Na, ilyen, és ehhez hasonló hibákat követünk el nap mint nap, miközben a rúzsunkat, az alapozónkat, vagy éppen a spirálunkat használjuk, elvileg rendeltetésszerűen. Itt a -szerintem- 8 legdurvább sminkcsapda, amelyek közül párba biztosan te is beleestél már - ha nem, akkor le a kalappal előtted, komolyan.

Képgaléria

1. Nem megfelelő színű alapozó

Az Estée Lauder csinált egy kutatást, ami kimutatta, hogy a nők 77%-a (!) nem a megfelelő színű alapozót keni az arcára nap mint nap. Persze nincs még egy akkora lúzer, mint én a drogériás sztorimmal, de azért simán előfordulhat, hogy te sem a jó szempontok szerint, inkább csak ránézésre és megérzésre választasz alapozót. Nagy hiba! Szakértők azt mondják, hogy a legtöbben a lehető legrosszabbat csináljuk : a kézfejünkön tesztelünk. Ott ugyanis legalább egy, de inkább két, vagy akár három árnyalattal is sötétebb lehet a bőr, mint az arcunkon. Legközelebb, ha alapozót vásárolsz, kend az arcodra a tesztert és menj ki egy zsebtükörrel az üzlet legvilágosabb részére, abból nem lehet nagy baj.

2. Túl sötét szájkontúr

Egyszer kontúroztam életemben az ajkaimat, akkor el is követtem ezt a hibát: anyukám ceruzáját vettem kölcsön, és egyszerűen nem értettem, miért nézek ki úgy, mint egy merészen igénytelen popsztár a ‘90-es évekből. Hát, ezért. Szakértők szerint a legjobb, ha a szád színéhez legközelebb álló kontúrceruzát választod, de ha kísérleteznél, akkor is a rúzsodhoz, vagy a szájfényedhez válassz színt! A kontrasztosan megrajzolt száj maximum Jennifer Lopeznek áll jól.

3. A "lejárt" szempillaspirál

Az megvan, amikor már kicsavarni is nehéz, annyira beszáradt, de a maradékot még azért is ráerőlteted a pilláidra, mert -dacára annak, hogy kifogytál mindenből- szeretnél normális sminkben kimenni az utcára? Nekem ismerős... És a végeredmény borzalmas. Ha túl öreg szempillaspirált használsz, az egyszerűen nem tudja úgy meghosszabbítani és megvastagítani a pilláidat, mint fénykorában, csak igénytelen és kesze-kusza lesz tőle az egész. De ugyanez történik, ha átesel a ló túloldalára, és műszempillával vetekedő dússágot akarsz alkotni egy használattal: van az a szint, amikor a pilláid már nem tudnak hová nőni és hosszabbodni, ezért elkezd csomósodni a végeredmény. Jobb a békesség!

4. Egyenetlen eldolgozás

Sosem értettem igazán, hogy miért volt sok ideig maszkhatása a sminkemnek annak ellenére, hogy tényleg jó színű és mennyiségű alapozót használtam. A válaszra pedig csak nemrég jöttem rá, amikor elkezdtem különböző színekkel kísérletezni az arcomon: a kulcs a megfelelő eldolgozás! Sminkesek szerint, mivel más színű a nyakad, más az állad és más a homlokod, fontos, hogy alaposan eltüntesd a megrajzolt vonalakat, éles határokat. Ehhez a következőket tanácsolják: mindig pontos, nappali fénynél vidd fel a sminked, használj szivacsot, blendert, vagy ecsetet, és kezdd a sötét foltok eldolgozásával - addig csináld, amíg már sehol nem látsz határozott kontúrokat az arcodon!

5. Túl sok világos make-up a szem alatt

Ez az a hiba, amit én ha egymilliószor nem követtem el, akkor egyszer sem. Mindig azt gondoltam, hogy ha sötét karikákkal a szemem alatt kelek, akkor valami extravilágos alapozóval, korrektorral kell eltüntetnem azokat. A végeredmény mindig ijesztőbb lett, mintha simán úgy hagytam volna őket. De már megvan, miért: sminkszakértők szerint a túl világos szín még inkább kiemeli a karikákat ahelyett, hogy eltüntetné őket. Szerintük maximum egy árnyalattal legyen világosabb a szem alatti korrekció, mint az alapozód, és lehetőleg jól hidratált bőrre, egy ujjal vidd fel a színkorrektort!

6. Száraz vagy zsíros, ámenet nincs

Ha egyszer rájövök, mi kell a bőrömnek, esküszöm, nagyon boldog leszek. Nálam ez az a pont, amit soha nem tudok eltalálni, vagy ha igen, akkor is véletlenül. Van, hogy jó alaposan bekenem az bőröm hidratálóval sminkelés előtt, ilyenkor kábé már akkor szétcsúszik az egész arcom, amikor kilépek az utcára. Ha pedig keveset vagy semennyit sem kenek az alapozó alá, akkor olyan a fejem, mint a Szahara, sőt még zsírosodni is elkezd a bőröm. Szakértők azt javasolják, hogy egy kevés hidratáló után ráadás hidratáló hatású alapozót kenjünk az arcunkra - remélem, egyszer eltalálom az arányt!

7. Túl sok pirosító

Ha valamit imádok, akkor azt a jelenetet a Bridget Jones naplójából, amiben Bridget a sötétben sminkel és két hatalmas piros folttal az arcán jelenik meg az eseményen, amire hivatalos. Én is könnyen túlzásba tudom vinni a pirosítót. A fürdőben még azt érzem, hogy életet ad az arcomnak, az utcai fényekben viszont már úgy nézek ki, mint akit két hatalmas pofonnal keltettek reggel. Ezügyben azt tanácsolják a sminkesek, hogy a kevesebb több: mosolyogj és az ecseteddel pirosítsd ki a két kis "almácskát" az arcodon, de csak annyira, hogy éppen látszódjon a színe!

8. Túl sok highlighter

Szerencsére ezt a hibát még nem sikerült elkövetnem, viszont nap mint nap találkozom két lábon sétáló "highlighterekkel" az utcán, és mindig csodálkozom, hogy nem látják a viselőik, hogy ez már kicsit sok (bár valahol ez egy rétegtrend is kezd lenni, ez is megérne egy értekezést). Mindenesetre ide is érvényes a kevesebb több-szabály: a highlighter kiemel, csinosít, finoman helyezi át a hangsúlyokat az arcon. Nem arra való, hogy mindenhova kend, ahol “még van hely”, úgyhogy csak óvatosan!