Nem esne ugyanis annyira jól szárazjéggel kezelgetni az aknéimat. 

Döbbenetes, hogy mennyi mindent vetettek be a szakértők az elmúlt száz évben - egyetlen tanulságom van, mégpedig az, hogy irtózatosan szerencsés az, aki 2020-ban küzd aknékkal, és nem 1920-ban... 

1910-es évek: szárazjég

A bőr gyorsabb regenerálódása és gyógyulása érdekében a cryoslush nevű technikát vetették be ezekben az években, ami nem más, mint az arc szárazjéggel való sokkolása a gyors hámlás érdekében. Nem lehetett kellemes, de ami még meglepőbb: a módszer ma is létezik, bár már nem sok helyen használják... Nyilván van ennél hatékonyabb és kellemesebb kezelés is. 

1930-as évek: benzoil-peroxid és élesztő

Két olyan módszer, amit a mai napig használunk (legalábbis én). Ebben az időszakban jöttek rá az orvosok, hogy milyen szuper hatással van a benzoil-peroxid az aknékra - de most, 2020-as fejjel már azzal is tisztában vagyunk, hogy óvatosan kell bánni vele (nem véletlen, hogy szinte csak vényköteles krémekben található nagyobb dózisban).

Ami az élesztőt illeti, be kell vallanom: szerintem is csodaszer a pattanásos bőrre, ha magában eszed. Én szoktam, nekem bevált, de igyekszem nem túlzásba vinni, inkább kúraszerűen inni (egy diónyi adagot oldok fel langyos vízben, és azt iszom meg). Mivel tele van B-vitaminnal, látványosan veszi fel a harcot a gyulladt foltok ellen. Jó tudni, hogy már a dédnagyanyáink is ezzel kezelték a bőrüket!

1940-es évek: szoli

Na, a tiltott (és egyben sajnos hatékony) módszer: az UV-fény. A “napfényterápia” nagyon népszerű volt egészen a hatvanas évekig, a nők bolondultak azért, hogy így kezeltethessék a bőrüket - bár tudták volna, mennyire káros!

1950-es évek: antibiotikum

Na, erre nem számítottam, soha nem is hallottam róla, pedig meglehetősen népszerű volt pirulákat szedni aknék ellen az ötvenes években. Ma már mindannyian tudjuk, hogy hosszútávon ez kicsit sem egészséges, de anno nem volt ennyire egyértelmű - mondtam én, hogy jobb nekünk most, ugye?

1960-as évek: gőz

Te tudtad, hogy a hatvanas években már lehetett házi arcgőzölő készülékeket kapni? Igen, én sem, pedig rettentően népszerű szépségápolási cikknek számított ez a kis masina, hiszen kitágította a pórusokat és hidratálta a bőrt - mint ahogy azt ma is teszi a gőz.

1970-es évek: A-vitamin 

Azaz a ma is egekbe magasztalt retinol. A hetvenes években már felfedezték, hogy az A-vitamint tartalmazó kozmetikumok micsoda csodákra képesek, ha aknékról van szó. Mondjuk itt is megemlíteném, hogy jobb dolgunk van most, a kisebb retinoltartalmú, de hatékony termékekkel, mint anyáinknak az extra szárító krémekkel... 

1980-as évek: Accutane 

Khm, micsoda? Az Accutane egy isotretinointartalmú gyógyszer, amit előszeretettel kezdtek el felírni aknés bőrre a nyolcvanas években. Kis érdekesség: a mellékhatások közé tartoznak az emésztési problémák, a vetélés, sőt még az öngyilkos gondolatok is... Bár ma már ez a gyógyszer nincs forgalomban, hasonló variánsait még mindig felirkálják orvosok a súlyos aknékra. Nem tudom, szerintem jobb egy kis szalicilsav!  

1990-es évek: csodakrémek 

Ebben az időszakban kezdtek el berobbanni a kifejezetten pattikra szakosodott márkák kifejezetten pattikra szakosodott termékeikkel: Noxzema, Sea Breeze, Stridex, Bioré és társaik uralták a piacot. De nagyot mentek a pórusösszehúzó tapaszok és a speciális maszkok is – ez már tényleg a mai, aknék elleni harc előszobája volt. 

21. század eleje: kozmetikai kezelések és injekció 

Igen, a kozmetikai kinyomkodás nem is annyira régi hagyomány - és remélem, lassan el is tűnik a pattik érájából, hiszen már köztudott, hogy a tényleg problémás bőrnek nem tesz jót, ha nyomkodják. Persze, egy kis tisztítás mindig jól jön, de a mély, fájdalmas pattanásokat jobb inkább fertőtleníteni, hidratálni, kezelni és nem piszkálni! 

Az injekció, amit egyébként a mai napig alkalmaznak, nem más, mint a kortizon, ami – ha lehet hinni az erről szóló netes cikkeknek - csodát tesz a mély és fájdalmas, cisztikus aknékkal.  

2010-től napjainkig: 2 milliárd dollár/év 

Igen, ennyit ér manapság a pattanások elleni termékek piaca. Azt hiszem, nem kell külön részleteznem, mennyi mindent tehetsz 2020-ban akkor, ha aknés a bőröd: eljárhatsz kezelésekre, bőrápolási szakértőhöz, orvosokhoz, házilag is tudsz hámlasztani (de még DIY-maszkokat is kikeverhetsz), vitaminokkal ápolhatod a bőröd, és kismillió olyan terméket próbálhatsz ki, amik kifejezetten a te bőrödre lettek kitalálva. Igen, még mindig tartom a bevezetőben írt gondolatomat: jobb dolog 2020-ban aknékkal küzdeni, mint régen.