A kollagén mellett egyébként az elasztin a másik olyan fehérje, ami hozzájárul a bőr és az ízületek épségéhez és rugalmasságához, és amelyet a testünk saját maga is előállít. Ha egészséges a szintjük a szervezetben, attól nem csak fiatalosabb, hanem erősebb is lesz a bőr. A kollagénben pedig az az igazán érdekes, hogy minél több van belőle a testünkben, annál többet kezd el saját magától is termelni a szervezet.

Az egyik legjobb beviteli módja pedig az, hogy olyasmit eszel, amiben kollagén van. llyen étel például a csontleves, ami olyan formában tartalmazza kollagént, amit a szervezet azonnal hasznosítani tud, tehát sokkal jobb bármilyen táplálékkiegészítőnél. A húsleves szintén nagyon hasznos, ha csirkéből főzöd, különösen nyakból érdemes minél többet beletenni, mert abból tud kioldódni a legtöbb kollagén. Szintén jó ötlet a sok kötőszövetet tartalmazó húsok fogyasztása, amelyeket mindenképpen lassú tűzön, sokáig főzve, vagy sütve készíts el. Olyat is hallottam már, hogy a körömpörkölt a kollagénben egyik leginkább gazdag étel – ebben is van logika, hiszen a disznóköröm csontos, ízületes húsféle, ami szinte zselévé fő (persze minden nap semmiképp se edd, mert zsír és kalória is bőven van benne).

Az édesvizi és tengeri halak fogyasztása is jó ötlet, ugyanakkor nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy nem a húsukban van igazán sok kollagén, hanem az olyan részeikben, amiket meglehetősen ritkán eszik meg az ember: például a fejben, vagy a szemgolyóban. Algából is fogyassz minél többet, ha tudsz, mert sejtszinten akadályozza a kollagénvesztést. Az állati eredetű kollagénforrások között érdemes még megemlíteni a tojást, pontosabban a tojásfehérjét, amiben nagy mennyiségű prolin található. Ez egy olyan aminosav, ami elengedhetetlen a kollagéntermeléshez.

A növényi eredetű források közé tartozik minden olyan zöldség és gyümölcs, aminek magas a C-vitamin tartalma. Ez a vitamin kell a hyaluronsav szintéziséhez, ez  sav pedig serkenti a kollagén termelődését. Jöhet az eper, a paprika, a kel, a brokkoli, a kelbimbó, és a citrusfélék is minden mennyiségben. Van még egy fűszernövény is, ami nagyon hasznos, ez pedig a koriander. Szintén sok benne a C-vitamin, emellett pedig linolsavat is tartalmaz, ami kutatások szerint segít gátolni a bőr öregedését. Hasonló hatása van a ginzengnek is, ami nem csak az UVB sugárzástól véd, de a kollagéntermelődést is felturbózza. Akárcsak az aloe vera, amit a legjobb egyenesen a bőrre kenni, a növény leveléből.

Ha pedig mindent megtettél a bőröd feszessége érdekében, az sem árt, ha tudod, hogy mit NE tegyél, ha nem akarsz értékes kollagént veszíteni. A dohányzás, a túlzásba vitt napozás és szolizás, a fényvédelem hanyagolása mind-mind gyorsítja a bőr öregedését.