Nemrég azon agyaltam, hogy hogyan tudnék a kiadásaimon úgy spórolni, hogy közben nem mondok le a kedvenc kencéimről. Ezért is néztem utána, hogy mennyi számít egy adagnak, miből mennyit kell kenni/fújni/nyomni, és kiderült, hogy mindenből legalább kétszer annyit használok, mint amennyit kellene.

Fogkrém 

Te mennyit kensz fogmosáskor a fogkefédre? Én egy jó vastag csíkot szoktam... Pedig közel sem kellene ennyit, fogorvosok tucatjai nyilatkozták az interneten, hogy egy borsónyi bőven elég minden alkalommal. Szerintem a reklámok az okai, hogy többet használunk a kelleténél -  láttál már olyan (vigyorogva) fogat mosó nőt a tévében, aki egy picike borsószemnyi krémet kent a fogkeféjére? Én sem... Tekintve, hogy a szakértők szerint körülbelül negyedannyi fogkrémet kell használnod, mint eddig, simán több száz forintot megspórolhatsz, ha odafigyelsz erre.

Sampon és balzsam 

Tudtad, hogy az emberek nagy része túltolja a sampon és a balzsam használatát? Én is közéjük tartozom: valamiért mindig azt hittem, hogy akkor lesz ragyogó és tiszta a hajam, ha jó sok sampont teszek rá, és jó alaposan felhabosítom. Pedig nem: a Head and Shoulders kutatása szerint bőven elég 10 ml sampon egy hajmosáshoz, ami nagyjából egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg (csak jól fel kell habosítani, hogy jusson mindenhová). Ha így számolunk, akkor egy 250 ml-es flakonban 25 hajmosásra elegendő adag van, ami heti két hajmosást alapul véve kábé 3 hónapra elég. Negyedévente sampont venni... Jól hangzik, nem? Ráadásul ez nemcsak a pénztárcádnak, de a fejbőrödnek is jót fog tenni. 

Tusfürdő 

Amikor rákerestem a neten, hogy mennyit érdemes használni belőle, még ki sem jött az első találat, de már tudtam, hogy én ezt biztosan rosszul csinálom. És tényleg: a Dollar Shave Club szerint, ha szivacsot vagy luffát használsz, egy pici nyomás is elég, ha pedig a kezeddel mosakszol, akkor egy érményit (egy kétszázforintos nagyságút) érdemes maximum a tenyeredbe nyomni, nem a testedre. Ha jól számolom (és egy érme nagyjából 10 ml-t tesz ki), egy 250 ml-es kiszerelésű tusfürdő legalább 25, de inkább 30 zuhanyzásra kell, hogy elég legyen. Havi egy flakon elég baráti ajánlat, és így akár egy picit drágább terméket is megvehetsz.

Szemránckrém 

Én még nem vágtam bele az öregedésgátló termékek halmozásába (bár magamat ismerve ez nincs messze), de rendszeresen látom például anyukámat, ahogy kilónyi szemránckrémet ken mindkét szeme köré, hátha jobban hatnak összetevők. A webMD cikkében érdekes módon megint előkerült a borsószem, mint mértékegység, ugyanis az általuk megkérdezett szakértő szerint szemenként maximum ennyit kellene kenni ezekből a termékekből. Nem véletlenül érkeznek kis kiszerelésben, használd is úgy őket, hogy legalább egy, de inkább két hónapig ne kelljen újra megrendelned, vagy megvenned őket. 

Szérumok 

Mit ad Isten, a Today cikke szerint szérumokból is túl sokat használunk - a megfelelő mennyiség ebben az esetben is egy borsónyi! (Esküszöm, nem kerestem rá egyszer sem a "borsó" szóra, valamiért mindenhol ez ugrik fel, ha kozmetikai mennyiségekről van szó.) Mondjuk itt meglepőbb ez az infó, mert én szérumokból többet szoktam az arcomra kenni, úgy tűnik, feleslegesen. A Today szerint ezekben a termékekben annyi hatóanyag van, hogy bőven elég egy vékony rétegben felvinni őket. 

Hidratáló 

Na, itt viszont biztos voltam benne, hogy a több kivételesen tényleg több, de megint nem lett igazam. Úgy tűnik, hiába kenem mindig jó vastag rétegekben a hidratálókrémemet: a Nivea szerint egy mogyorónyi, a Today szerint egy mandulányi adag bőven elég. Azt javasolják, ha száraz az arcbőröd, inkább többször hidratálj kevesebb termékkel, mint egyszer, de jó vastagon. 

Naptej  

Az megvan, amikor a napfénytől rettegő anyukák olyan vastagon bekenik az apukák és gyermekeik arcát, hogy az egész strand tele van fehér fejű emberekkel? A Well+Good cikkében megkérdezett bőrgyógyász szerint maximum fél teáskanálnyi - arcra való - termék bőven elég a megfelelő fényvédelemhez. Mondjuk ezt támogatom, ha mindenki elolvasná ezeket az intelmeket, legalább nem egy hatalmas olajfolt lenne minden nyári medence... Arról nem is beszélve, hogy mennyi pluszköltséget meg lehet így spórolni. 

Dezodor 

Minél több fújás, annál kevesebb izzadás: a Dove szerint ez a legnagyobb hiba, amit izzadásgátlás közben elkövethetünk. A honlapjukon található útmutató szerint (amit amúgy érdemes átböngészni) egy rövid fújás, golyós dezodor esetében néhány görgetés, stift esetében pedig kettő, maximum három húzás bőven elég. Ez is átértékelendő, ugye? Extra tipp, hogy az izzadásgátlók hatékonyabbak, ha este, zuhanyzás után, lefekvés előtt kened be velük a hónaljad.