Rosenkranz Klaudia bőrápolási szakértő, a Skinlatte bloggere szerint három olyan hatóanyagtípus van, amit mindenképpen szerezz be, ha száraz a bőröd.  

Tiszta növényi olajak 

Sokan félnek olajat kenni a bőrükre, hiszen hiába ápolja és puhítja, sok esetben eltömítheti a pórusokat, a nehezebb olajokat pedig nem mindenki viseli el a bőrén, legalábbis a tapasztalat ezt mutatja. DE nem szabad hátat fordítani nekik, ugyanis Klaudia szerint olajra minden bőrtípusnak szüksége van, de leginkább a száraz bőrnek. Az olajok okkluzív (passzív) hidratálók, azaz védőrétegként viselkednek, így meggátolják a bőr láthatatlan vízleadását, bezárják a bőrbe a nedvességet, és segítenek visszaállítani a bőrfelszíni emulziót. 

novenyi-olaj.png

Érdemes telítetlen zsírsavakban gazdag olajokat választani, például ligetszépe-olajat, búzacsíraolajat, szezámolajat, makadámdió-olajat, vagy mákolajat. Aki nem szereti az olajos érzést a bőrén, könnyen beszívódó típusokat válasszon - ilyen például a jojoba olaja, az argánolaj vagy az édesmandula-olaj.

Íme, rögtön néhány olyan olaj, amivel érdemes kísérletezni! (Egyébként az argánolajat én is csak ajánlani tudom, isteni hatása van még a kipattogásra hajlamos bőrre is, legalábbis nekem nagyon durván bejött). Klaudia figyelmeztet, hogy az olajokat lehetőleg ne tedd a szemkörnyékedre - főleg miliumokra (szaruciszta, gríz) való hajlammal! Hasznos tanács, tekintve, hogy a különböző olajakat szempillákra is szokás használni...

Shea vaj 

Na igen, a shea vaj elég népszerű összetevő, rengeteg kozmetikum címkéjén megtalálható hívószó. És tényleg olyan szuper, mint ahogy eladják nekünk - legalábbis Klaudia is ajánlja, ha száraz bőrről van szó. 

sheavaj.png

Tele van vitaminnal, zsírsavakkal, fitoszterolokkal (növényi eredetű vegyületek, amelyek zsírkísérő tulajdonságuk miatt erősítik a bőr védőrétegét), valamint rendkívüli mértékben táplálja a bőrt, hidratálja és védi a külső hatásoktól. 

A shea vaj tehát pont annyira szuper választás száraz bőrre, mint amennyire mindenhol tolják - szerezd be nyugodtan, nem fogod megbánni! 

Urea 

Először egy kézkrémem összetevői között találtam meg ezt az anyagot, és azonnal rágugliztam, hogy mégis mi lehet az. Egy dolog tuti: Klaudia is ajánlja, ha száraz bőrrel küzdesz. 

Az urea a bőrünk felszíni rétegében is megtalálható természetes vízmegkötő faktor, ami azt jelenti, hogy a bőrünk remekül tudja hasznosítani. Az urea tartalmú krémek javítják a bőr hidratáltságát, felgyorsítják a bőr megújulási folyamatait.  

Keresd bátran a kozmetikumaid hatóanyaglistáján!