Oké, az, hogy ÉN szeretnék segíteni, kicsit sarkítva van, mivel jómagam is csak egy átlagos kollagén-fogyasztó vagyok, viszont Jaksa Petra clean beauty blogger és újságíró-szerkesztő (az Instagramon Peonilla néven megtalálod), aki otthon van a témában, vállalta hogy segít eligazodni a nagy kollagénrengetegben. 

Mivel én elsősorban azokra a kérdésekre voltam kíváncsi, amiket egy átlagos nő is megkérdezne, kifaggattam az ismerőseimet, hogy őket pontosan mi érdekli a táplálékkiegészítővel kapcsolatban, ezek felhasználásával igyekeztünk egy átfogó kollagén-kisokost összerakni. 

(Természetesen a folytatásban említett márkákon kívül sokféle jó minőségű kollagént lehet kapni, mi csak néhányat említettünk meg, hogy a kezdő fogyasztóknak megkönnyítsük a dolgát.)

Először is, miért is jó kollagént szedni?

A kollagén a testben is előforduló fehérje, ami a kötőszövetek fő alkotóeleme. A kor előrehaladtával egyre inkább csökken a természetes kollagéntermelés, amit táplálékkiegészítővel lehet pótolni. Ezzel pedig, attól függően, hogy melyik típusút szeded, hozzájárulsz, hogy a bőröd feszesebb legyen, a hajad és körmöd erősebbek, és csökkenjenek (vagy elmúljanak) az ízületi fájdalmaid.

Nincs valami természetes módja a kollagén pótlásnak?

De, van. Csak éppen a nők nagy része pont azokból az ételekből eszik kevesebbet, amiben a legtöbb kollagén van: mint például a velős csont és a kocsonya. Jó hír viszont, hogy egy otthon elkészített igazi csontleves is tele van kollagénnel, így érdemes abból is minél többet fogyasztani.

Milyen szempontok alapján érdemes kollagént választani?

Petra szerint egyéni, hogy kinek mik a legfontosabb szempontok. De jó kiindulási alap, hogy a kollagén minél tisztább legyen. Ez azt jelenti, hogy ne tartalmazzon színezéket, különböző aromákat, sőt, a szépségblogger még arra is ügyel, hogy tejszármazékmentes legyen, így ő például az Edible Health termékét használja. (Sok termékbe azért tesznek tejszármazékot, hogy a kávéba vagy smoothie-ba keverve krémesebb állaga legyen.)

Mit jelent, ha a csomagoláson 1-es, 2-es, 3-as típusú kollagén van írva?

Az 1-es a és a 3-as típusú kollagén kimondottan a bőrre hat, tehát ha az elsődleges célod a bőrfeszesítés, akkor ezeket keresd. A 2-es típusú kollagént pedig inkább akkor válaszd, ha ízületi problémáid vannak (ilyesmire például GAL UC-II-t lehet érdemes kipróbálnod). Fontos infó, hogy akármelyiket is választod, mindenképpen szedj hozzá C-vitamint, az ugyanis segít megtámogatni az étrendkiegészítő hatását.

Halból, marhából, csirkéből, vagy sertésből kivont kollagént vegyek?

Nehéz különbséget tenni, mert, ha jó minőségű terméket veszel, akkor mindegyik jó. Ez inkább a vegetáriánusoknak lehet érdekes, ők, ha esznek halat, akkor azt tudják választani.

Milyen kollagént szedhetnek a vegánok?

Sajnos nekik még nem született meg a tökéletes megoldás. Bár próbálják a vegán kollagént is kifejleszteni, eddig még nem bizonyultak túl hatékonynak. És, bár néhány növényben több kollagén található (például a gombában) közel sem olyan hatékony, mint a táplálékkiegészítők.

 

Port, kapszulát vagy folyékony állagút érdemes inkább szedni? És ezekből mennyit?

Tanulmányok szerint már napi 5-8 gramm mennyiség is elegendő a por állagú készítményekből, de attól sem lehet bajod, ha folyékony formában 10 millit szedsz. A por állagú kollagének gyakran jobb minőségűek, ráadásul a legtöbb kapszula kevesebb hatóanyagot is tartalmaz, így abból előfordulhat, hogy reggelente akár 6-7 szemet is be kell venned.

Por állagúból egyébként a GAL kollagén jó minőségűnek számít (egy hátránya van: gyorsan kell kikeverni, mert könnyedén összecsomósodik.) Folyékony kollagénből jó (bár nem olcsó) választás az Image Skincare kollagén, ami, mint ahogy a neve is jelzi, kifejezetten bőrszépítő hatású, ráadásul még antioxidánst és zöld tea kivonatot is tartalmaz. Magyar termékek közül pedig  a LifeTilt árul folyékony kollagént, amiben bár van tartósítószer, szintén jó minőségűnek számít. (Nekik egyébként van kapszulás kiszerelésű termékük is, ami azoknak okozhat kisebb problémát, akik nem szívesen vesznek be egyszerre több kapszulát. Ugyanis ilyen adagokban kell alkalmazni.)

Honnan tudom, hogy működik? Mikorra várhatok kézzelfogható eredményt?

Ez teljesen egyéni. Függ a korodtól, a kollagén minőségétől, mennyiségétől, és a testedtől is. Petra például a körmei erősségén vette észre a változást, én pedig a hajamon láttam, hogy hosszú idő után végre nem hullik és tapinthatóan dúsabb lett. 

Ha neked is van kollagénnel kapcsolatos tapasztalatod, véleményed vagy egyéb kérdésed, jelezd kommentben, hátha másnak is hasznos infóval tudsz szolgálni!