A szépségvilágnak nagyjából három alapszabálya van: 

  1. Soha ne feküdj le sminkben aludni!
  2. Rendszeresen mosd ki a sminkecseteidet!
  3. Ne nyomkodd a pattanásaidat!

A 21 éves texasi diáklány, Katie Wright a háromból két szabályt megszegett, és majdnem az életével fizetett érte. 

Persze nem kerül mindenki életveszélybe, aki nem mossa gyakran az ecseteit, és nyomkodja a pattanásait (utóbbinak a pszichológiájáról nemrég írtam cikket, ebből kiderül, hogy valójában nem is mi tehetünk róla, hogy ennyire szeretjük ezt az undorító szokást...), de azért nem baj, ha nem kockáztatunk. Katie sem gondolta, hogy idáig fognak fajulni a dolgok, a sminkecsetei nagy részét mosta is rendesen, csak a szemöldökecsetéhez nem nyúlt. 

Bármilyen bulvárosan is hangzik, tényleg majdnem ez lett a veszte: a szemöldökecsetről ugyanis olyan baktériumok kerültek a bőrére, amelyek cellulitist okoztak a homlokán. Ezt nem érdemes összekeverni a narancsbőrrel, hiszen nem erről van szó: a cellulitis egy gyulladás, amit leggyakrabban a Streptococcus baktériumtörzs egy fajtája okoz. 

Katie észre is vette a gyulladást, de azt gondolta, hogy pattanás (ez egyébként gyakori az ilyen eseteknél, mert a gyulladt bőrfelület tényleg pont úgy néz ki, mintha pattanás képződne), ezért kinyomta. Ezzel tovább rontott a helyzeten, a sürgősségin pedig elmondták neki, hogy ha nem ér oda időben a panaszával, a gyulladás akár a szemére vagy az agyára is átterjedhetett volna, vakságot, agyi rendellenességeket ,vagy akár halált is okozva.

Ráadásul valószínűleg még akkor sem mosod elég gyakran a sminkecseteidet, ha figyelsz rá, hogy tiszták maradjanak: szakértők szerint legalább hetente át kéne őket. Ilyenkor elég, ha az erre a célra kifejlesztett sminkecset-lemosóval tisztítod mindet, de havonta egyszer érdemes mindet átmosni szappanos langyos vízzel. Figyelj arra is, hogy a szemöldökecseted se maradjon ki a sorból - ide kattintva megtalálod profi sminkes szakértőnk tanácsait arról, hogyan érdemes tisztán tartani az ecsetkészleted.