Veled is előfordult már, hogy a kiszáradt ajkaid az istennek se akartak semmit javulni a bősz kenegetés hatására? Esetleg észrevettél olyat, hogy annak ellenére, hogy preventív módon már kiszáradás előtt szőlőzsírozol, az ajkaid mégis látszólag minden ok nélkül cserepessé váltak? Ez nemcsak borzasztó idegesítő, de ijesztő is lehet, hiszen az ember hajlamos azonnal a legrosszabbra gondolni és egyből a koronavírus, pestis és egyéb rémisztő betegségeket diagnosztizálni magán ennek hatására.

A jó hírünk, hogy nagy valószínűség szerint ebben az esetben sem valami szörnyű kórság áll a háttérben, hanem egyszerűen csak te nem választottad meg jól az ajakápolód, és vélhetően olyan összetevő van benne, ami a te esetedben nemhogy gyógyítja a szájad, hanem még ront is a helyzeten. Mondjuk is, milyen alapanyagokra figyelj oda, mikor szőlőzsírt választasz.

Mona Gohara bőrgyógyász a brit Glamournak nyilatkozott és elmondása szerint az első számú bőr- és ajakgyilkos összetevő az illatanyag lehet. Ez az, amire tényleg semmi szükség nincs a kozmetikumokban azon kívül, hogy csábítóbbá tegyék a terméket. Viszont szintén ez az, ami a legtöbb ember esetében irritációt, allergiás reakciót válthat ki. Tehát lehet bármilyen szuper gyógynövénytartalmú az ajakbalzsamod, ha illatanyagot tartalmaz és te érzékeny vagy erre, akkor simán lehet, hogy ezzel akadályozod a szájszárazság gyógyulását. Sőt, még tovább ronthatsz vele a helyzeten, az adalékparfümök ugyanis simán még tovább száríthatják a bőrt. 

De oké, tegyük fel, hogy az illatozó ápolókat kiiktattad, a probléma viszont még mindig fennáll. Griger King kémikus elmondása szerint ezt a fenol, a mentol és a kámfor okozhatják. Utóbbi két hozzávaló szintén nem azért van benne az ajakápolóba, mert valóban ápol, hanem mert csípő, hűsítő érzetet adnak, amitől a használóban az az illúzió alakul ki, hogy gyógyul a szája. Pedig valójában ennek semmi köze a gyógyuláshoz, cserébe viszont pont, hogy rosszabbá válhat tőle a helyzet.

ajablazsam bent.jpg

Ezzel szemben a fenol hatására teltebbnek tűnhetnek az ajkak, a szájfeltöltős-őrület érájában pedig ennek a jelentőségét talán nem is kell részletezni. Az szakember egyébként ezt a hozzávalót egyenesen méreganyagnak nevezi, ami műanyagokban is megtalálható, de megnyugtatásul elmondta, hogy ez a kifejezés ijesztőbb, mint a valóság. King kitért arra, hogy egyelőre nincs információ arról, hogy hosszútávon pontosan milyen egészségügyi hatásai lehetnek annak, ha fenolt kensz a szádra, mindenesetre a kémiai anyagok szabályozásáért felelős szervek még nem találtak összefüggést a használata és a daganatos megbetegedések között, így kis mennyiségben biztonságosnak tartják.

Az eddig felsoroltakon kívül pedig te magad is lehetsz a probléma forrása.

Bár a szakemberek elmondása szerint olyan nem igazán létezik, hogy ajakbalzsam-függőség, szóval nincs az, hogy a szájad annyira hozzászokik a kenegetéshez, hogy nélküle kiszárad. Ám mégis van veszélye a túlhasználatnak, mert minél többször kensz, annál gyakrabban teszed ki az ajkaidat az esetleges irritáló anyagoknak, amik lehet hogy kisebb dózisban nem zavarnának, de nagyobban viszont mégis negatív reakciót váltanak ki.

Mindebből pedig már magadnak is összerakhattad: amennyiben kenés mellett is száraz cserepes az ajkad, akkor gyorsan nézd meg az összetevő listát és ha fent felsoroltakból valamelyik szerepel rajta, akkor cseréld le a balzsamod! Ezen kívül, ha nagyjából óránként zsírozol, megpróbálhatsz visszavenni belőle. Valamint hidratálj, hidratálj, hidratálj és próbáld megfigyelni, nem valami étel, vagy a fogkrémed okozza-e a kellemetlenséget. Ha pedig úgy érzed minden kipróbáltál és a probléma nem múlik, keress fel egy szakembert