A cold krém gyakorlatilag onnan kapta a nevét, hogy anno, amikor még gyerekcipőben járt ez a kozmetikum (több, mint 100 évvel ezelőtt), hideg üvegekbe tették a vastag, sűrű, tápláló krémeket, ráadásul a bennük lévő alkohol a felkenés közben elpárolgott, emiatt hűvös érzetet hagyott a bőrön. Régen ezeknek a krémeknek a fő hatóanyagai a víz, a viasz, az alkohol és valamilyen olaj voltak. Az olaj és a hidratáló hatás ma is megmaradt, de már nem a hőmérséklete határozza meg ezt a kozmetikumot, hanem az extrém táplálása és gazdag formulája.  

A cold cream egészen egyszerűen a legsűrűbb, legtáplálóbb, legnehezebb krémeket jelöli. 

26-8-500-1926-aug-p-65-kleenex-kerchiefs-makeup-remove-ad-top-3.jpg

Arra valók, hogy extrém módon tudd visszatáplálni és hidratálni velük a bőrödet. Nagyanyáink idejében egyébként ez a fajta krém egy multifunkciós csodaszernek számított, ugyanis a magas olajtartalma miatt nemcsak ápolásra, de sminklemosásra és a felesleges kosz eltávolítására is használták - ma már szerencsére annyira széles a paletta, hogy bőven van miből válogatni, nem kell a cold krémre hagyatkoznod. (Nem is javasoljuk, mert túl nehéz ahhoz, hogy ezzel nyúzd a bőrödet, ráadásul nagyon könnyen eltömítheted vele a pórusaidat, aminek mind tudjuk, mi a vége.)  

A “hideg” krém tehát arra a (megtisztított!) bőrre való, aminek extra törődésre van szüksége. Az igazság az, hogy ha beauty rajongó vagy, nagy valószínűséggel neked is van már a fürdőszobádban valamilyen formában cold krém, csak nem tudsz róla, mert már nem így hívják - de ha az arcodra nem is, a kezeidre tuti, hogy használsz hideg krémet (igen, szinte minden kézkrém cold cream). Most persze jogos a fejedben a kérdés, hogy ha manapság is alkohollal dolgoznak ezek a kozmetikumok, akkor miért ne kerüld el őket - nos, a helyzet az, hogy a bőrápolás kémiája nem olyan egyszerű, hogy amiben alkohol van, azt azonnal ki kell zárni a sorból. 

sub-buzz-1038-1585006802-1.jpg

Azért kell alkohol a cold krémbe, hogy segítse az extrém olajos és nehéz krém felszívódását. 

Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy milyen jellegű (és mennyiségű) alkohol kerül az adott kozmetikumba. Megnéztem néhány neves márka (Barnängen, Uriage, Avène, Weleda, La Roche-Posay) cold krémjének összetevőlistáját, és szinte mindegyikben behenyl alkohol (egy bőrpuhító, emulzió stabilizáló és sűrítőanyagként használt zsíralkohol), vagy cetearyl alkohol (emulgeálószerként, bőrpuhító és sűrítőanyagként használt zsíralkohol) van. Tehát egyáltalán nem kell félned tőlük - a lényeg, hogy mindig csekkold az INCI-t, mielőtt benevezel egy új cold krémre!