Ez pedig nem más, mint a plank, vagyis a deszkapóz. 

Igen, az a gyakorlat, ami elsőre tök egyszerűnek tűnik, de ha megpróbálod, olyan érzésed van, mintha minden másodperc egy évtized lenne az életedből. Nem véletlenül, ugyanis a plank az egész testet igénybe veszi, minden izmodat átmozgatja. Nem csoda tehát, ha elsőre még egy fél perc is kínkeserves és majd' összeesel, miközben csinálod (huh, hányszor fordult ez elő velem)… 

De miért olyan jó a plank? 

Sok oka van a teljes test megmozgatásától egészen az erősödésig, de ami a legfontosabb: a saját testsúlyodat használod, miközben csinálod, aminél kevés hatékonyabb edzésforma létezik a világon. Azt meg már nem is említem, hogy ingyen van, szinte bárhol gyakorolhatod, és iszonyú jól mérhető, hogy mennyit fejlődtél benne.

plank.png

Tök jó, hogy itt promózom az edzéseimnek azt a részét, amit a legjobban utálok, de nem véletlen: még nem vagyok benne elég jó. Nekem maximum két perc megy, a világrekord pedig 8 óra, amit egy 62 éves férfi, George Hood állított fel. Hm. Oké.

Jó, de mit tud azon kívül, hogy egészséges a testnek? 

Először is, a vázizomzatodat mozgatja – ezek a központi, hasüreget körülvevő izmok, amik a helyes testtartásért, erőért és a mozgás helyességéért felelnek.Amiért nagyon fontos ezeket (is) edzeni: ha eléggé megerősödsz, sokkal jobb lesz a tartásod és a járásod is, ami azért nemcsak a futópályán fontos (bár a sérülések elkerülése végett azért ott is), hanem a hétköznapokban is, hogy jobban érezd magad, és a kisugárzásod is energikusabb legyen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A N D R I A N I (@andrisfitside) által megosztott bejegyzés,

A másik, ami miatt nagyon fontos lenne beépítened a planket az edzéseidbe, az a hátad egészsége és a mozgáskoordinációd. Ülőmunkát végző embereknek extrafontos, hogy erős hátuk legyen (hogy ne legyen egy kőkemény, melóval töltött nap vége derékszögben maradás). De abban is segít ez a gyakorlat, hogy azokat a sportokat, amiket egyébként űzöl (vagy szeretnél űzni), még ügyesebben csinálhasd. 

És akkor jöhet az előnyök női oldala: a hajlékonyság és az anyagcsere. Nem csoda, hogy a jógában is rendszeresen megjelenik a pozíció: bár úgy érzed, közben inkább görcsösen megfeszülsz, a valóságban a plank igenis nyújtja a core izmaidat (tehát a vázizomzatodat), a különböző változatai (mint például az előre-hátra mozgós plank) pedig a vállaidtól a kisujjaidig képes kimozgatni az izmaidat. Ez nemcsak lazább létezést és egészséget, de relaxáltságot is eredményez, ami azért nem utolsó szempont, főleg, ha az edzésből egy maratoni meetingre rohansz. 

plank-kozben.png

Tudtad, hogy a plank több kalóriát éget el, mint a klasszikus felülések? Bár elsőre nem így tűnhet, elképesztő mértékben képes beindítani a kalóriaégetést a testben, úgyhogy, ha másért nem is, már ezért megéri beiktatni. Mivel a pozíció gyakori alkalmazása erős izomépítő hatású, már pár alkalom után több kalóriát fogsz égetni (akár pihenés közben is), hiszen a több izom több energiát igényel.

Ha ezt kombinálod egészséges és lédús kajákkal, nem szenvedés lesz az alakformálás, hanem erősödés - de most figyelj! Mivel a vázizmok a test “magját” alkotják, ne azt gondold, hogy hatalmas karizmaid és hasizmaid lesznek, inkább “csak” erősebb (és tutira feszesebb) leszel a planktől.  

Plusz egy: a hangulat 

Mivel minden testmozgás endorfintermelő hatású, nyilván a plank is segít abban, hogy jobb kedved legyen közvetlenül utána. Arról nem is beszélve - és ez saját tapasztalat -, hogy milyen durva mentális erőt igényel, így nyilván fejleszti is a kitartást és a fegyelmet is. Tényleg érdemes beiktatni az edzéseidbe, mert a plank az az izomépítésben, a fogyásban, az anyagcsere-pörgetésben és az alakformálásban, mint a bőrápolásban a C-vitamin.