Amíg van high end, azaz luxustermék, sajnos addig lesz feketepiac is hamisított termékekkel. Anno Coco Chanel kimondottan hízelgésnek vette, amikor lekoppintották a szabásmintáit, mert felismerte, hogy a divat és a jó szabás lehet mindenkié, a sminktermékekkel azonban más a helyzet. Nagyon sok munkát igénylő, hosszú folyamat, mire egy ötletből termék lesz. Kifejleszteni egy új formulát, megfelelni a milliónyi biztonsági és egészségügyi előírásnak nem kevés idő és pénz.

Bonyolult gépezet a szépségipar, sok cég osztozik laboratóriumokon, gyárakon, és emiatt lehetnek hasonló formulák különböző cégeknél. Nem akarok erről túl sokat okosodni, mert a témáról nem tudok eleget, de annyit igen, hogy NAGYON nem mindegy, hogy egy hiteles márka hiteles termékét veszed meg, vagy egy nagyon hasonlót, ami majdnem olyan, de mégsem az. Amiről fogalmad sincs, hogy hol és milyen higiéniai körülmények között készült, és, hogy nem kerül-e a termékbe adott esetben akár mérgező összetevő.

Vannak horrorsztorik bőven, néhány hónappal ezelőtt Írországban egy fiatal nő került nagyon súlyos tünetekkel kórházba, mert hamis Kylie rúzst használt.

Sokszor a cégek listázzák a honlapjukon, hogy mely üzletláncok és weboldalak jogosultak viszonteladásra, ahogy néhol azt is feltüntetik, hogy mely oldalak NEM jogosultak. Amennyiben ilyen oldalról vásárolsz, elképzelhető, hogy eredeti a termék, csak nem jogilag tiszta úton került a céghez, de az is megeshet, hogy hamis, vagy lejárt a szavatossági ideje. Na de hogyan is lehet kiszúrni a hamis terméket?

Sajnos nem mindig egyszerű, az ázsiai boltok például tele vannak sminktermékekkel, amelyek nem mindegyike hamis, de sajnos nagyon sok az. Nekem például megvan az eredeti Huda Beauty Desert Dusk paletta és kíváncsiságból kinyitottam egy ilyet egy ázsiai boltban... a kettő köszönő viszonyban sem volt egymással.

A hamisítványok külsőre sokszor nagyon meggyőzőek, de általában vannak árulkodó jelek. Például picit más helyen van a színt jelző matrica, picivel silányabban nyomottak a betűk, ha mondjuk az eredeti termék csomagolása matt fekete, akkor a hamisítványé esetleg fényes fekete, és sorolhatnám.

Figyelmeztető lehet még a gyanúsan alacsony ár is. Például a fent említett palettám több, mint 60 euro volt, tehát 18-20 ezer forint. Ha látsz egy ilyet mondjuk 3-5000 forintért, kizárt, hogy eredeti legyen. Persze ezzel is lehet trükközni, például magasabb árat kérnek érte, hogy ne legyen gyanús. Amikor még sok sminkterméket rendeltem az Ebay-ről, figyeltem arra, hogy ha a termék Kínából, Hong Kongból származott, akkor az szinte biztosan hamisítvány. De persze úgy is jártam (szerencsére nem sokszor), hogy Amerikából érkezett hamis Lancome spirál. Amint kibontottam, rögtön láttam, hogy nem eredeti, mert jól ismertem a tubus alján lévő matricát és a spirál keféjét, úgyhogy némi bosszankodás után rögtön ki is hajítottam.

Nehéz ügy ez, és sajnos nincs műszer, ami jelzi, hogy hamisítványt próbálnak eladni neked. Általános szabályként elmondható, hogy ha nem vagy valamiben biztos, nézz utána alaposan a terméknek. Ismerkedj meg a dizájnjukkal, nézd meg a weboldalukon, hogy mely oldalak minősülnek hivatalos viszonteladónak. Ha pedig valami túl szépnek/olcsónak tűnik ,hogy igaz(i) legyen (Huda paletta mondjuk 5000 forintért), akkor az valószínűleg tényleg nem is az.