1980: Semmi nem jellemzi jobban a nyolcvanas évek kezdetét, mint a „mindent bele”  színű szemfestések, elsősorban a kék, csibesárga és rikító zöld színekkel.

1981: Ebben az évben sugározta első videoklipjét az MTV. Mondani sem kell, a felvételeken szereplő énekesnők űrben is látszódó pink rúzsai mindenkit inspiráltak.

1982: Ebben az évben a „kevesebb néha több” kifejezés nem nagyon állta meg a helyét - legalábbis ami a rikítóan rózsaszín pirosítókat illeti.

1983: Hála Madonna Holiday című dalának, még a kerületi iskola igazgatója is úgy gondolta, hogy a lila rúzs mindenkinek jól áll.

1984: Ebben az évben a természetes, és minél dúsabb szemöldökök borzolták a kedélyeket.

1985: A nyolcvanas évek közepére a legtöbben úgy gondolták, hogy az erőteljes pink pirosító és kék szemfesték mellé dukál a minél nagyobb volumenű haj is.

1986: Miután előhívták a tavalyi fényképeket, és mindenki szembesült a finoman szólva is merész sminkek és hajak kombinációival, egy kicsit utat kapott a nude színárnyalat. Persze szigorúan csak a szájon, és két árnyalattal sötétebb szájceruzával.

1987: A nude szájfestés olyan hamar lecsengett, hogy 1987-ben aki számított, annak már piros rúzs lapult a táskájában.

1988: Ebben az évben jött ki Melanie Griffith főszereplésével a Dolgozó lány, smink-, és hajügyileg a legújabb trendeket követve.

1989: Miután fotók jelentek meg a kék szemceruzát viselő Diana hercegnéről, akinek csak módjában állt, rohant felkutatni az ominózus árnyalatot. Hiszen minden lány egy kicsit hercegnő szeretne lenni, nem? 

1990: A kilencvenes évek elején kezdtek el hódítani az arcra ragasztható kis ékszerek (amik pontosan úgy néztek ki, mint amilyeneket a 2018-as fesztiválszezonban is láthattál).

1991: Ebben az évben kezdték el a híres nők úgy tépkedni a szemöldöküket, mintha nem lenne holnap. A végeredmény pedig cérnavékonyságú, ellenben szivárványosan ívelő szemöldök lett. 

1992: A tökéletes harmónia elérése érdekében, ellensúlyozva a vékony szemöldököt, egyre többen festették a szemüket vastagon, feketével. 

1993: Aki ebben az évben vett rúzst magának, annak nagyon figyelnie kellett, hogy legalább két, de inkább három árnyalattal sötétebb legyen a hozzá passzoló szájceruza. 

1994: A vékony csíkra szedett szemöldök és a már szinte fekete szájceruzák után felüdülés volt a "no makeup look", vagyis az a fajta smink, amin nem is látszik, hogy ott van. 

1995: A fekete füstös tekintetek után jöhettek a "frosted" vagyis a fehér/világoskék árnyalatú szemfestékek. Ezektől az élettel telibb bőrszín is úgy festett, mint egy doboz bolti zsír. 

1996: A fagyos-fehér szemfestéket persze követte a fagyos-fehér szájfestés, amitől egy nyári filmfesztiválon is úgy nézett ki a viselője, mintha az Antarktiszon töltötte volna az éjszakát. 

1997: Ideje volt egy kicsit felturbózni a megszokott lila és kék szemeket egy kis csillámmal. Ha híres csaj voltál, akkor végtelen mennyiségű csillámmal. 

1998: Míg az előző évben a metál színű csillogó szemfesték csak a szemhéjig ért, addig 1998-ban még bátrabban merték a nők egészen a szemöldökükig festeni magukat. A végeredmény egy félig lemosott csillámos paintball meccs utáni állapotra emlékeztetett. 

1999: A metálos szemfestéket felváltotta a bronzos, és a bronzosítók minden árnyalata, nem törődve a bőr színével. 

2000: Aki követte a trendeket, az ezredfordulót olyan vastag szájfénnyel ünnepelte, amibe még az arra tévedt pillangó is beleragadt. 

2001: Ebben az évben a téglavörös rúzs és a hozzá hírből sem passzoló, rózsaszín pirosító számított menőnek. 

2002: Aki ebben az évben a Bravo magazin címlapjairól inspirálódott, az lila szemfesték nélkül tuti nem lépett az utcára. 

2003: A folyékony szemhéjtus berobbanásával egyre többen álltak a tükör előtt és gyakorolták a tökéletes tusvonal húzását. Ki kisebb, ki nagyobb sikerrel. 

2004: Miután nem volt elég a "csak úgy simán" csillogó szájfény, egyre népszerűbbek lettek a rózsaszín csillogó szájfények. Ettől sokan olyanok lettek, mint akik épp most nyalogattak el egy epres Calippót. 

2005: Miután Rihanna védjegye lett a narancssárgás bronzosító, sokan úgy gondolták, hogy ez az ő árnyalatuk. Még akkor is, ha éppen a hófehér bőrüket vajmi kevés napsütés érte. 

2006: Bronzosítás, bronzosítás, ameddig a szem ellát... Egészen addig, míg úgy nem néztél ki, mint egy aranyporral lefújt diszkógömb. 

2007: Mindegy, hogy milyen típusú bőröd volt, ameddig nem barnítottad magad csokimikulássá, nem számítottál menőnek. 

2008: Egy éve már, hogy beindult Kim Kardashian valóságshow-ja, aki divatot teremtve, minden eseményre füstös szemekkel és babarózsaszín, csillogó szájjal érkezett. 

2009: Az enyhén füstös szemektől kezdve, egészen a homlokig kihúzott cicás tusvonalig minden menő volt, amivel a szemet ki lehetett emelni. 

2010: Ha ebben az évben szerettél volna menő lenni, akkor be kellett vállalnod a sötétbarna, bordó, vagy akár fekete rúzst is.

2011: Igaz, hogy nem smink, de 2011 egyik mindent vivő irányzata volt a csontegyenesre vágott frufru. 

2012: Ebben az évben hódított a "görög istennő" stílus, vagyis az enyhén füstös szem, és a bronzos-arany szemfesték párosítása. 

2013: Ez az év sem a visszafogottságáról volt híres, főleg, ha a trendeket követve bevállaltad a narancssárga rúzsokat. 

2014: Műszempillák mindenek felett... Nem csak a felső pillákon, hanem az alsókon is. 

2015: Ebben az évben már az is hallott Kyle Jennerről, aki nem akart. Sebészkés hiányában egyre többen ragadtak szájceruzát és próbáltak meg az arcukhoz képest aránytalanul nagy szájat festeni maguknak. 

2016: Alicia Keysnek hála, egyre többen festették magukat úgy, mintha nem is lenne rajtuk smink. Ebből alakult ki a #nomakeup mozgalom, amit sok celeb úgy értelmezett, hogy nem smink nélkül, hanem természetesre festve reklámozza, hogy rajta bizony egy deka vakolat sincs. 

2017: Úgy tűnt erre az évre sikerült megtalálni az arany középutat: divatba jött a természetesnek TŰNŐ smink, aminek a fő üzenete az volt, hogy az arc egészségesnek hasson és ne legyen vastagon elfedve. 

2018: A drámai tusvonal éve volt, ami túlmutatva a cicavonalon, attól számított igazán menőnek, ha minél merészebb mintákat festettek vele.

2019: Szerencsére ez az év nem csak Kim Kardashian kontúrvonaláról szól. A 2019-es év fő trendjei a különleges tusvonalak és a "glowy skin" vagyis csillogó hatású smink. 

Nyitóképek forrása: ITT