A szemszíned sose a saját színével emeld ki!

Régi tévhit, de sajnos még mindig sokszor találkozom vele. Az újságokban sokszor lehetett régen olvasni, hogy a kék szemet kék szemfestékkel emelhetjük ki, a zöldet zölddel, stb. Ez egy óriási tévedés. Egy színt sosem saját magával tudunk kiemelni, hanem mindig egy másikkal. Kék szemhez istenien áll a bronz és arany, zöldhöz a bordó, a barna szem igazán egy mély bordó rúzstól lesz ütős. A padlizsán pedig igazi jolly joker, szinte mindenkinek jól áll!

Csak matt rúzzsal rajzold túl a szájkontúrod!

Ha szereted kicsit túlrajzolni az ajkaidat, nagyon nagyon fontos, hogy ezt kizárólag matt ceruzával/rúzzsal tedd. Azért fontos, mert a fényes, csillogó rúzsok/szájfények teljesen másképp törik meg a fényt a kontúroknál, és nagyon kiemelik, ha “csaltál”.

Először mindenből kevesebbet tegyél!

Reggel rohansz, esetleg még nincs is elég világos, hogy jól lásd, pontosan mit is csinálsz, aztán beérsz a munkahelyedre és bronzosító helyett két narancssárga csík van az arcodon, pirosító helyett meg lázrózsa? Ezt úgy tudod elkerülni, hogy az ecsetről először lerázogatod a felesleges pigmentet és finoman paskold fel az arcodra. Ha kevésnek találod, még mindig tehetsz utána egy keveset – a lényeg, hogy ezeket a termékeket inkább több körben tedd fel. Csak néhány extra másodperc reggel, de megéri, mert cserébe biztosan nem lesz bohócsminked.

Világos színekkel emelj ki, sötétekkel rejts el!

Nagyon egyszerű példa a világos szemfesték. Nyitja a szemet, ha a belső szemzugba teszed, de ha valakinek távol ülő szemei vannak, akkor ez optikailag még távolabb tolja a szemeket. Ugyanígy, ha neked ödémásodásra hajlamos a szemed, vagy ún. rejtett szemhéjad van, akkor ezt tovább hangsúlyozza a világos (és ne adj’ isten fényes) szemhéjpúder. A másik kritikus pont a bronzosítás/kontúrozás. Ha a kontúrozót az arccsontra teszed és nem alá, akkor pont azt a részt nyomod el, amit ki akarsz emelni. A lényeg, hogy ne “tankönyvszerűen”  sminkelj, hanem érdemes kicsit tanulmányozni a saját arcodat és megfigyelni, hogy pontosan melyek azok a részek, amelyeket kiemelnél és melyek, amelyekről inkább elterelnéd a hangsúlyt.

Ha sárgásak a fogaid, ne használj narancsos árnyalatú rúzst!

Emlékszem, gyerekkoromban az ágyneműket beáztatta anyukám kékítős vízbe, hogy szép fehérek legyenek, a fogfehérítés és sokszor kék fény segítségével történik és ez a kombináció a sminkelésben is megjelenik. A narancsos-piros rúzsok (pl. MAC Lady Danger) istenien állnak az olívaszínű, mélyebb bőrtónusokon, de, és ez egy hatalmas DE, ha nem hófehérek a fogaid, lehet, hogy jobban jársz egy kékes beütésű rúzzsal (pl. MAC Ruby Woo).