Mivel azt már egy előző beszélgetésünk alkalmával elmondta nekem Tajti Ildikó (a Szépségreceptek.hu tulajdonosa, bőrápolási szakértő), hogy a ráncokat visszafordítani már nem lehet, inkább azt próbáltam meg kideríteni, hogy van-e értelme bármilyen szemkörnyéket hidratáló vagy ápoló krémet használni. Őszintén szólva bonyolult és már-már érthetetlenül tudományos válaszra számítottam, de szerencsére ehhez képest elég egyértelmű dolgok hangzottak el: 

“Az igazság az, hogy a legtöbb szemkrém semmivel sem tud többet, mint egy sima hidratálókrém, csak jobb a marketingje, és nagyobb a hírverés körülötte.” - kezdte Ildikó, majd így folytatta: “Nem tartalmaz semmi olyan anyagot, amit speciálisan a szemkörnyékre fejlesztettek ki, sem pedig extra ápoló összetevőket, antioxidánsokat, peptideket. Sőt, sokszor ezek a krémek még az alapvető feltételeknek sem tesznek eleget, illetve akár még károsak is lehetnek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy semmit nem kellene kenned a szemkörnyéki bőrödre, vagy hogy ne igényelne ápolást. Sokkal inkább arról van szó, hogy ehhez nem kell külön szemkrémet vásárolnod. Maximum akkor, ha teljesen más a szemkörnyéki területeken a bőröd (például gyakori, hogy bár valakinek a bőre általában zsíros, a szekörnyékén mégis elkél az alaposabb hidratálás). Jobban jársz, ha egy minden földi jóval megáldott általános hidratálókrémet használsz, ami sokszor ugyanannyiba kerül, mint egy szemkrém, csak 15 ml helyett mondjuk 100 ml-es kiszerelésben. Nem mindegy, ugye?”

szemranckrem.png

Hát nagyon nem. Ezek szerint a szemkörnyékápoló teljesen felesleges – persze szíved joga használni a hasonló készítményeket, de ez esetben nagyon figyelj azokra a hatóanyagokra, amelyek akár veszélyesek is lehetnek!

“Azokat az összetevőket, amik szárítják, illetve irritálják a bőrt, kerüld el messziről (bár ezek néha a „sima” hidratálódban is megtalálhatóak). Ilyen például a denat. alcohol (denaturált szesz), ami abszolút tiltólistás, illetve a különböző illatanyagok, melyeket az arcod többi részén lévő bőr még lehet, hogy elvisel, de a szemkörnyéki bőrödet fokozottan irritálhatják. Továbbá ide sorolandók a színezékek és a bőrirritáló növényi kivonatok (citrusfélék, levendula) is. A bőrödnek mindenhol gyengéd ápolásra van szüksége, és olyan összetevőkre, amelyek nem okoznak irritációt, vagy teszik érzékennyé azt.” Továbbá még valamire felhívja a figyelmemet Ildikó: 

Vannak olyan anti-aging összetevők, melyek az arcbőrödnek lehet, hogy hasznosak, de az érzékeny, szem körüli területet irritálhatják, így ezeket a szemkörnyéken hanyagold, vagy pedig használd jóval kisebb mennyiségben! Ilyenek például az AHA-savak, a C-vitamin, a retinolsav. A kémiai hámlasztókat pedig tilos a szemgödörben használni.

Ez eddig tiszta, de rögtön beugrottak bizonyos jól hangzó hatóanyagok, melyekkel kivétel nélkül szemránckrémek és szemkörnyékápolók reklámjában találkozom nap mint nap. Ilyenek az árnika, a koffein és a K-vitamin. Szerencsére Ildikó erre is adott magyarázatot: szerinte ezek maximum sebgyógyításra (árnika és K-vitamin) jók, vagy egy kis plusz antioxidáns-felvitelre (koffein), de semmiképp sem éri meg csak azért megvenni egy terméket, mert ezekkel az összetevőkkel reklámozzák őket. Hát, megint kiderült: csodaszerek márpedig nincsenek. Ildikó arra is felhívja a figyelmem, hogy a karikás és/vagy táskás szemek oka lehet fáradtság, genetika, sőt sajnos betegség is, úgyhogy annak, aki ezzel a problémával küzd, érdemes inkább egy nagylabort csináltatnia. Mert krémekkel a volumenhiányt, a karikás szemek esztétikai problémáit nem lehet kezelni (de egy jó bőrgyógyász csodákra képes szerinte). Végül hozzáteszi: "a szarkalábak pedig az izommozgástól keletkeznek, ezért ezek és a lógó szemhéjak korrigálására csak a drasztikusabb beavatkozások nyújtanak végső megoldást."

Ami még "viccesebb", hogy a szemkörnyékre való krémek nagy részében ráadásul fényvédő sincs, pedig tudjuk, hogy a nap az első számú felelős a korai bőröregedésért, így csupán ezekre a termékekre hagyatkozni akár veszélyes is lehet. A szolárium pedig végképp eszedbe se jusson, különben még annyi értelme sem lesz ránctalanítókkal kenegetni a szemed környékét, mint egyébként.

Ildikó még azt is hozzáteszi, hogy mivel a szem körül érzékenyebb a bőr, bánjunk óvatosan a kémiai fényvédőkkel, és ha könnyezést tapasztalunk, mindenképpen válasszunk inkább fizikai fényvédőt (titanium-dioxid, cink-oxid), vagy télen-nyáron hordjunk jó minőségű napszemüveget (hidratálót pedig ajánlott használni a szem körül is). És persze felhívja a figyelmemet arra, hogy évente érdemes eljárni szemvizsgálatra, hiszen így kevésbé ráncosodunk a nem megfelelő dioptria, esetleg a szemüveg hiánya okozta hunyorgás miatt.

Ha szeretnél még többet megtudni a szép és ápolt bőrről, olvasd el Tajti Ildikó bőrápolási szakértő könyveit!