Elképesztő, hogy milyen erővel bírhat (még a legmakacsabb bőrproblémákkal szemben is) egy jól összeválogatott, a bőrtípust igazán támogató rutin. Ezt tapasztalatból mondom: évek óta küzdök a pattanásos-aknés bőrömmel, de amióta folyamatosan újabb és újabb hatóanyagokat engedek be a fürdőszobámba, a probléma egyre kisebb és kisebb. (A kis üvegcsék száma a fürdőmben meg egyre nagyobb és nagyobb.) 

Vannak már nagy kedvenceim: hialuronsav, C-vitamin, mandulasav, tejsav, argánolaj és niacinamid nélkül például már meg vagyok lőve. De most bővült a listám, méghozzá a glikolsavval. 

A glikolsav egy AHA-sav (Alpha Hydroxy Acid), ami eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről (tehát bőrmegújító hatású). De nemcsak ettől olyan szuper hatóanyag: egyszerre kíméletes és hatékony, kiegyenlíti a bőrt, egészségesebben fénylővé teszi. Én legalábbis ezt tapasztaltam, hiszen amióta beszereztem a 20%-os erősségű glikolsav szérumomat, istenien jó textúrájú és ragyogó lett a bőröm. És még a pattanások elleni harcban is segített. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Paige (@skincarexpaige) által megosztott bejegyzés,

Ahhoz, hogy jobban megismerjem ezt az anyagot és a működését, úgy gondoltam, érdemes nem csak magamra és az internetes beszámolókra hagyatkoznom, úgyhogy megkérdeztem Rosenkranz Klaudia bőrápolási szakértőt, a Skinlatte bloggerét, hogy mi a véleménye a glikolsavról.  

A glikolsav a legkisebb AHA-sav, ami azt jelenti, hogy remekül bejut a bőrbe, és ott kiválóan is tud hasznosulni. Szinte minden bőrtípusra alkalmazható - anti-agingre, seborrheás bőrök kezelésére, pigmentfoltok, vagy pattanás utáni foltok halványítására. 

Klaudia tehát egyetért abban, hogy mindenkinek érdemes legalább kipróbálnia ezt a hatóanyagot. Az egyetlen dolog, amire azonban oda kell figyelni vele kapcsolatban, az az erősség. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thrust #LA + #Boston Skincare (@thrustbeauty) által megosztott bejegyzés,

5%-tól már hatékony, 10%-ig biztonsággal alkalmazható, de a magas dózisú termékekkel (25-30%) óvatosan bánjunk, inkább bízzuk szakemberre. Érzékeny bőrre ne glikolsavat, hanem tejsavat válasszunk - utóbbi szintén AHA-sav, azonban jóval gyengédebb. 

Tehát én a 20%-os szérumommal örülhetek, hogy még nem hámlasztottam le teljesen a bőrömet (mondjuk rá van írva a csomagolásra, hogy 10 perces hatóidő után le kell öblíteni, valószínűleg emiatt), de persze óvatosan is használom. Egy dolog viszont tuti: ha olyan hámlasztót keresel, ami tényleg hatékony, de nem túl durva, segít tökéletesíteni a bőrképedet és még egy kis plusz ragyogást is ad, mindenképpen adj esélyt a glikolsavnak! És ami a legfontosabb, remélem, tök feleslegesen írom le: utána használj fényvédőt!