BB-krém 

A BB-, azaz 'Beauty Balm'-krémek a Fashionista.com cikke szerint eredetileg Ázsiából származnak, és egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években, főleg azok körében, akik valami könnyedebb terméket keresnek az alapozójuk helyettesítésére. A BB-krém nemcsak arra jó, hogy egy kis fedést adjon, de rengeteg termékben van már fényvédő és bőrápoló antioxidáns is. Összetételében a BB sűrűbb, mint a színezett hidratáló, de sokkal lágyabb, mint az alapozó. 

Ha szeretnél, nyugodtan használj BB-krémet alapozó helyett (néhány termék kifejezetten jól fed), de egy dologra érdemes odafigyelned: ezek a krémek nem helyettesítik a bőrápolást, és szinte sosincs bennük annyi fényvédő, hogy ténylegesen megvédjék a bőrt a káros sugaraktól - mondja Tauz Nóra sminkes.

CC-krém 

A CC-, azaz 'Color Correcting'-krémek lényege, hogy segítsenek az arc színeinek egységesebbé tételében. Szemben a BB-vel, ezeknek a termékeknek nem fő szempontjuk az ápolás, sokkal inkább a megfelelő -mégis könnyed- fedés. Sokan azt állítják, hogy manapság a legtöbb CC és BB szinte ugyanaz, de ez természetesen márkafüggő. A L’Oreal honlapja szerint a CC-k a tökéletes fedést hivatottak elérni - szerintük arra lett kifejlesztve ez a termékkategória, hogy minden más sminkcuccodat (korrektor, alapozó) helyettesíthesse, míg a BB-k inkább az ápolásra, az egyébként is szép bőr enyhe kiemelésére lettek kitalálva. Nóra szerint ebben a kategóriában is egy dologra fontos odafigyelned: 

Ha a CC-krém mellett teszed le a voksod, akkor is gondoskodj a megfelelő fényvédelemről, mert a legtöbb termék ebben a kategóriában sem tartalmaz önmagában elég fényvédőt.

DD-krém 

Na, ez az a termékkategória, amit körülbelül csak egy hónapja ismerek. A DD-, vagyis 'Dynamic Do-All'-krém a Fashionista szerint a CC és a BB 'hibridje'. Sok helyen a 'Daily Defense', azaz "napi védelem" szóösszetételből eredeztetik - őszintén szólva nem találtam meg az igazságot, valószínűleg mindkettő ráillik erre a kategóriára. Az angol MarieClaire cikke szerint a DD-t azért találták ki, hogy ötvözzék a BB könnyedségét, ápolását, és a CC fedését, mégis van benne egy kis plusz: az öregedésgátlás. Mondjuk nekem ez már egy kicsit soknak tűnik egyszerre: egy krém, amiben van fényvédő, anti-aging összetevők, ápoló hatóanyagok és egy alapozóval felérő a fedő hatása? Tauz Nóri az ilyen krémeknél  is érdemes odafigyelned a fényvédelemre, illetve még egy dologra felhívja a figyelmet: 

Ha egy DD-krém, vagy bármilyen más, ennyire összetett, többfunkciós krém mellett teszed le a voksod, azért azt ne felejtsd el, hogy nem véletlenül léteznek külön hidratáló, ránctalanító, fényvédő-, illetve sminktermékek. Egy krém nem biztos, hogy el tud látni ennyi funkciót - de mondjuk utazáshoz, vagy időhiány esetén tehetsz egy próbát.

Melyiket használd? 

A L’Oeral szerint érdemes váltogatni ezeket a termékeket, hiszen ugyanúgy, mint neked, a bőrödnek sem egyforma minden napja - mondjuk ez tényleg logikus. Ha éppen magasabb fedésre vágysz, nem fogod tudni kikerülni az alapozót. De ha szép bőrrel keltél fel, minek terhelnéd a pórusaidat a magas fedéssel, ha elég egy kis BB-krém is? A lényeg, hogy mindig figyelj oda a fényvédelemre.