Azt mindenképpen szeretném előrebocsátani, hogy ami nekem bevált, az nem biztos, hogy másnak is be fog. Az én bőrőm alapvetően szárazabb típusú az arcomon és a testemen is, illetve az arcomon az átlagnál egy kicsit érzékenyebb. Cserébe nincs semmilyen krónikus bőrgondom, mint például az akné vagy a rosacea, ráadásul az anyukámtól örökölt jó géneknek (és a baromi sok fényvédőnek köszönhetően) még csak minimálisan ráncosodom.

Ezeket nem hencegésből írom le, hanem azért, hogy ha valaki kipróbálná a tippjeimet, akkor tisztában legyen azzal, hogy én mivel „dolgozom”. (És hogy senki ne utáljon a ránctalanság miatt: cserébe szerintem Magyarország összes narancsbőrének egyötöde az én fenekemen van.)

Az első, és egyben legfrissebb felfedezésem a dry brushing, azaz a száraz kefés testmasszázs.

Körülbelül három hónapja csinálom napi rendszerességgel, és az egyetlen dolog, amit bánok, hogy nem kezdtem el sokkal előbb. Körülbelül egy hét után teljesen megszüntette a bőrszárazságomat, és bőröm már nagyon régen nem volt ennyire puha és egészséges tapintású. Egy picit talán még a narancsbőrömön javított, bár aki azt várja, hogy ettől majd eltűnik, annak már most megsúgom, hogy keserű csalódás vár rá.

Aki viszont napi maximum 5 perces ráfordítással, természetes és olcsó módszerrel szeretne sima és puha bőrt, annak szeretettel ajánlom. Fontos, hogy megvan a maga technikája, amit érdemes követni – erről ebben a cikkben már írtam részletesebben is. 

Ha pedig az arcbőrömről van szó, akkor nálam három dolog hozott igazán látványos változást: az óvatos kémiai hámlasztás, a retinol (szintén óvatos, de rendszeres) használata és a dupla arctisztítás. 

Mielőtt bármelyikről is írnék, elöljáróban a legfontosabb: az első kettő mellé alap (meg amúgy is) a rendszeres fényvédelem. Nem csak nyáron, hanem tavasszal, ősszel és télen is. Minimum 30 faktor, de inkább 50. A rendszeres fényvédőzés egy hosszú távon megtérülő befektetés, aminek a jelentőségét szerintem nem lehet eléggé hangsúlyozni. Tulajdonképpen ötödikként fel is kerülhetett volna a listára.

Mivel száraz a bőröm, nálam kémiai hámlasztás terén a glikolsavat és a tejsavat tartalmazó termékek váltak be, és nem is használom őket folyamatosan.

A retinollal ugyanez a helyzet – május és szeptember között, tehát amikor igazán erős a nap, inkább nem veszem elő, mert fényérzékenyíti a bőrt.

A fizikai hámlasztókat már teljesen kiiktattam a rutinomból, mert az én bőröm nagyon rosszul reagált rájuk. Akár hámlasztó, akár retinol, egy fontos szabály van: be kell tartani a fokozatosság elvét, és folyamatosan szoktatni a bőrünket a magasabb hatóanyagtartalomhoz. Két-három éve használom őket, és meg vagyok róla győződve, hogy nagyrészt ezeknek köszönhetem, hogy ez alatt az idő alatt szinte alig öregedett a bőröm, ami az én koromban azért már nem kis dolog.

A negyedik dolog, a dupla arctisztítás csak pár hónapja része az esti rutinomnak, és azóta látványosan tisztább, egészségesebb kinézetű a bőröm.

Általában egy krémes, olajos, vagy tejes állagú lemosót használok először, utána pedig micellás vizet, ami után MINDIG átmosom vízzel az arcom. Reggelente így nekem elég egy micellás vizes áttörlés és utána egy langyos vizes arcmosás. A dupla tisztítást akkor is megcsinálom, ha nem sminkelek, mivel fényvédőt mindig használok, és nagyon fontos, hogy azt is maradéktalanul eltávolítsam a bőrömről, mielőtt lefekszem aludni.

A négy dolog közül egyik sem különösebben költséges, vagy időigényes dolog, hiszen az eszközök és kozmetikumok is elérhetők már néhány ezer forintért -  a lényeg a rendszeresség és a következetesség. Nálam tényleg látványos változást hoztak, és remélem, másnak is fognak, ha kipróbálja.