Itt vannak mindjárt a törölközők. Szerencsére egyre többen figyelnek arra, hogy a testükre, és az arcukra külön darabot használjanak, – és persze van egy külön kéztörlő is a fürdőjükben – de az sem mindegy, hogy milyen gyakran veszel elő tiszta törcsit. Akárhányszor megtörlöd magad, elhalt hámsejtek, és baktériumok kerülnek a textilre, ami ráadásul nedves is lesz, ez pedig rengeteg kórokozónak biztosít ideális táptalajt a szaporodáshoz. Ezek pedig szépen visszakerülhetnek a bőrödre, olyan finomságokat okozva, mint a herpesz, a bőrgomba, vagy a staphylococcus aurea nevű fertőzés. Ha ezeket, meg persze a pattanásokat is szeretnéd elkerülni, akkor 3-4 naponta kellene törölközőt váltanod – az arcodra valót mindenképpen.

Egy kutatás szerint az emberek legalább 35 százaléka csak kéthetente cseréli le az ágyneműjét, ami igencsak rossz ötlet. A lepedőre, illetve az ágyneműhuzatra ugyanis szintén rákerülnek az elhalt hámsejtjeid, és ha még kicsit meg is izzadsz álmodban, esetleg nedves hajjal fekszel le aludni, akkor viszonylag gyorsan komoly kis baktériumtelepekkel bújhatsz ágyba esténként. Ennek következményeképpen pedig pörsenések, pattanások jelenthetnek meg nem csak az arcodon, de a hátadon, a karodon, vagy a fenekeden is. Ezt elkerülendő, cserélj ágyneműt minden héten, és a takarókat, párnákat rendszeresen szellőztesd is át, hogy ne maradjon bennük nedvesség.

És ha már alvás: felmérések szerint bizony sokan a hálóruhájukat is csak nagyjából kéthetente váltják – sőt, meglepő módon sok nő még ennél is ritkábban. Pedig szakértők szerint a pizsamákat, hálóingeket is 3-4 naponta cserélni kellene. Egyrészt a már korábban említett elhalt hámsejtek és baktériumok miatt, másrészt azért is mert a „fáradt” hálóruháktól akár húgyúti fertőzést, vagy éppen E.coli-fertőzést is lehet kapni. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a bőrnek, illetve az egész szervezetnek az a legegészségesebb, ha meztelenül alszunk (ilyenkor persze az ágynemű gyakoribb cseréje még fontosabbá válik).

2015-ben készült egy felmérés Nagy-Britanniában, ami egy elég döbbenetes dologra derített fényt: a megkérdezett nők 7, a megkérdezett férfiaknak pedig a 25 (!) százaléka vette fel két egymást követő napon ugyanazt az alsóneműt. Az egy dolog, hogy ettől pattanások, vagy szőrtüszőgyulladás alakulhat ki az intim részeid környékén, de húgyúti fertőzéseket, illetve véráramba kerülő fertőzéseket is összeszedhetsz, amitől akár még szövődményes tüdőgyulladást is kaphatsz. Úgyhogy nincs apelláta: minden nap tiszta fehérneműt kellene húznia mindenkinek, aki egészséges szeretne maradni.