Rosenkranz Klaudia bőrápolási szakértő, a Skinlatte bloggere így kezdte a beszámolóját, amikor hatóanyagtippekre éhező gyorsasággal támadtam le (ekkor még az volt a tervem, hogy bőrtípusonként kérek tőle tippeket): 

Igazából nem nagyon vannak vegytiszta bőrtípusok, szinte minden bőr kombinált - van vagy 20-féle kombinált bőrtípus, a hatóanyagokat emiatt általában egyszerűbb konkrét bőrprobléma mentén megnevezni. 

Így jutottunk el arra a megállapodásra, hogy az anti-aginggel, azaz az öregedésgátlással kezdünk. Klaudia szerint öt olyan hatóanyag van, amit mindenképpen be kell szerezned, ha a ráncmegelőzés és ránckezelés a célod. 

nyitókép (1).png

A-vitamin származékok/retinoidok 

Ez volt nekem is az első tippem, hiszen a retinol gyakorlatilag az öregedésgátlás zöld teája. De nem mindenkinek válik be, ezért Klaudia még alternatívát is javasol, ha például érzékeny lennél rá. 

Az A-vitamin nagyon sokoldalú antioxidáns, bizonyítottan enyhíti a ráncok mélységét, azonban óvatosan kell vele bánni, mert érzékenységi reakciót, bőrpírt és hámlást okozhat, ezért fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrt. Nagyon jó allternatívája a bakuchiol olaj.  

C-vitamin/aszkorbinsav származékok 

Gondolom, még ennél a hatóanyagnál sem esett le az állad, hiszen úton-útfélen azzal találkozhatsz, hogy a C-vitamin csodaszer mindenféle bőrtípusra és bőrproblémára. Nos, ez Klaudia szerint is így van. 

A C-vitamin erős antioxidáns, amely serkenti a kollagéntermelést (nem kell tehát drága kollagén italokat vásárolni, elég a rendszeres C-vitamin bevitel), így hidratáltabbá, feszesebbé képes varázsolni a bőrt - ráadásul az érfalakat is erősíti. 

szerumok.png

E-vitamin/tokoferol, tokoferol-acetát  

Esküszöm, a tokoferol kifejezést most hallottam életemben először, sosem tudtam, hogy ez az E-vitamin neve. Szerencsére Klaudia kifejtette, miért érdemes jobban megismerkednem vele... 

Az E-vitamin öregedésgátló antioxidáns, amely fokozza az anyagcserét, és gyulladáscsökkentő hatású - igencsak nagy erővel bír az öregedésgátló folyamatokban. 

Peptidek/Argireline, Matrixyl, DMAE 

Na, ez már annyira kémiaóra hangzású, hogy egy kicsit megijedtem (hiába találkoztam már kozmetikumok címkéjén külön-külön ezekkel a hatóanyagokkal). Klaudia szerint ezek elengedhetetlen összetevők, ha tényleg megóvnád a bőröd az öregedéstől, el is magyarázta, miért. 

A peptidek alfa-aminosavakból álló rövid polimerek. Nagyon sokféle peptid létezik (szignálpeptid, szállító peptid, enzimgátló peptid), de anti-aging szempontjából talán azok a peptidek a legfontosabbak, amelyek az ingerületátvitelt blokkolják, és így meggátolják a mimikai ráncok mélyülését. Ha egy izom ingerületet kap, összehúzódik - minél többször, annál hamarabb alakul ki és mélyül el a ránc. Ezeket az ingerületeket ún. neurotranszmitterek továbbítják az izmok felé. Bizonyos peptidek képesek blokkolni a neurotranszmitterek felszabadulását, és így hozzájárulnak a mimikai ráncok csökkentéséhez, azaz tulajdonképpen botox-hatásúak. 

Erre csak annyit mondanék, hogy wow.

botoxhatas.png

Szőlőmagolaj és resveratrol 

Nemrég beneveztem egy resveratrol-szérumra, és bár bevallom, fogalmam sem volt, mit veszek, kifejezetten odáig vagyok a hatásáért. Ruganyosabb, puhább, élettel telibb lett tőle a bőröm - már nem csodálkozom, miért.

A szőlőmagolaj kivételesen magas koncentrációban tartalmaz linolénsavat, antioxidánsokat, flavonoidokat, klorofillt, polifenolt és különböző vitaminokat. Feszesíti a bőrt, rendszeres napi használata felér egy anti-aging kúrával. A resveratrol hatékony antioxidáns, amely nagy mennyiségben megtalálható a vörös szőlőben.