A brit tudósok szabadságra mentek egy rövid időre, hogy átadják a terepet svéd és új-zélandi kollégáiknak, akik azt vizsgálták, a születési sorrend miként befolyásolja az emberek testsúlyát. A kutatásban 13406 lány testvérpár vett részt, akiket 18 éven keresztül, 1991 és 2009 között figyeltek meg. És micsoda megfigyeléseket tettek! A szakemberek arra jutottak, hogy a húgokkal szemben

  • az elsőszülött nők átlagosan 29% -kal nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak,
  • és 40% -uk nagyobb valószínűséggel volt kórosan elhízott.

Ráadásul a kutatás arra is rámutatott, hogy a nővérek testtömegindexe egész életük során magasabb volt. De mi lehet ennek a hátterében? Erre sajnos egyértelmű válasz nincs, csak elméletek. Az Auckland Egyetem egyik professzora a biológiában keresi a magyarázatot. Wayne Cutfield úgy véli, az elsőszülöttek azért hízékonyabbak, mert a magzatot tápláló vérerek fala az első terhesség során még vékonyabb, mint később. Ennek következtében a magzat kevesebb tápanyaghoz jut, ami a későbbiekben rossz hatással lehet az inzulin-háztartására és hízásra hajlamosabbá teszi.

testverek2.jpg

Ezzel szemben mások inkább a pszichológia oldaláról közelítik meg a dolgot. A New Yorki-i Dr. Maria Peñán elmélete az, hogy az anyák az első babájukat hajlamosak túletetni, ami aztán a későbbiekben is kihat a gyermekük evési szokásaira.

Gary Sacks a Melbourne-i Egyetemről viszont a testvéri rivalizálást sejti a hízás mögött.

Lehet, hogy az elsőszülött harcol a másodikkal a háztartásban fellelhető ételért

- mondja a professzor.

Ebből is látszik, hogy széles körben, egyöntetűen elfogadott magyarázat még nincs a jelenségre. Az azonban biztos, hogy nem csak a lánytestvéreknél lehet ezt a tendenciát megfigyelni - a felmérést férfiakkal is elvégezték, és hasonló eredményeket kaptak. Így a tudósok arra jutottak, ez egyfajta magyarázat lehet arra is, hogy miért tűnik úgy, mintha egyre több túlsúlyos ember élne a világon. Számos helyen csökken ugyanis a születésszám, ami azt jelenti, hogy növekszik az elsőszülött, azaz hízásra hajlamosabb emberek száma.

Persze nem árt emlékeztetni magunkat arra, hogy bár tényleg vicces lehet majd egyszer - ha kifogytál az érvekből - a húgod fejéhez vágni, hogy ő tehet arról, hogy hízol, azért a kutatás eredményei nem törvényszerűek. Te is biztos ismersz olyan testvérpárt, akikre ez egyáltalán nem igaz, hiszen a születési sorrenden kívül még egy halom más tényező is befolyással van az ember alkatára. Mindenesetre egy fun factnek ezt is jó - lehet majd menőzni vele a csajbulikban.