Na, nyilván nem 29 fokban, de idén valahogy nehezebben viseltem a hideg megérkezését, úgyhogy eléggé feltekertem a radiátorokat a lakásban. Ez a kényelmemnek persze szuper, de a bőröm egészségének annyira nem, legalábbis az angol Glamournak nyilatkozó bőrgyógyász, Dr. Adam Friedmann szerint.  

Valójában az életmódunk változik nagyon sokat az évszakok között, nem a bőrünk  

-nyilatkozta a szakértő. Mondjuk ez igaz: ha belegondolsz, mekkora hőmérsékletkülönbséget kell áthidalnia a bőrnek a téli időszakban, amikor kintről belépsz a lakásba, az már önmagában egy kihívás. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy mekkora feladata van a faggyútermelésnek és a védelmi rendszernek egy túlfűtött lakásban fenntartani a bőr normál állapotát.  

Minél hidegebb van kint, annál rosszabb tünetek jelentkezhetnek: extrém szárazság alakulhat ki, az aknék és pattanások pirosabbá, feltűnőbbé válhatnak, és simán elkezdhet hámlani és irritálódni a bőr. 

Mit tehetsz? 

És akkor itt jön a lényeg: a megelőzés. Ha te is érzed, hogy valami nem oké a bőröddel mostanság, kevésbé hatásosak a szuper és aktív hatóanyagaid, és valahogy fakóbb, pattisabb, szárazabb az arcod, benne van a pakliban, hogy a radiátorod körül kell keresned a megoldást! Ne ijedj meg, nem kell vacogva elaludnod esténként, inkább csak tekerd lejjebb néhány éjszakára a radiátort (húzz melegebb pizsamát), és nézd meg, milyen hatással lesz ez a bőrödre! (Szakértők szerint az ideális alvási hőmérséklet 18.3 fok. Ha viszont 25-ben alszol, ne hirtelen tekerd le, heti egy fokkal csökkentsd a háló hőmérsékletét!)

A másik megoldás (persze a hőmérséklet szabályozásával párhuzamosan) az intenzívebb táplálás, hidratálás. (Arról egyébként már ebben a cikkben írtunk, hogy miket változtass meg a rutinodon télre.) Ha nagyon száraz a bőröd, próbálj ki egy párologtatót! Nemcsak szuper hangulatot teremt a lakásban, de a bőröd is megköszöni majd – sokkal kevesebbszer fogsz száraz és fakó arcbőrrel felkelni reggelente, ha megnöveled a hálód páratartalmát.  

És még egy dolog, ami bár nem gondolnád, de igenis számít: ne túl forró vízzel fürödj! Ha átfagytál odakint, tök jogos, hogy egy olyan forró zuhanyra vágysz, ami után szinte vörös bőrrel lépsz ki a kádból (igen, ezt mindannyian el szoktuk követni néha), de a bőrödet csak szárítja ez a “bűnös élvezet”. Hangsúlyozom: nem kell megfagynod fürdés közben, csak figyelj oda, hogy ne gőzölgően meleg vizet engedj magadra (és főleg ne az arcbőrödre)! Plusz tipp: használj olajos és tápláló tusfürdőket, tejszerű arclemosókat, és nyugodtan tegyél egy kis bőrápoló olajat a fürdővizedbe (persze csak erre való, tiszta termékeket használj).