Mikor kezdődött a smink iránti rajongásod? Volt egy meghatározó élményed, amikor rájöttél, hogy ezzel szeretnél foglalkozni? 

Nem igazán volt ilyen konkrét élményem. Gyerekkorom óta feminin típus vagyok, nem érdekeltek igazán a fiús játékok, mindig a kreatív foglalatosságok kötöttek le: a gyöngyfűzés, a dekorálás, a babázás. A fiúk sosem vettek be a csapatba, de nem bántam, én eleve a lányokkal éreztem jól magam: együtt sminkeltünk, játszottunk. Később én adtam tanácsokat nekik, hogy hogyan járjanak magassarkúban, nekem ez már egészen korán ment. 

Mit szólt ehhez a családod? Hiszen, ha jól ment, nyilván sokat gyakoroltál otthon. 

Igen, gyakoroltam anya magassarkúiban. Amikor ő észrevette, hogy valaki hordta a cipőit, mindig a húgomra fogtam. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#fashionstreet #hungary #nightlife #budapest #highheels #walk #instahun #mik #ikozosseg #magyarig #magyarinsta

Hungarian (@csab777) által megosztott bejegyzés,

Nem csinálsz titkot abból, hogy nőként, női testben szeretnél majd élni egyszer. Mikor merted ezt először nyíltan felvállani?

Az általános iskolában még én magam sem tudtam, ki vagyok, később kezdtem megismerni magam. De nagyon sokat szenvedtem: folyton csúfoltak, bántottak az osztálytársaim a lányos beállítottságom, érdeklődésem és a kinézetem miatt. Mikor Simontornyára költöztünk, nem mertem kollégiumba költözni. Szerencsére a gimnáziumban már nem piszkáltak, jobban tudtam teljesíteni. Ekkoriban mondtam el az unokanővéremnek, hogy inkább lánynak érzem magam, ő segített abban, hogy a család előtt is felvállaljam ezt: apa nehezen fogadta el, anya konkrétan elájult. Aztán eltelt fél-egy év, és elfogadták, ma már teljesen természetes számukra ez a dolog. Annyira, hogy apa - aki az elején még gyógyszert akart nekem felíratni, hátha attól “meggyógyulok” - nemrég meglepett egy gyönyörű, kifejezetten nőknek szánt nyaklánccal, amit imádok. Mert tudja, hogy nő akarok lenni.

Biztos vagy benne, hogy ezt szeretnéd? 

Abszolút. Az tenne igazán boldoggá, ha nő lehetnék, és lenne mellettem egy férfi, akit szeretek, és aki viszontszeret. Még apa is támogatna, mondta már, hogy kevésbé féltene az emberek rosszindulatától, ha átműttetném magam. Ha lenne ennyi pénzem, megtenném. Most még sajnos nagyon sokat küszködöm. De a családommal óriási mázlim van - anyával például már együtt járunk körmöshöz.  

Hogyan kezeled, ha valaki gonoszkodik veled, vagy például bántó kommenteket ír?  

Az az igazság, hogy egy ideje nem foglalkozom a rosszindulatú kritikákkal, kommentekkel – gondolhatod, mennyit kaptam már. Ha nagyon gyűlölködnek a falamon, kitörlöm, ami zavar. Már mosolygok ezeken, nem érint meg. Úgysem azok az emberek kommentelgetnek, akik számomra követendő példák. Mostanában már szerencsére ritkán kapok negatív véleményt - ha a munkámat becsmérlik, akkor viszont mérges tudok lenni. Egyszer egy anyuka azt kommentelte, hogy elkorcsosítom a gyerekeket az Instámmal – ezt nem hagytam szó nélkül... De ez csak az online térben van így, más esetben, ha például kiöltözöm egy eseményre, nem is merek tömegközlekedéssel menni, mindig taxit hívok.

Ennyire félsz? 

Igen, de még inkább a szüleim azok, akik féltenek. Én meg nem akarom, hogy ők betegre aggódják magukat. És eközben szörnyű, hogy nem lehetek az, aki lenni akarok.

A hétköznapokban is fested magad? Ha Mészáros Csabi leszalad a boltba, azt is stílusosan, magassarkúban, kirúzsozva teszi, vagy ez inkább a munkád része? 

Önazonos vagyok, általában a hétköznapokban nem festem magam erősen, de egy kis alapozót és highlightert mindig felteszek, és a szempillaspirál sem hiányozhat. Szeretem a sportcipőket, a kényelmes és stílusos cuccokat, de férfias darabokat nem igazán hordok. Ha pedig valamilyen eseményre vagyok hivatalos, akkor jöhet a magassarkú és az erősebb smink.

Miben más egy férfi arcot sminkelni, mint egy nőit?

Mivel nagyon kevés pasi használ sminket, én pedig még más férfit nem sminkeltem, csak magamból tudok kiindulni. Nekem mindig van egy kis borostám (így jobban tetszik az arcom, kevésbé kerek), úgyhogy azt is lealapozom, eldolgozom az éleket, ami picit bonyolultabbá teszi a sminkelést. De egyébként magamat is ugyanúgy festem, mint bármelyik lányt, kifejezetten szeretek magamon női vonásokat megjeleníteni.

Elképesztő látványvilágokat jelenítesz meg az Instagramra posztolt sminkjeidben – mi az, ami megihlet? 

Többrétű a dolog. Szoktam a inspirálódni a neten, de egy csomószor előfordul, hogy csak besétálok egy virág- és dekorüzletbe, és felvásárolok mindent, ami akciós és egyszer még jól jöhet. Sokszor csak egy doboz csillám kell, és kész is a fejemben a koncepció. Volt már olyan is, hogy két faágról a tengeri látványvilágára asszociáltam. Múltkor pedig már majdnem kidobtam az elsárgult fehér szőnyegemet, aztán belefutottam egy rettenetes, jetis filmbe, és máris tudtam, mihez fogom még felhasználni. Most például egy japán sminket tervezek, ugyanis anyukám kapott egy fából készült esernyőt, és beindult tőle a fantáziám.

Mi a fontosabb: hogy ütős legyen a látvány, vagy hogy szépnek lásd magad a sminkben, amit felteszel?

Mindig próbálom úgy megvalósítani az elképzeléseimet, hogy végül az arcom is szép legyen (sokszor első lépésként a borostát eltüntetem fehér festékkel, hogy könnyebben le lehessen sminkelni). De van olyan is, hogy elvisz a koncepció, és nem érdekel, hogy én szép vagyok-e rajta vagy sem. Lényeg, hogy a végeredmény magáért beszéljen.

Tavalyelőtt Te nyerted a NYX sminkmárka Face Awards nevezetű versenyét itthon. Mekkorát lendített ez az eredmény a karriereden, itthoni megítéléseden?  

Csodálatos élmény volt az egész verseny. A NYX nyerteseként találkozhattam többek között Patrick Starral Hollywoodban, ahol több napot tölthettem el szakmabeliekkel, szuper programokon, partikon, gálákon. Ez az egész indította el igazán a karrieremet. A verseny előtt alig mertem megmutatni magamat, a tudásomat, de a verseny révén megismertek,  és végre kapok pozitív visszajelzéseket a munkámról.  

Oktatsz egy sminksuliban is. Pasik is járnak hozzád, vagy csak nők?

Pasik sajnos nem jöttek még. Nagyon ritka... Pedig tudom, hogy sok fiúnak vannak ilyen jellegű ambíciói, mert rengeteg levelet kapok srácoktól, hogy ők is rálépnének erre az útra, de egyelőre nem mernek.  Mindig elmondom nekik, hogy szerintem nem jó, ha sokáig rejtegetjük magunkat, keserűvé teszi az életünket. Az őszinteségtől minden jobb lesz. Nyilván vannak olyan szülők, főleg apák, akik ezt nem fogadják el, de nem lehet így leélni egy életet. Azt szoktam tanácsolni, hogy induljon el művészi irányba az illető, ott alkosson, ez segíteni fog felvállalni az identitását, a szenvedélyét. 

Neked mi a célod a sminkeléssel? Az oktatás, a férfi smink terjesztése, vagy esetleg van nagyobb álmod, mondjuk egy saját brand elindítása? 

Két célom van: egyrészt szeretném bátorítani az embereket, hogy mindenki legyen önmaga. A második pedig valóban egy saját sminkmárka, erről álmodom gimis korom óta. Azt akarom, hogy olyan világban éljünk, ahol a férfiak se féljenek feltenni egy kis alapozót, ha úgy tartja kedvük.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Annyira hàlás vagyok az életnek, családomnak, hogy találkozhattam személyesen is @jeffreestar -ral, hiszen fiatal korom óta inspirál, mikor még a zenéivel, személyiségével tűnt fel és figyeltem fel rá. Azóta pedig töretlenül figyelemmel kísérem a médiában, nagyon-nagyon szeretem azt, amit képvisel és a munkásságàt is. Hatalmas élmény volt számomra és nagyon köszönöm @viktoria.mlnr , hogy velem tartottál, megszervezted az utat és együtt éltük át ezt a felejthetetlen élményt!❤️🙏🏻😍 . . #jeffreestar #jeffreestarcosmetics #beautybay #beautybaycom #cantrelatetour2018 #london #london🇬🇧 #cantrelatetour #cantrelate #londoner #travel #meetandgreet #amazingnight #makeup #makeuplovers #makeupaddict #jeffreestarapproved #smink #hungary #mik #magyarig #magyarinsta #magyarinstakozosseg #ikozosseg #troxy #troxylondon #omg

Hungarian (@csab777) által megosztott bejegyzés,

Jelentős lépéseket tesz ez ügyben a szakma, gondoljunk például Jeffree Star kollekciójára! Mit látsz: lehetséges, hogy pár éven belül besétálunk egy üzletbe, és lesz legalább egy polcnyi smink férfiaknak is? 

Jeffree hatalmas sztár, világszerte ismert, vele már el lehet adni egy terméket, de ez nem tendencia. Én őszintén imádnám, ha ez megtörténhetne, de sajnos erre szerintem még jó pár évet várni kell, ha egyáltalán bekövetkezik.

Mit tapasztalsz, amikor magassarkúban, sminkben lépsz az utcára? Más a megítélésed mondjuk Siófokon, Budapesten vagy Londonban?  

A londoni metró egy másik világ. Mikor félve, a körmeimet szinte rejtegetve felszálltam, megláttam azt a sminkes fiút (Danny Defreitas), akit követek az Instán. A párjával ültek egymás ölében - egy rosszalló tekintet se érte őket. Nagyon meglepődtem, csodálatos élmény volt. Siófokon nem félek, ott már ismerős vagyok, de Pesten például igen, ott még "natúrban" is. Félek, hogy belém kötnek. Szerencsére még nem történt ilyen, csak általános iskolában, de nagyon rossz élményeim vannak: megvártak a suli után, megvertek, szívattak. Ezért vagyok óvatos, sajnos itthon még nagyon kerek szemmel néznek egy pasira, ha sminket vagy nőiesebb ruhákat visel.

Ki az abszolút példaképed a férfi sminkszakmában?  

Valódi példaképeim egyedül a nagymamámék voltak. Ők mindig azt mondták, hogy sokra vihetem, és ne törődjek senkivel, rengeteget támogattak gyerekkoromban. Akiket pedig szakmailag elismerek, azok külföldi bloggerek, például Patrick Starr - ő rendkívül önazonos, nagyon kedvelem - és persze Jeffree StarGigi Gorgeoust is imádom, amiért huszonévesen végigment egy rögös úton, és mostanra eljutott oda, hogy nőként él. Remélem, egyszer majd én is elmondhatom ezt magamról.