1. Alapozó ecset vagy szivacs

Alapozó ecsetből létezik lapos, kerek, sűrű, laza. A lapos ecsettel vastagabb fedést lehet elérni és kicsit macerásabb szépen, csíkmentesen eldolgozni az alapozót, úgyhogy ezeket gyakorlott sminkelőknek ajánlom, akik az erősebb fedést szeretik. A kerek, csapott fejű ecsetek (kabuki ecsetek) nagyon jól kihasználhatók, könnyebb velük eldolgozni az alapozót, és ha építeni akarod a fedést, ütögető (stippling) mozdulatokkal ezt könnyen megteheted. Ami meg az ecseten marad, érdemes az áll vonala alá is levinni, így elkerülöd, hogy mindenki lássa, hol kezdődik és végződik a sminked.  Ezt egyébként mindegyik ecsettel szivaccsal/ujjal tanácsos megtenni, főleg az erősen fedő alapozóknál. Lapos ecsetből a Rossmann-ban lehet jót kapni, a kabuki ecsetekből pedig nagyon szeretem a Real Techniques Buffing vagy Expert Face ecsetét (könnyű fedéshez inkább a Stippling ecsetet ajánlanám. Szivacsok tekintetében a Beauty Blender abszolút forradalmasította a sminkszivacsok világát. Koppintani sokan próbálták, ki több, ki kevesebb sikerrel. Ha nem akarsz beruházni egy eredetire, akkor javaslom helyette a Real Techniques szivacsát, ami pontosan ugyanolyan szuper, mint az eredeti.

2. Púder-, bronzosító, pirosító ecset

Elméletben mindegyikhez elég lehet egy közepes méretű, laza sörtéjű ecset. Ezzel csak az a probléma, hogy más színű a púder, a pirosító, a végeredmény így maszatos lehet. A púderecset sokáig hatalmas volt, mondván, hogy viszonylag nagy területre használjuk, viszont szerintem sokkal nagyon a kontrollod egy kisebb ecsettel, és nem lesz tele a hajad vagy a ruhád púderrel. A Rossmann For your beauty ecsetei között van ferdén vágott púderecset, ami igazi joker, mindhárom funkcióra alkalmas, és még ha többet veszel is  belőle, akkor sem kell személyi hitelt felvenned. Ha szeretnél beruházni egy drágább, profi eszközre, akkor jó szívvel ajánlom a MAC 129 vagy NARS Yachiyo ecset. Utóbbinak létezik egy sokkal megfizethetőbb verziója a Japonesque-től, ezeket interneten lehet megrendelni. Pirosításhoz egyik kedvencem a Real Techniques Blush ecsete, ha pedig csak egy kevés púdert szeretnék a T-vonalamra, akkor szintén a Real Techniques-től a Setting ecset. Utóbbival egyébként a highlight-ecsetet is kipipálhatod.

3. Satírozó/blending ecset

Ez az az ecset, ami nélkül nekem megállna a világ. A leghíresebb a MAC 217, ami abszolút univerzális, mert ezzel egy mozdulattal megvan a szemhéjfestés/satírozás. Csak egy autó ablaktörlőjét kell elképzelni, és ugyanolyan mozdulattal oda-vissza mozgatni. Ha kicsit foltos lett a satír, vagy nem sikerült jól a színátmenet, egy kis áttetsző púder az ecsetre, még egy kis satírozásm és máris jobb a helyzet. Nagyon jó még a Milani satírozó ecsete (nagyobb, mint a 217, úgyhogy kis szeműeknek kevésbé jó) vagy a H&M-é (ami viszont kisebb, mint a 217, úgyhogy kisebb szeműeknek szuper).

4. Szintetikus satírozó ecset

Erre akkor van szükséged, ha hozzám hasonlóan szereted a krémes festékeket, mert ezeket sokkal jobb szintetikus ecsettel felvinni. Szintén a Rossmann-ban lehet ebből többfélét kapni, többek között egy kétvégűt. A nagyobbik, bolyhosabb felével pillanatok alatt megvan egy teljes szemhéjfestés, a másik végével pedig, ami egy ceruza ecset, könnyedén húzhatsz alsó kontúrt, vagy eldolgozhatod a felső kontúrodat a szempillatőben. Egyik nagy kedvencem a Real Techniques Your eyes enhanced szettje.

5. Részlet ecset

Meg lehet lenni nélküle, de amikor kell, akkor viszont nagyon kell. Ha csak egy kis belső szemzug-világosítást akarsz, vagy egy kis színpöttyel szeretnéd feldobni a sminkedet, egy kis fejű részlet ecset nagyon jól jön. Akkor is használhatod, ha épp kijött egy pattanás, de nem szeretnéd magad levakolni, épp csak a pattira tennél egy kis erősebb korrektort, vagy úgy döntesz, a rúzsodat szeretnéd beledolgozni az ajkaidba egy no makeup-makeup-napon. Kedvenceim a MAC 231 és 214, és a Real Techniques Detail ecsete, amit tartalmaz az előbb említett Your eyes enhanced szett is.