Emlékszem, mikor a nagy vízálló szempillaspirál-tesztet csináltam, a szemeim és pilláim, mindegy, hogy mennyire próbáltam óvatosan lemosni a festékeket (aminek ugye PONT az a dolga, hogy ne jöjjön le könnyen) rendesen megérezték a nyúzást. Éppen ezért a szemeim és az arcbőröm érdekében még akkor utánajártam, hogy mi a legbiztonságosabb és egyben leghatásosabb módja a vízálló szemfesték eltávolításának. Mivel ezeknek a sminkcuccoknak újra kezdődik a szezonja, gondoltam megosztom veled is, mit találtam, hátha jól jön. 

 1. Ne használd minden nap a vízálló sminkcuccaidat!

Még ha nyáron az izzadékonyabbak közé is tartozol, akkor sem indokolt, hogy minden áldott nap vízálló szemfestéket használj (na jó, talán esetleg akkor, ha Baywatch statiszta vagy.) Próbálj meg olyan napokat beiktatni, amikor tudod, hogy egy sima spirál is elég, urambocsá’ smink nélkül is el tudsz lenni. 

2. Sminklemosó helyett használj szemfestéklemosót!

Micellás víz, sminklemosó olaj- vagy tej, habzó lemosó… Egy biztos: sminkeltávolító löttyökből bőven van választék. Ízlés kérdése, hogy ki melyikre esküszik, de érdemes a polcodon kifejezetten szemfestékre valót is tartani. Amiből, ha lehet, vásárolj alkoholmenteset, hogy ne szárítsa ki a szemedet és a körülötte lévő érzékenyebb bőrt.

3. Ne spórolj a szemfestéklemosóval!

Mindegy, hogy sminklemosó kendőt, vagy szivacsot használsz, fontos, hogy jó alaposan át legyen itatva a szemfestéklemosóval. Tudom, hogy sokan vattakorongot használnak, ami az arc többi részénél rendben is van, viszont a picike kis szöszök miatt, amik bekerülhetnek a szemedbe, nem a legjobb választás.

4. Ne dörzsöld a szemedet!

Bizony, az sem mindegy, hogy milyen irányba törölgeted a szemeidet - körkörös dörzsölés akár meg is törheti a pilláidat. Arról nem is beszélve, hogy így simán a szemedbe kenheted a festéket. Ehelyett inkább nyomd finoman a kendőt a szemedre, számolj el harmincig, és utána lefelé vagy oldalra irányuló mozdulatokkal törölgesd le óvatosan a festéket. Ezt addig ismételgesd, amíg festéknyomokat látsz a kendődön.

5. Próbálj ki alternatív megoldásokat!

Mona Gohara, a Yale egyik bőrgyógyásza szerint a vazelin az egyik legbiztonságosabb megoldás a szemfesték eltávolítására.

6. Tisztaság, tisztaság, tisztaság!

Vannak dolgok, amiket nem lehet elégszer hangsúlyozni - mint például azt, hogy az arcodhoz, különösképpen a szemedhez csak tiszta kézzel szabad nyúlni. Ha pedig nem egyszer használatos kendővel mosod le a sminked, akkor ügyelj rá, hogy a szivacsod vagy a törcsid mindig patyolattiszta legyen! (Tipp tőlem: nekem az segített ,hogy könnyedén rászokjak a higiénikus sminklemosásra ,hogy vettem 10 mini méretű pamut törölközőt, amiket kizárólag csak én használhatok arctisztításra.) 

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy teljesítettek a különböző árkategóriájú vízálló szempillaspirálok, akkor nézd meg az erről készült tesztünket!