Sokáig nem foglalkoztatott annyira a téma, hogy sokak szerint ciki izzadni. Régebben szabadabb, szellősebb, kivágottabb cuccokat hordtam nyáron, amiken sosem maradt hónaljfolt, de mostanában, mióta kicsit elegánsabban, nőiesebben szeretnék öltözködni, már problémám van az izzadással. Mert az már igenis gond, ha a ruhavásárlásom legelső szempontja nem az, hogy mennyibe kerül, vagy hogy mennyire tetszik az adott darab. 

Mostanában az első szűrőm az, hogy kialakulhat-e rajta hónaljfolt, és ha igen, az mennyire látványos. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bianca (@angelfoodcakebbicequ33n) által megosztott bejegyzés,

Emiatt eddig leginkább fekete cuccokat vettem, és most kimondom: elegem van ebből! 50 fok van a napon, a város betontalaja önti vissza rám a meleget, szinte mindig cipelem magammal a laptopomat és legalább egy könyvet, meg persze egy liter (tehát egy kiló) vizet, mert hidratálni azt kell, szóval van jogom izzadni. 

De akkor is lenne, ha nem vinnék a kezemben SEMMIT és csak saját magamat kellene ‘átcipelnem’ A-ból B-be. Sőt, akkor is van jogom izzadni, ha csak ülök egy helyben. Ettől még ápolt nő vagyok, nem igénytelen. 

Mikor jutunk már el oda, hogy soha, senki nem kap beszólásokat, vagy megjegyzéseket azért, mert tök normálisan működnek a testében a hűtő funkciók?!

Az izzadás ugyanis ez: egészséges folyamat. Van, aki több vizet veszít, van, aki kevesebbet, de mindenki verejtékezik. Főleg nagy melegekben, amikor a buszokon elfelejtik bekapcsolni a klímát... 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NikeWomen (@nikewomen) által megosztott bejegyzés,

Egyébként azért bánt a dolog, mert nem egy sztorit olvastam már a médiában a sweatshamingről, vagyis az izzadás miatti megszégyenítésről, ami még manapság is létezik. Beírtam például a Google-be, hogy “miért ciki az izzadás”, és kidobta a gyakorikérdéseken ugyanezt a felvetést. Ott volt egy olyan hozzászólás, amiben egy lány kifejtette, hogy ha izzad, még magára vesz egy pulcsit, nehogy meglássa valaki. Ennyire gáznak érzi szegény. Normális dolog ez? Nem.

Oké, tudom, azokkal az emberekkel nem lehet mit kezdeni, akik mások verejtékezésében, és annak cikizésében lelik az örömüket, de egy dolgot azért lehetne tenni: támogatni az izzadást. 

És nemcsak a sportpályán. Nem azt mondom, hogy legközelebb, ha valaki hónaljfolttal mászkál a városban, menj oda megveregetni a vállát, de a nagy cégeknek tenniük kellene valamit. Szerencsére az olyan márkák, mint a Nike, vagy az Adidas már nem félnek úgy az izzadtságtól, mint a tűztől. Régen a sportszerreklámokban jellemzően kevesebb verejték volt, ma már legalább a futópályán nem ciki izzadni. De ennél talán több kellene. Főleg, ha azt nézzük, hogy az izzadásgátló cégek reklámjai még mindig elhitetik a szerencsétlen nézővel, hogy egy 'normális' ember nem verejtékezik, ha befújta magát...

Pedig de. Akkor is izzadsz, ha bekented/befújtad magad. És ez teljesen természetes - ha nem így lenne, valószínűleg előbb-utóbb rosszul lennél.

Szerintem nem csak én örülnék rettentően egy olyan összefogásnak, vagy Insta-kihívásnak, amiben a celebek, influenszerek, bloggerek mind nyomnának egy-egy fotót a nyári melegben, felhajtott karral, és kivételesen nem írnák oda egy márka nevét sem szponzorként feltüntetve. Vagy, tudod, mit? Írják, az se érdekel, csak azt is biggyesszék oda, hogy “én is izzadok”! Ne kelljen már a botoxon gondolkodnia kismillió nőnek csak azért, hogy ne legyen ciki a folt az pólójukon... (Igen, ez is egy egyre elterjedtebb beavatkozás. Korábban csak súlyos esetekben fordultak orvoshoz az izzadós típusú emberek, ma már simán elérhető a botox annak is, akit zavar egy-egy hónaljfolt.)

en-is-izzadok.png

Egy tök átlagos nyári szelfim. IGEN, ott a hónaljfolt! Akkor többé ne hordjam 25 fok felett a kedvenc sárga pólómat?

Meg kéne mutatni végre, hogy izzadni lehet, sőt kell, mert ha nem izzadunk, akkor nagyon rossz lesz nekünk. 

Egy átlagos ember bőre egy nap alatt akár több, mint egy liter verejtéket is kiengedhet. És ez tökre belefér. Persze, ha úgy érzed, valamiért mostanában sokkal többet, intenzívebben, máshogyan izzadsz, mint eddig, érdemes felkeresned az orvosod, mert hormonális zavarok, és különböző betegségek is fennállhatnak a háttérben. De, ha “csak” simán izzadsz, akkor merd te is felemelni a karodat a villamoson, és ne érdekeljen, mit gondolnak mások!

Dezodort pedig nyugodtan használj és ha megteheted, természetes alapanyagokból készült, nem fújós verziót válassz. Hagyd magad méregteleníteni és hűteni, de közben figyelj a Földre is!