Csak nem mindegy, hogyan. Nekem legalább négy-öt maszkhordós alkalmamba telt rájönni, hogy bizony az elkövetkező időszak nem a rúzsoké lesz (egyrészt minek, másrészt nincs az a maszk, ami ne kenné el), és azt is megtanultam már, hogy tök felesleges erősen fedő alapozót használnom, mert csak kipattogok tőle a maszk alatt. 

Erre a tippre esküszik Tauz Nóra makeup artist is - nyilván ő volt az első, akihez maszkhordós sminktippekért fordultam. Nóri szerint jobb, ha a maszk alatti részt békén hagyod, és inkább a szemeidre, valamint a szemöldökökre koncentrálsz. 

Lehet a szem alá korrektort tenni, vagy ha valakinek a homlokán vannak pattanások, akkor alapozza le csak azt a részt (persze figyelve arra, hogy szépen el legyen dolgozva, ne tűnjön fel, hogy csak az a rész van lealapozva). Én pirosítani is szoktam, ehhez folyékony rúzst használok, mert az jó tartós. 

De Nóri szerint az az öt tipp is tökre rendben van, amit a Glamour egyik cikkében találtam - nyugodtan kísérletezz velük, legalább egy kis színt viszel a szürke, maszkos hétköznapokba! 

Hidratálóra púder 

Jól olvasod! Manny Mua, az USA egyik legnépszerűbb beauty vloggere szerint ez egy igazi csodatrükk, amikor sminkelsz: kend fel a hidratálódat, erre jöhet egy adag transzparens púder, és csak ezután következzen az alapozó! Bevallom, kipróbáltam ezt a módszert, és tényleg tartósabb lett tőle a sminkem, mert a púder egy határvonalat képez az alapozó és a hidratáló között, így jobban tudod rétegezni a termékeket az arcodon, ezáltal tartósabb lesz a sminked, és a maszkhordás nem keni el annyira. Próbáld ki! 

Hidratálóra fixáló spray 

Tudom, elsőre ez sem hangzik valami logikusan, pedig az: ha a púderes trükk nem jön be, fixáld a hidratálódat sminkre való spray-vel, és erre jöjjön az alapozó/BB-krém/CC-krém! Így azon a vonalon sem fog elcsúszkálni a makeupod, ahol találkozik a maszkod az arcoddal. 

Primer 

A primer ezekben az időkben fontosabb, mint valaha, főleg akkor, ha tartós sminket akarsz a maszkod mellé (vagy alá). De arra nagyon figyelj, hogy olyan terméket válassz, ami mindennapi használatra is alkalmas, nehogy eltömítse a pórusaidat, és nagyobb bajt okozzon! 

Erősség 

Na, ez egy nagyon jó kérdés mostanság. Régen én mindig nagyon könnyed sminket tettem fel, és azzal játszottam, hogy a számat, ritkán pedig a szememet hangsúlyoztam. Mivel a maszknak “köszönhetően” a fél arc kiesik a képből, simán elfér több smink a szemeiden - próbálj ki egy nagyon színes szemhéjpúdert szempillaspirállal, de ilyenkor a durvább tusvonal is könnyedén belefér! 

Időzítés 

A legfontosabb dolog, amikor maszkhordáshoz sminkelsz: úgy rétegezz, hogy bőven hagyj időt az arcbőrödnek hozzászokni a sminkhez, “feldolgozni” azt! Ha felcsapod a kedvenc alapozódat, és már teszed is fel a maszkot, gyakorlatilag hiába sminkeltél - ezért nagyon fontos ilyenkor a primer, az alapozó, a púder és a fixáló spray közötti néhány perc. Időzítsd a sminkedet kicsit előrébb, aztán jöhet a kávé, és csak utána a maszk!