Ha lehet hinni az internetet keringő infóknak, akkor az aloe vera gyakorlatilag még a törött lábat is gyógyítja. Nem csoda, hogy mára az aknét gyógyító kozmetikumoktól kezdve a fogyasztó shakek dobozáig, mindenhol lehet találkozni a fotójával. A csapból is ez folyik: amiben aloe vera van, az csak jót tehet.

Kíváncsi lettem, hogyha én, mint laikus érdeklődő, bepötyögöm a Google-ba, hogy miben segíthet az aloe vera, milyen találatokat kapok. A teljesség igénye nélkül a következő esetekben ajánlják a gyógynövényt: ha fogyni szeretnék, ha székrekedésem van, ha szeretném serkenteni a bőröm kollagéntermelését, ha leégtem a napon, ha seb van rajtam, ha narancsbőrös vagyok, illetve, ha pattanásos.

Ennyi jótékony hatás pedig enyhén szólva is gyanúsnak tűnt elsőre. keveset tudok a témáról ahhoz, hogy megítéljem, mi lehet az igazság, ezért bőrgyógyász szakértőhöz fordultam, hiszen most elsősorban a bőrre gyakorolt, szépítő és gyógyító hatás érdekelt. Így Dr. Solymosi Ágnes segített nekem az aloe verával kapcsolatos állítások valóságtartalmának.

„Szeretném a jó hírrel kezdei, aminek nyáron úgyis van aktualitása: az aloe vera valóban segít megnyugtatni a napon leégett bőrt” - kezdi a szakember. „Nem véletlen, hogy világ minden táján évszázadok óta használják, igenis van létjogosultsága."

A probléma ott szokott kezdődni, amikor egy betegnek olyan bőrsérülése van, amit orvossággal kellene kezelni, de ő ehelyett csak a természetes gyógymódokat fogadja el. Nem egy olyan esetem volt, ahol emiatt a gond nemhogy nem szűnt meg, de még romlott is a helyzet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JEJU SOOTHING GEL THE SAEM (@sincerelystall) által megosztott bejegyzés,

Ágnes éppen ezért azt tanácsolja, hogy mielőtt bárki aloe verával, vagy más gyógynövénnyel szeretne kísérletezni, először egy ép (fontos, hogy nem sérült!) bőrfelszínen csepegtessen magára egy keveset belőle, és várjon 24 órát. Ha nem lép fel semmilyen allergiás reakció (viszketés, pirosodás) akkor lehet tovább próbálkozni a gyógynövénnyel.

A bőrgyógyász azonban itt is óvatosságra int mindenkit. Szerinte fontos tudni, hogy ha nem is lép fel allergiás reakció, később is van rá esély, hogy a nyílt sebre kent gyógynövénytől a seb rosszabb állapotba kerül. Igaz, hogy ilyen ritkán, nagyjából 100-ból háromszor történik meg, de nem árt tudni, hogy előfordulhat. A doktornő szerint tévhit, hogy az aloe vera minden bőrproblémára megoldást jelent. Például nem ajánlja se pikkelysömörre, se ekcémára.

Azt sem merném mondani, hogy kifejezetten jó lenne a hidratáló hatása. Ha valaki hidratálni szeretne, sokkal inkább ajánlom a hialuronsav és retinol tartalmú készítményeket. Amit viszont bizonyítottan nem lehet elvenni az aloe verától, az a sebek gyógyulását és regenerációját segítő, továbbá gombaölő és fertőtlenítő hatása.

Ágnes szerint a másik kulcskérdés, hogy milyen aloe verát veszünk. Azt mondja, fontos hogy jó minőségű, 99%-ban aloe verát tartalmazó készítményt használjunk, ami illat- és adalékanyagmentes. Ebben az esetben, és ez a kulcsmondat, kiegészítő orvoslásként lehet használni. 

Mindazok után, amiket a doktornő elmondott, már sokkal szívesebben merek aloe verás készítményeket vásárolni, mert nekem mindig gyanús, ha valamiről, mint a mindent tudó Szent Grálról beszélnek. De így, hogy már tisztább a kép, a tényleg létező jótékony hatásai miatt biztos, hogy fix helyet fog kapni a gyógyszeres dobozomban, különösen nyáron, mikor a legnagyobb óvatosság ellenére is leéghetek. De természetesen csak azután raktározok el belőle, miután csekkoltam, hogy nem vagyok-e rá allergiás.