Nem para, ha most furcsán nézel és nem érted, mégis miért kellene a home office-hoz és a napi teafőzésekhez elhasználnod a fényvédős krémjeidet. Én sem hittem el először, hogy tényleg védenem kell a bőrömet itthon - bevallom, kicsit túlzásnak éreztem. Először. De a magyarázat igazából rém egyszerű és logikus.  

A sima, hétköznapi ablaküveg ugyan megszűri az UVB-sugárzást, de az UVA-t már nem - és ez a para. 

Az UVA-sugarak sokkal mélyebbre hatolnak a testedben, emiatt ezek felelősek a bőröd öregedéséért, pigmentációjáért és szárazságáért is... Gondolom, azt mondanom sem kell, hogy emiatt a magasabb UVA-kitettség, megnövekedett rákkockázatot is von maga után, nem “csak” az öregedési folyamatokat gyorsítja.  

vilagos-lakas-bororegedes.png

De most, hogy feldolgoztad eme remek híreket, mi a teendőd?  

Ha olyan helyen dolgozol (remélhetőleg otthon), ahol sok bejövő fénynek vagy kitéve (tehát közvetlenül egy ablak mellett, vagy egy ablakhoz közel ülsz), akkor fokozottan figyelj oda arra, hogy védd a bőrödet a káros sugaraktól!  

Ez igaz akkor is, ha “csak” tíz percre ülsz arra a helyre, ahol akadálytalanul be tudnak hatolni az UVA-sugarak. A legegyszerűbb megoldás az, ha benevezel egy SPF-tartalmú hidratálókrémre (lehetőleg SPF 30-asra), és minden reggel azzal ápolod az arcod. A többi testrészedet pedig naptejjel védd!  

Az már rajtad múlik, hogy milyen gyakran kened magad – ha erősen ki vagy téve a napfénynek, akkor nyilván naponta többször kend be újra az érintett testrészeidet!  

Ami pedig még fontosabb: ne csak akkor védd a bőröd, amikor ablak mellett tartózkodsz - jobb, ha tudod, hogy a monitorod is nagy erőkkel öregít!  

Tehát egy dologból nem lehet bajod: ha ugyanúgy bekened magad reggelente a szokásos fényvédős rutinoddal, mintha nem is létezne a karantén...  

Vigyázz magadra és #maradjotthon!