Szinte soha nem gondolkodtam el hajmosás közben, hogy mitől is lila a lila samponom – csak vettem egyiket a másik után szorgalmasan, és igyekeztem velük megtartani a festés utáni, friss színemet. Mivel már hosszú évek óta nagyon erős igénybevételnek teszem ki szegény hajamat, idővel arra is rájöttem, hogy nem hamvasíthatom agyba-főbe - így maradtam az ápoló samponoknál és tápláló pakolásoknál. Azóta legalább nőtt is egy kicsit. 

diy-hamvasito-hozzavalok.png

A napokban viszont elgondolkodtam, hogy megint kéne egy jó kis hamvasítás, és akkor megszólalt a csengő a fejemben: mi lenne, ha csinálnék magamnak lila sampont? Annyi mindent lehet csinálni a kávés arcradírtól kezdve az ehető maszkokon át a ricinusolajas pakolásig, hogy biztos voltam benne, hogy erre is fogok találni valamit a neten – nos, igazam lett.

Egy csomó recept festéket írt, de mivel csak egy mosás erejéig akartam hamvasítani, végül az ételfestékes megoldás mellett döntöttem. Mielőtt lefordulnál a székről, hogy ezt választottam, megnyugtatlak: egy picike tubus ételfestékben kevesebb vegyszer van, mint a hajfestékemben vagy bármelyik színezőmben, ráadásul csak 3-4 cseppet használtam belőle egy nagy adag samponhoz, úgyhogy a brutális roncsolódást már előre kizártam. Mivel jó pár blogger esküszik erre a megoldásra, belevágtam. 

Képgaléria

A recept nem írt mást, mint sampont, összekeverve kék és piros ételfestékkel: a kékből két pici kupaknyit, a pirosból egyet ír elő. Mivel már egész hosszú és dús a hajam, én inkább dupla adag sampont kevertem ki, négy kupaknyi kékből és két kupaknyi pirosból.

Az eredmény határozottan lila lett, annyira, hogy majdnem betojtam és lefújtam a kísérletet...

Aztán megmostam ezzel a cuccal a hajam, és közben teljesen azt éreztem, mint amit minden hamvasító hajmosásnál: a kezdeti ijesztő szín feloldódott, és halvány, fehéres-lilás hab volt a fejemen. Ezt követte a balzsam és a várva várt végeredmény! 

Először - mikor még vizes volt a hajam - szomorúan konstatáltam, hogy nem lett túl lila a fejem (bár ennek egy picit örültem is egyben), de mint tudjuk, minden fodrásznak a szárítás után lesz igaza, úgyhogy megszárítottam a hajam, és azt kell, hogy mondjam: 

diy-hamvasito-eredmeny.png

Egy picikét hamvasított a hajamon. 

Nem lett határozottan se lila, se irtó hamvas, de valamicskét segített az egyébként kezdeti sárgulásnak induló hajamon, egy kicsit hűvösebb lett – lehet, hogy máskor is bevetem még!