Az eredetileg az Egyesült Államokbeli Marylandből származó, de ma már Sydney-ben élő háztartásbeli Theresa nemrég azzal kereste fel az orvosát, hogy a szemei érzékenyek, a szemhéjai duzzadtak és nehezek, a panaszait pedig a szemcseppek sem enyhítik.

A nőt megvizsgáló szemész, dr. Dana Robaei a rutinellenőrzés során a megemelte Theresa szemhéját, és azonnal látta, mi okozza a bajt. Túl sok smink és túl kevés sminklemosó – konkrétan az elmúlt 25 évben Theresa egyszerűen nem mosta le a szempillaspirálját, mindig csak újrakente azt, a kis festékdarabok pedig bekerültek a szemébe, és megtapadtak a szemhéja belső oldalán. Huszonöt. Éven. Keresztül.

A fekete kis rögök tucatjai aztán egyrészt gyulladást okoztak a szemhéjon, másrészt minden alkalommal, amikor Theresa pislogott, végigszántották a szemgolyója felületét, nagyjából ugyanazt a hatást érve el, mintha valaki egy marék homokot szórt volna a nő arcába. Fincsi.

A szennyeződések eltávolítása 90 percet vett igénybe, a szemész pedig, aki azóta tanulmányt írt az esetből, azt mondta, hogy karrierje során soha nem látott még csak hasonlót sem. A szemhéj alatt megtapadó mocsokról készült képeket most azért hozták nyilvánosságra, hogy felhívják a sminket használók figyelmét a smink lemosásának fontosságára, szóval egyrészt oktatási céllal azt mondom, hogy kattints ide, és biztosan nem hanyagolod el többé az esti arctisztító rutint, másrészt azt mondom, hogy csak a saját felelősségedre klikkelj, mert amit látsz, azt többet nem fogod kitörölni az agyadból.

Theresa szemének világa egyébként megmenekült, noha a szemhártyán maradandó sérülések is keletkeztek. Az esetről ő maga annyit mondott, hogy „beleesett abba a rossz szokásba, hogy túl erősen sminkelt, és nem mosta le a festéket, és nem szabadott volna hagynia, hogy idáig fajuljanak a dolgok".

Hát, tényleg nem. BRB, igaz, hogy ma nem is sminkeltem, de biztos, ami biztos, most megyek áttörölni a fejem egy adag micellás vízzel.

arcmosas.gif

Giphy