„A micellás víz és a tonik összetételüknél, és így működési mechanizmusuknál fogva is teljesen más szerepet töltenek be a bőrápolási rutinban”-kezdi az okosításomat Rosenkranz Klaudia bőrápolási szakértő, a Skinlatte beauty bloggere.

A micellás víz és a tonik nem helyettesíthetőek egymással - a micellás víz nem alkalmas tonizálásra (mindegy, mi áll a címkén). A tonik pedig nem arctisztító/sminkeltávolító, mivel nem tartalmaz arctisztításra alkalmas hozzávalókat. Így elmondható, hogy pazarlás erre használni, és még csak nem is hatékony.

Klaudia hozzátette, hogy a micellás víz használata az esti rutin első arctisztító lépése, tulajdonképpen az előtisztító, sminkeltávolító lépés, amely során az apró micellák magukhoz vonzzák és magukba zárják  a smink, az SPF és a bőrön található egyéb zsíros szennyeződések nagy részét.

Ha eddig te is azok közé tartoztál (mint sokszor én is), akik micellás vizet használva tudták le az esti sminklemosást, akkor rossz hírem van: Klaudia szerint a micellás víz önmagában NEM elég alapos, utána egyéb arctisztítót is szükséges használni - például egy gyengéd arclemosó tejet, hogy a maradék szennyeződést is eltávolítsd az arcodról.

Ha már úgyis témánál vagyunk, szakértőnk egy, a micellás vízzel kapcsolatos városi legendát is szeretne helyre tenni: szerinte tévhit, hogy a micellás víz után nem kell arcot mosni! Ez az információ különösen a problémás bőrűeknek fontos.

Hadd oszlassak el egy másik tévhitet is: a tonik nem arctisztító, hanem bőrápoló kozmetikum, amely a benne lévő hatóanyagoktól függően hidratál, tonizál, nyugtat, összehúz, frissít satöbbi. Ezekkel a tulajdonságaival pedig mind a nappali, mind az esti rutin oszlopos tagja lehet. Bevetheted akár közvetlenül a nappali/esti arctisztítás után is. Ha hámlasztó készítményt is használsz, akkor bár felteheted előtte és utána is, úgy a legcélszerűbb, ha hámlasztás után használod, mivel kiegyenlíti a bőr pH-ját. Érdemes mindig alkoholmentes verziót választani.

Összefoglalva tehát így néz ki a helyes sorrend: arctisztítás (micellás víz, majd arclemosó tej), hámlasztás, tonizálás.

Így azért átláthatóbb a kérdés, ugye? Ha mégsem, írd meg nekünk kommentben az arcápolással kapcsolatos kérdéseidet és mi utánajárunk!