Nem hinném, hogy létezik olyan nő, aki még egyszer sem nyomott ki pattanást az arcán. Legyen szó apró mitesszerekről, vagy gyulladt aknékról, a tény az tény: pattanásokat kinyomkodni csábító érzés. Ez van.

Ha te is rendszeresen megállsz a tükörnél, és kinyomsz egy-két patit az arcodon, akkor jobb tudnod arról a részről, amit veszélyháromszögnek, sőt, sok helyen - kicsit vészjóslóan - halálháromszögnek neveznek. 

Az arcod ezen zónája a szád két széle és a szemöldökeid képzeletbeli találkozási pontja közötti háromszöget takarja. Ezen a területen rettentően veszélyes pattanásokat kinyomni. A bőr alatt itt található ugyanis a legsűrűbb nyirok- és érhálózat, amelyeknek nagy része az agy felé fut. Ha ezekbe bekerül (mondjuk egy pattanásból) néhány erősebb kórokozó, annak komoly baj lehet a vége. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

𝔸nna Kas (@kas_aesthetics) által megosztott bejegyzés,

Magyarul, ha a veszélyháromszögben nyomsz ki egy pattanást, gyulladás, ödéma, de végső soron agyhártyagyulladás, sőt halál is lehet a dolog vége. 

Nem hibáztatlak, ha most azt gondolod, hogy ez biztosan csak egy újabb netes riogatás. Őszintén szólva én is ezt hittem, amikor elkezdtem erről olvasni, de mire a végére értem a tudományos cikkeknek, eldöntöttem, hogy mostantól tényleg békén hagyom a kis háromszögemet. 

Talán minden forrásom közül az Allure cikke volt a leghitelesebb, hiszen ők Dr. Pimple Poppert, azaz Sandra Lee-t, a pattanásnyomkodás királynőjeként ismert bőrgyógyászt is megkérdezték, hogy nem csak egy újabb városi legendáról van-e szó. És nem. Tényleg nem. 

Ha ezen a területen nyomsz ki egy pattanást, sokkal rövidebb utat adsz a kórokozóknak, hogy bejussanak a véráramodba, mint az arcod bármelyik másik részén

- mondta a szakértő. Szerinte, ha igazán szerencsétlen vagy, és egy erősebb nyomkodás miatt veled is megtörténik a baj, a tovább terjedő gyulladás akár vaksághoz, vagy stroke-hoz is vezethet. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Dermatology Office (@thedermatologyoffice) által megosztott bejegyzés,

Szerencsére ez azért nem mindennapos. Nagyon sok körülmény összjátéka kell ahhoz, hogy idáig fajuljon a pattanásnyomkodás, ráadásul antibiotikumokkal, és megfelelő kezeléssel megakadályozható a visszafordíthatatlan károsodás. De jobban jársz, ha odafigyelsz, hol és milyen higiéniai körülmények között nyomkodod magad.

Az Allure-nek nyilatkozó szakértők mind arra figyelmeztetnek, hogy ha a kinyomás mellett döntesz, okosan, óvatosan csináld, és ha valami gyanús következményt észlelsz (például túlzott duzzanatot, vagy indokolatlan fájdalmat), azonnal fordulj orvoshoz! 

Mindezek mellett persze azt sem árt meggondolnod, hogy egyáltalán megéri-e kinyomkodnod az arcodon megjelenő pattikat. Egy-két mitesszerből persze nem valószínű, hogy nagy baj lesz, de jobb, ha tudod, hogy többet ártasz, mint használsz, ha nekiállsz egy mélyen gyulladt aknét nyomogatni. Inkább a lehető legalaposabban végezd el a mindennapos arcápolási rutinodat, megelőzve a gyulladt pattanásokat. Nekem elhiheted, hiszen ha én rengeteget tudtam javítani a bőröm állapotán egy kis tanulással és odafigyeléssel, akkor neked is menni fog.