Az idei Super Bowl félidejében fellépő J.Lo és Shakira konkrétan felrobbantották az internetet, de nem elsősorban az előadásukkal (persze az is király volt), sokkal inkább azzal, hogy úgy táncoltak és néztek ki a színpadon, mintha 20 évvel ezelőtt lennénk. És ez azért sokkoló. 

Én mindig szerettem naivan elhinni a különböző újságcikkeknek, hogy a bombanő celebritások azért néznek ki ezerszer jobban, mint egy hétköznapi halandó, mert van pénzük dietetikusra, legalább egy embert foglalkoztatnak csak azért, hogy emlékeztesse őket a hidratálásra, és király személyi edzőjük (meg sebészük) van. 

De igazából mindig sejtettem, mindannyian sejtettük, hogy van még valami más a háttérben, amit nem reklámoznak annyira. A Harper’s Bazaar cikke szerint pedig ez nem más, mint a növekedési hormonterápia, Hollywood legújabb és eddigi legsikeresebb anti-aging titka. Ja, és egyben a legveszélyesebb is, nyilván. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Madonna (@madonna) által megosztott bejegyzés,

Tatiana Boncompagni, a fent említett cikk szerzője beszámol arról, hogy 2019-ben részt vett egy nagyon elegáns eseményen Manhattan Upper East Side-ján (ami tudjuk, hogy a celebek és az elit gyűjtőhelye), és ott hallott először a ‘nagyok’ kiváltságáról, a növekedési hormonterápiáról. 

A vendégek diplomaták, Wall Streeten dolgozó bankárok, írók és hírességek voltak. A vacsora közben mellettem ülő 40-es szőke nő arról sugdolózott a barátnőjének, hogy már tervezi az útját Los Angelesbe, mert újra meg akarja kapni a HGH-terápiát, amivel tavaly tök könnyen ledobott 13 kilót. 

Mert így működik a Human Growth Hormone, azaz a növekedési hormon: fogyni lehet tőle, megállítja az öregedést, növeszti a hajat, feltölti a ráncokat. És életveszélyes. Ezért is illegális a használata.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Renee Kathleen Zellweger (@renee__zellweger) által megosztott bejegyzés,

A hatóanyagot egyébként gyógyszer formájában használja az orvostudomány a hormonzavaros gyerekek gyógyításához és a HIV-pozitív betegek izomvesztésének kezeléséhez. Nem véletlenül nem alkalmazzák más területeken, de hát, a szépség és az örök fiatalság iránti vágy mindig utat tör magának, ezt tudjuk. Nyilván szép lassan beindult az illegális alkalmazása is injekció formájában, öregedésgátlás céljával.  

A HGH-injekciókúra képes éveket eltüntetni az arcról és a testről, beindítja a látványos, gyors fogyást és megnöveszti a hajat – tehát konkrétan olyan a hatása, mintha a páciens befeküdt volna egy időgépbe.

De nem véletlenül illegális az öregedésgátló célú HGH-használat - mondta Rocio Salas-Whalen, New York-i endokrinológus. 

A doki elmagyarázta, hogy az egyébként havonta körülbelül 1000 dollárba kerülő terápia feltölti a növekedési hormonokat arra a szintre, amit jó néhány évvel fiatalabb korában birtokolt az illető. Mivel az évek előrehaladtával egyre kevesebb HGH-t termel a szervezet, ez a külső feltöltés segít a testnek fiatalabbnak hinni magát.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés,

De mindennek megvan az ára: akiket így kezelnek, elég durva mellékhatásokat tapasztalhatnak. Előfordulhat fokozott vízvisszatartás, ízületi problémák, megnagyobbodott (!) kezek, sőt még a rák kialakulásának kockázatát is növelheti. Dr. Rocio Salas-Whalen elmagyarázta, hogy a növekedési hormon minden sejtet stimulál a szervezetben, nem válogat. Így akár a rákos sejtek osztódását és terjedését is ugyanúgy segítheti, mint az egészségesekét.  

Ráadásul addiktív a kezelés. Paul Jarrod Frank New York-i orvos így beszélt róla:  

Kezdetbe minden szép és jó tőle, aztán mikor befejeződik a terápia, a test még kevesebbet termel a hormonból, mint előtte - így nagyon könnyen eltűnhet a csodás hatás, sőt a páciens rohamtempóban kezdhet el öregedni.  

Tehát pont addig tart a HGH-kezelés, amíg injekciózzák az illetőt. Nem végleges, ráadásul elképesztően rizikós és veszélyes. Egy másik bőrgyógyász egy olyan nőről is mesélt, aki már szinte a hormonfüggő volt, és mikor pár hétig nem jutott hozzá új injekcióhoz, elképesztő szinteken kezdte el érezni a szervezete elhasználódását. Fájt minden végtagja, kifáradt, gyakorlatilag végkimerülést tapasztalt a megvonás következtében.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nicole Scherzinger (@nicolescherzinger) által megosztott bejegyzés,

Bár az illegális és ijesztően veszélyes HGH-injekcióterápia semmi esetre sem ajánlott, a jövőben mégis ez a hormon fogja uralni az öregedésgátlás piacát, ugyanis egyre több orvos esküszik a hormont nem tartalmazó, azonban annak termelését serkentő hatóanyagokra (a tesamorelinre és az ipamorelinre). Ezeket egy-két éve (legálisan) már alkalmazzák is különböző klinikákon Amerikában.  

A Josh Trutt és Erica Walters orvos házaspár például esküszik erre a módszerre. Állítják, hogy három hét alatt jelentős eredményeket lehet vele elérni, bár hozzáteszik, hogy minden páciensüket szigorú diétára és edzéstervre fogják. Ezzel a módszerrel nyilván nem olyan látványos a hatás, mint a szintetikus HGH-injekciókkal, de legalább eggyel biztonságosabb ezt választani. A páciensek több energiáról, fiatalosabb lendületről számolnak be a kezelés után. 

De mi van akkor, ha nincs több ezer dolcsim HGH-kúrára, és nem is szeretném kitenni a testemet ennek a kicsit sem természetes folyamatnak? Állítólag lehet stimulálni természetes úton is a fiatalsághormon termelését, méghozzá erősítő és HIIT-edzésekkel, L-arginin szedésével, sőt még gyakori nevetéssel is. Én inkább maradok ezeknél.  

A nyitókép forrása: J.Lo instája