Bár nagyon fontos az alapos arctisztítás, a bőrt sosem szabad túltisztítani, így reggel sem kell túlzásba esni a habzó arclemosókkal

- kezdi Rosenkranz Klaudia bőrápolási szakértő, a Skinlatte beauty bloggere. A szakértő szerint, bőrtípus- és bőrproblémafüggő, hogy jót tesz-e a bőrnek a reggeli arctisztítás.  

A habzó, szárító (szulfátos, alkoholos) arclemosók felboríthatják a bőr védelméhez és egészséges működéséhez elengedhetetlen bőrfelszíni emulzió és mikrobiom egyensúlyát, a folyamatos vegzálás pedig irritációt okozhat. Egy zsíros bőrnél ráadásul mindez még több faggyútermeléshez vezethet. Ezért a kulcs a jól megválasztott arclemosó.

Klaudia azt javasolja, hogy kerüljük a habzó és szárító lemosókat, továbbá sokunk Jolly Jokerét, a micellás vizet is inkább estére tartogassuk. (Szerinte sokan tévesen használják a micellás vizet mint arclemosót, miközben az inkább sminklemosásra való.) 

De akkor mi a legjobb választás?

Klaudia szerint egy jól megválasztott arclemosó tej igenis jót tud tenni a reggeli rutin részeként, ráadásul a tejes formula a legtöbb bőrtípusnak is megfelel, mivel kellően hatékony, de közben gyengéd is. Ha viszont nem megfelelő arclemosót használsz, azzal akár többet is árthatsz, mintha csak vízzel frissítenéd fel magad.  

Arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen miért és mitől is kéne reggelente megtisztítanom az arcom, ezt válaszolta:

Éjszaka - különösen nyáron - is izzadhat a bőr, és bár a faggyútermelés kevésbé fokozott, nem szűnik meg, ráadásul egy nehezebben beszívódó éjszakai arckrém felkenése után szinte minden az arcunkra tapad a párnahuzatról. Ráadásul hajat sem mosunk minden nap, így az azon lévő szennyeződés is az arcbőrünkön köthet ki.

Továbbá lássuk be: mindenkivel előfordult már, hogy egy sietősebb/összecsapottabb esti rutin után elkenődött szemfesték maradványokkal ébredt. Ezeket a maradványokat muszáj legalább reggel eltávolítani. Ha pedig már arctisztítás a téma, akkor muszáj szót ejteni a rutin másik főszereplőjéről, a vízről is. Klaudia szerint ugyanis több múlik a víz hőmérsékletén, mint hinnénk.  

Ha túl meleg vízzel mosol arcot, az száríthatja, irritálhatja a bőrt, ha viszont túl hideggel, akkor az apróbb erek összehúzódnak, ami egy keringési problémákkal küszködő bőrnek nem biztos, hogy jót tesz. Langyos vízzel a legideálisabb arcot mosni.”  

Összességében megnyugtattak Klaudia tanácsai, hogy nem kell a reggeleimet több lépéses rutinnal megspékelnem. Viszont hosszútávon az arcbőröm meghálálja, ha rászánok egy rövidke időt a reggeli arctisztításra. Nagyjából annyi idő is elég rá, míg lefő a kávém.