„Még. A bőrödnek semmi baja még. Aztán egyik reggel arra ébredsz majd, hogy néni lettél” -viccelődtem vele. És bár a gondolattól is rosszul vagyok, hogy esténként ne álljak neki a rövidke rutinomnak (tényleg nem tolom túl, 4 lépésből áll) azért elgondolkodtam: mi van, ha tényleg akadnak olyanok, akiknek jobb, ha békén hagyják a bőrüket?

Fel is kerestem Rosenkranz Klaudia bőrápolási szakértőt és SKINLATTE bloggerét, hogy válaszolja meg a kérdést: ha arcápolásról van szó, a kevesebb lehet több? Sőt, továbbmegyek: elképzelhető, hogy a bőrnek az a legjobb, ha békén hagyják?

Meglepő módon Klaudia szerint részben jogos a felvetés.

„A jó bőrápolás alapja a tudatosság és a mértékletesség. A jó rutin mindig fókuszált, azaz a te bőrproblémáidra ad választ, ennél nem kell több. A bőrfelszíni emulzió tudja a feladatát, támogatni kell, nem pedig beavatkozni túl sok aktív hatóanyaggal - a több nem feltétlenül hatékonyabb, főleg tudatosság nélkül. A kulcsszó az egyensúly, ahol a bőrtípusodnak megfelelő pár terméket választod, nem pedig agyonhype-olt összetevőkkel kísérletezel éjjel-nappal, mert ezek adott esetben ronthatnak a bőrképeden, mivel irritációt okozhatnak."(Arról, hogy mit is tesz a bőröddel, ha feleslegesen sok kencét teszel rá, ITT írtunk.)

Én úgy gondolom -és ezzel Klaudia is egyetért- az, hogy napjainkban, amikor már elég a legközelebbi drogériába elmenni és már 2000 forintért is lehet jó minőségű szérumot vásárolni, sajnos sokan hajlamosak rá, hogy túltolják az arcápolást.

Ennek a mindenki számára könnyebben elérhető termékdömpingnek pedig a másik hozadéka, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a szép bőrre, a sok lépéses rutinokra, és a termékek (sokszor) ész nélküli használatára. A szakértő szerint ez az egyik fő ok, hogy napjainkban egyre több érzékeny bőrű, különböző bőrallergiás páciens keresi fel. (Nem véletlen, hogy egy adott problémára a bőrgyógyász sem 12 féle krémet ír fel, hanem legfeljebb 2-3 fajtát.)

Sajnos van egy olyan mentalitásunk, hogyha valami elromlik, azt azonnal meg kell javítani. Ha valakinek gondja akad a bőrével, akkor rögtön elkezdi mindenfélével kenegetni, amitől nemhogy javulás nem várható, de még rontani is lehet vele a helyzeten.

ránckeresés.png

Ennek fényében értem, amikor valaki azt mondja, hogy ő semmit sem használ és nincs gond az arcbőrével. Csakhogy ez hosszútávon nem fog működni, arról nem is beszélve, hogy mit tesz a bőrrel, ha valaki még a fényvédelmet is hanyagolja.

Klaudia szerint ugyanis különbséget kell tenni az egyszerű, kevés, de minőségi termékekből álló rutin és a nem törődés között.

Az igaz, hogy a bőrnek magának kell tudni ellátnia a feladatát, de nekünk ebben támogatni kell azt egy jó rutinnal. Ebből pedig nem hiányozhat a tisztítás, hidratálás, fényvédelem, plusz egy, kifejezetten a bőrödhöz illő szérum. Ha valaki ezt a minimumot nem teszi meg az arcbőréért, később szembesülni fog a következményekkel, amiket, mondanom sem kell, sokkal nehezebb és költségesebb orvosolni.

„Lehet, hogy a genetikának köszönhetően szerencsés vagy és 35 évesen sosem volt gond a bőröddel. Elképzelhető például, hogy az anyukád is csak 40 éves kora körül kezdett el ráncosodni és te is így fogsz járni. Azt viszont ne felejtsd el, hogyha egyik reggel arra ébredsz, hogy megjelentek az első szarkalábak, akkor azokat már kozmetikumokkal nem fogod tudni eltűntetni. Sajnos a bőr semmit nem felejt el és visszamenőleg is megbosszulhatja magát.”