Aki küzd a felnőttkori aknéval, az tudja, hogy mennyire meg tudja keseríteni az ember életét – még akkor is, ha nem olyan vészes a helyzet, mert nekem szerencsére nem az, de az a néhány gyulladt pukli olyan önbizalomhiányhoz tud vezetni, amit nagyon nehéz még két kiló alapozóval és púderrel is helyrehozni. Sokáig úgy keltem, hogy a reggeli első pisilés után azonnal alapoztam és korrektoroztam is, akkor is, ha egyedül voltam otthon, annyira zavart, hogy nincs bababőröm – mondanom sem kell, mennyit segített a helyzeten, de legalább nem láttam, hogy milyen rondák a pattanásaim.

Ebből következik, hogy tényleg mindent kipróbáltam, amit valaha valaki ajánlott: bőrszárító krémeket, olajosabb krémeket, gyógyszertári szereket, házi pakolásokat, méregdrága szérumokat – semmi nem segített. A fogamzásgátlótól sem jött rendbe a bőröm, és hiába ettem egészségesen, az istenért sem akart belülről sem megszépülni. Néhány hónapja viszont tudatosan elkezdtem minél kevesebb mesterséges kémiai anyagot tartalmazó szert kenni a bőrömre (hátha ez is baj, ugye), így találtam rá a teafaolajra.

Az eredetileg Ausztráliából származó Melaleuca alternifolia leveleiből préselt illóolajnak gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása van, ami zene az aknétól szenvedő felnőttek füleinek. A teafaolaj ugyanis tényleg baromi hatékony, ha a pattanástalanításról van szó: nekem ez az első olyan szer, amitől látványos változást értem el.

A pattanást magában nem tünteti el, ehhez kellenek a különböző halványító krémek, de a gyulladást akár már egyetlen éjszaka alatt képes teljesen lehúzni. Mondanám, hogy csodaszer, és nem túloznék: este óriási, lüktető puklival fekszem, másnap reggel egy nyugodt, piros folttal kelek fel. Ha SOS pattanásölőre van szükséged, ennél jobb szert nem találsz.

Persze tudnod kell, hogy használd: magában kifejezetten tömény, ezért én vizes fültisztító pálcikával szoktam belenyúlni az üvegbe, és ezzel teszem rá a pattanásra az olajat. Arra is érdemes figyelni, hogy oda, ahol az arc bőre vékonyabb, ne nagyon kerüljön, mert kifejezetten szárítja a bőrt, és annyira nem szerencsés rásegíteni például a szemtájék öregedésére.

Persze ez csak tüneti kezelése a pattanásos bőrnek, érdemes rájönni, hogy alapvetően mi a probléma – de ha úgy jársz, mint én, és semmi nem hat, akkor sokat segíthet, ha nem kell egy randi, vagy hasonló fontos esemény előtt hatalmas, lüktető puklival küzdeni.