy matracokkal és alvást segítő eszközökkel foglalkozó oldal készítette azt a friss felmérést, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző lefekvés előtti rutinok milyen hatással vannak az emberek életére. Bár ez nem egy hosszú éveken keresztül, egyetemi professzorok által készített kutatás, az eredményei mégis nagyon logikusak és nehéz lenne beléjük kötni, még akkor is, ha elsőre erős kijelentésnek tűnik, hogy szebbek azok az emberek, akik olvasnak lefekvés előtt. Pedig nagyon valószínű, hogy így van. 

A felmérés során ugyanis az derült ki, hogy azok, akik lefekvés előtt olvasnak, sokkal nyugodtabban merülnek álomba, az éjszakájuk is békésebb és jóval kipihentebben ébrednek, mint azok, akik más módszerekkel alszanak el. Emellett az olvasók az esti rutinjuk stresszoldó hatását is kiemelték. Azt pedig már nagyon jól tudjuk, mennyire kihat az alvás az életünk többi területére.

A jó és pihentető alvás pozitív hatással van az anyagcserére, kisimítja, szépíti a bőrt, valamint a mentális, lelki egészség elengedhetetlen feltétele is. Ezek pedig mind olyan dolgok, amik ha rendben vannak, a külsőn is meglátszódnak és ragyogóbbá tesznek.

Ám ez nem minden. A felmérés szerint azok, akik álomba olvassák magukat, jellemzően egészségesebb döntéseket is hoznak az ébren töltött idejükben. A többi csoporttal szemben 12 százalékkal nagyobb eséllyel étkeznek egészségesebben, 14 százalékkal valószínűbb, hogy végeznek valamilyen testmozgást és 8 százalékkal magasabb arányban tartják be a rendszeres orvosi vizsgálatokat. Emellett pedig az is markánsan kirajzolódott a kérdőív kitöltőinek válaszaiból, hogy akik könyvvel bújnak ágyba esténkén, összességében sokkal elégedettebbek magukkal és az életükkel, mint a nemolvasók.

Úgyhogy most talán itt is az idő, hogy bezárd ezt a cikket, kinyomd a telód és végre kézbe vedd az a könyvet, amiről fél éve mondogatod, mennyire szeretnéd elolvasni, csak nincs rá időd. Jó éjszakát és jó szépülést!