Több évtizedes hagyománya van annak, hogy a lányok fogkrémet kennek a bőrükre, ha egy gyulladt pattanást akarnak eltüntetni. Generációról generációra száll a fogkrém áldásos hatásának meséje - legalább is én anyukámtól hallottam először, amikor tinikoromban valamelyik nagyon fontos sulibuli előtt kijött egy óriási pukli az arcomon.


via Giphy

Azóta persze inkább a bolti termékeket használom, amiket szinte bárhol megvehetek, de nemrég a barátom szüleinél töltöttük a hétvégét, és elfelejtettem elvinni a piperecuccaimat, úgyhogy kreatívnak kellett lennem. Így jutott az eszembe újra a fogkrém, mint lehetséges megoldás, úgyhogy fogtam, és felkentem a gyulladt pattanásomra.

Közben azért utánaolvastam a dolognak, és kiderült, hogy a bőrgyógyászok manapság nem javasolják ezt a módszert: a legtöbb fogkrémben ugyanis olyan alkotóelemek vannak, mint a szódabikarbóna, a hidrogén-peroxid,az alkohol, a mentol, vagy a kalcium-karbonát, ezek közül pedig egyik se tesz túl jót a bőrnek. Én viszont úgy döntöttem, ennek ellenére bátor leszek, és egész éjszakára az arcomon hagyom a fogkrémet, és reménykedtem, hogy nem kelek fel komoly bőrirritációval reggel.

A helyzet az, hogy a házi praktika bevált: másnapra a duzzanat is lement egy kicsit, és a bőröm sem akadt ki rám, hogy ilyesmivel kínoztam. Úgyhogy emeltem a tétet, és még aznap este is kentem az arcomra, hiszen a pattanás nem múlt el, csak egy kicsit visszahúzódott. Reménykedtem, hogy a fogkrém nem fogja kiszárítani a pukli melletti bőrfelületet, csak a gyulladt részt, és szerencsére így is lett.

Persze nem gondolom, hogy a fogkrém valamiféle csodaszer: van egy kis szárító hatása, de szerintem a módszer lényege inkább az, hogy ha rajta van a pattanáson a massza, akkor nem piszkálod, ennél pedig nincs jobb gyógyír egyetlen gyulladt puklira sem. Én mindig azt veszem észre, hogy akkor rosszabb a helyzet, ha hozzányúlok az arcomhoz, és tapogatom a pattanást - ha smink van rajtam, vagy valamilyen szérum, amit nem akarok elkenni, akkor hamarabb elmúlik, mert nem piszkálom.

Úgyhogy, ha a bőröd bírja a fogkrémet, hajrá - de ha félted, mert érzékeny, akkor inkább vegyél olyan koncentrált terméket, amit kifejezetten erre gyártanak, és úgy szárítja le a pattanásodat, hogy közben nem irritálja a bőröd többi részét.